Osmanlı Mutfağının sırları Şef Şefika Günyel ile aydınlanıyor
Tecrübesi ve verdiği yemek tarifleri ile sevenleri tarafından hayranlıkla takip edilen ünlü şef Şefika Günyel, Osmanlı mutfağını hem sofralara hem de tüm dünyaya taşıyor.
Hayalini gerçekleştirmek için birçok zorluğa göğüs geren ve eğitimi hayatının merkezi yapan şef Şefika Günyel, “Yemek kültürü, bir toplumun beslenme ile ilgili hayat tarzını yansıtır. Yiyeceklerin üretimi, tüketimi, hazırlanması, tamamen kültürün öğelerinden olan gelenekler, inançlar ve tabularla bağlantı içindedir. İnsanların karın doyurmak için yemek yemesi fizyolojik bir ihtiyaç iken, bu ihtiyacını gidermek için hangi yemeği tercih ettiği, ne zaman ve nasıl yediği ise kültürün meydana getirdiği bir özelliktir.” dedi.
OSMANLI SARAY MUTFAĞI BAŞ TACI
Ünlü şef Günyel, “Benim tarzım, tekniklerim ve kullandığım malzemelerin bütününe bakıldığı zaman hep Türk mutfak kültürünü görürsünüz. Osmanlı saray mutfağı, yemekleri, teknikleri ve yöresel mutfaklar benim her zaman başımın tacıdır. Gerek paylaştığım tariflerde gerekse de kendime özel yapmış olduğum tariflerde hep Osmanlı mutfağının esintilerini görebilirsiniz.” dedi.
“YEMEK YAPMANIN BİR MATEMATİĞİ VAR”
Günyel, “Yemek yapmanın bir matematiği var bana göre. Yemeklerde, pastalarda, böreklerde, keklerde, kurabiyelerde kısacası mutfakta yaptığınız her üründe bir altın oran var. Hani şimdilerde medikal estetikçilere gidip resimler gösterip yüzümüzü gözümüzü böyle yap diyoruz ya. İşte tam onun gibi. Mükemmel lezzet ve görseller için ve biraz daha iddialı konuşayım yapacağınız ürünün miktarını bile ayarlayabilmek için bu matematiği bilmeniz gerek.” dedi.
“KÜLTÜRÜMÜZÜ UNUTMAMAK GEREKİYOR”
Osmanlı mutfağının çok geniş olduğunu ve dünyaya tanıtılması gerektiğini vurgulayan Günyel, “Osmanlı mutfağı zamanında birçok yerden etkilenmiş ve birçok kültürün esintilerini içerisinde taşıyan bir mutfak. Bu sebeple de herkesin mutlaka denemesi gerekiyor. Her damak zevkine uygundur diyemesem de çoğu damak zevkine uygundur. Ben de hem paylaştığım tariflerle hem de yurt dışında davet edildiğim etkinliklerde kültürümüzü unutmamak adına Osmanlı mutfağını herkese tanıtıyorum.” dedi.
YÖRESEL YEMEKLERİN KÜLTÜRÜNE DE ÖNEM VERİYOR
Günyel, “Özellikle yöresel mutfaklarda mutlaka kendi yöresinden almaya çalışıyorum. Hem küçük işletmeleri desteklemiş oluyorum hem de o yörede yemek yaparken kullanılan coğrafi malzemelerin yemekte kattığı lezzet farkları ortaya çıksın istiyorum. Ufacık bir örnek vermek gerekirse yöresinden alıp kullandığınız baharat bile yemekte büyük fark oluşturuyor.” dedi.