Osmanlı'nın son dönemine tanıklık ediyor
Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi, 19. yüzyıl köşk ve kasırlarında, günlük yaşamda ve özel günlerde kullanılmış 50 binin üzerinde objeye ev sahipliği yapıyor.
Müze, depo ve sanat galerisinden oluşan Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın yanı sıra 19. yüzyıl köşk ve kasırlardan getirilmiş nadide eserlerin de yer aldığı 50 binin üzerinde objeye ev sahipliği yapıyor.
Saray Koleksiyonları Müzesi Sorumlusu Güller Karahüseyin, AA muhabirine Dolmabahçe Sarayı'nın Beşiktaş yönünde bulunan Matbah-ı Amire (Dolmabahçe Saray Mutfakları) binalarında 2011 yılında yeni bir konseptle açılan müze depoya ilişkin bilgi verdi.
Ziyaretçilerin daha önce görebilme olanağı olmayan objelerin, modern bir depoda toplanması ve korunması amacıyla müze projesinin hayata geçirildiğini söyleyen Karahüseyin, Milli Saraylar'ın "kültür varlıklarının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması" misyonunu hatırlattı.
Karahüseyin, bu misyon uyarınca çoğu Dolmabahçe Sarayı depolarında korunan, 19. yüzyıl saray, köşk ve kasırlarında, günlük yaşamda ve özel günlerde kullanılmış obje ve eşyaların, uygun iklim koşulları ve uygun şartlarda muhafaza edilmeleri için Saray Koleksiyonları Müzesi'nin arka kısmındaki bin 110 metrekarelik depoda bir araya getirildiğini anlattı.
"55 bine yakın objemiz olacak"
Türkiye'nin ilk ve tek depo müzesi olduğunu aktaran Karahüseyin, tüm objeleri depolayıp muhafaza ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Buradaki objelerin yüzde 95'i Dolmabahçe Sarayı'nın bodrum katları ile tavan aralarında oluşturulmuş depolardaydı. Dolmabahçe Sarayı'ndan sonra diğer saray, köşk ve kasırlardan da depolanmış objeler de buraya getirildi. Depomuzda 50 bin 774 obje bulunmakta. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla diğer köşk ve kasırlardan objeler gelecek. Onların da gelmesiyle, depomuzda ve müzemizde 55 bine yakın objemiz olacak. Şu anda müzede sergilenen bin 508, depoda ise 50 bin 774 obje bulunuyor."
Her tür ve cinsteki objeyi, hepsi için ortak bir değer olan ideal şartta muhafaza etmeye çalıştıklarını vurgulayan Karahüseyin, "Buranın iklimlendirme koşulu 18-22 derece arasındaki bir sıcaklık değerinde ve nem oranı kontrol edilerek (objeler) burada muhafaza ediliyor. Ayrıca bu objelerin hepsi için periyodik olarak yüzey temizliği yaptırıyoruz. Gördüğünüz mobilyaların yüzey temizliği ve bakımı daha yeni yapıldı. Herhangi bir zararlının zarar verip vermediği ya da kurtlanma olup olmadığını da bu şekilde takip edebiliyoruz. Eğer olursa onları ilaçlanmaya gönderdikten sonra yeniden buraya alıyoruz" dedi.
Müzedeki eserler, zamanla bakım ve onarımdan geçiriliyor
Müzenin arka kısmında depolanan mobilya ve eşyalardan büyük boyutluların kilitli tel dolaplarda, değerli nadide kumaş ve metal objelerin mühürlü, kilitli çekmecelerde, porselen eserlerin ise türlerine göre büyük mavi kutularda muhafaza edildiğini dile getiren Karahüseyin, müzedeki mobilya ve diğer eşyaların zaman zaman koleksiyona uygun birime yollanarak bakım ve onarıma alındığını ifade etti.
Pazartesi günleri ve dini bayramların ilk günü hariç haftanın her günü 09.00-17.00 saatlerinde açık olan müzede, ziyafet sofraları için üretilen bronz ve gümüş şamdanlar, gümüş fenerler, Yıldız Porselen Fabrikası ürünleri, musluklu su küpleri, şömine, soba ve odunluklar, işlemeli kumaşlar, 1900'lü yılların başında sarayda kullanılan özel bir telefon, dişçi koltuğu, masaj aleti, panaromik fotoğraf makinesi, ses kayıt cihazları gibi eşyalar dikkat çekiyor.
Sarayda kullanılan kıyafetler, Dürrüşehvar Sultan’a ait oyuncaklar ve sarayda kullanılmış Hereke Halı ve Dokuma Fabrikası ürünleri de ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken objeler arasında yer alıyor.
II. Mahmut döneminden kalma (1808-1839), tuğralı gümüş üzeri altın kaplama yemek takımı gibi isme özel eserlerin de görülebileceği müzede ayrıca, Sultan Abdülmecid'in kütüphanesinden alınan kitaplarla, resim ve boya takımları da ziyaretçileri bekliyor.