Tgrt Haber

Otranto'da Osmanlı izleri

04 Eylül 2014 18:02
Otranto'da Osmanlı izleri

İtalya'da 'Mamma li turchi' (Anneciğim Türkler) ifadesinin en keskin anlamlandırıldığı yerlerden birinin Otranto olduğu belirtildi.

1480 Otranto seferi sırasında Osmanlılara karşı mücadele edip din değiştirmeyi reddettikleri gerekçesiyle öldürüldüğü iddia edilen 800 kişinin 12 Mayıs 2013'de Papalık tarafından "aziz" ilan edilmesiyle uzun süre gündemde kalan sahil kentinde, seferin izleri hala varlığını koruyor. Otranto'nun kaderini 534 yıl önce çıkan bir fırtına değiştirdi. İstanbul'dan sonra Roma'yı ele geçirme hayalini taşıyan Fatih Sultan Mehmet'in verdiği talimatla 1480 yılında Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, İtalya seferine çıktı. Gemiler İtalya açıklarındayken, çıkan fırtına nedeniyle, Osmanlı askerleri hedeflenen Brindisi Limanı yerine çizmenin topuğunda yeralan Otranto'da karaya çıkmak zorunda kaldı. Donanma, günümüzde de 'Baia dei turchi' yani 'Türk Koyu' olarak adlandırılan bölgeden karaya çıkıp, yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Otranto Kalesi'ne harekata geçti. Kenti kuşatan Osmanlı birlikleri kısa sürede Otranto'yu ele geçirdi.

'AŞIRI VAHŞET' İDDİASI

Kuşatmanın bu bölümüne kadar her iki ülke tarihi de paralellik çiziyor. Ancak bundan sonrasında İtalya tarafından ortaya atılan ve Papalık tarafından da desteklenen iddialar Osmanlı tarihçileri tarafından tamamen reddediliyor. İddialara göre Osmanlı askerleri kenti kuşatırken 'Aşırı vahşet' uyguladı. İşgal sonrasında hayatta kalan 800 kişi de 'Din değiştirmeyi reddettikleri için' Minerva Tepesi'ne çıkarılıp başları kesilerek öldürüldü.

İSKELETLER KATEDRALDE

Fatih Sultan Mehmet'in ölümüyle başlayan taht kavgası nedeniyle Gedik Ahmet Paşa'nın askerlerin bir bölümünü bırakarak bölgeden ayrılması ve birliklerin takviye edilememesi nedeniyle Otranto seferi sadece 13 ay sürdü ve kentin geri teslim edilmesiyle yani başarısızlıkla sonuçlandı. 1490'da söz konusu 800 kişiye ait olduğu öne sürülen iskeletlerden 240 tanesi Napoli'ye götürüldü. İskeletler bugün Santa Caterina Kilisesi'nde ziyarete açık bulunuyor. Otranto'da kalan 560 iskelet ise kent merkezinde bulunan katedralde hazırlanan şapelin duvarlarına yerleştirilen cam vitrinlerde sergileniyor. Bunun yanında Osmanlı askerlerinin kaleyi ele geçirmek için kullandığı şahi toplarının gülleleri de kısa süre önce restore edilen Otranto Kalesi'nin içinde ve kent sokaklarında sergileniyor.

AZİZLİK SÜRECİ

'Otranto azizleri' ile ilgili süreç 1539 yılında Piskopos Antonio de Beccaris tarafından, sefer sırasında hayatta kalmış 10 görgü tanığının ifadeleri doğrultusunda başlatıldı. Sözkonusu 800 kişi Papa14. Clement tarafından 14 Aralık 1771'de "mübarek" yada başka bir deyişle 'Eren' ilan edildi. Papa 2. John Paul'ün 5 Ekim 1980'de Otranto'da düzenlenen 500'üncü yıl anma merasimine katılımını takiben 1994 yılında azizlik süreci başlatıldı.Papa 16.Benedict tarafından 11 Şubat 2013'de 800 kişi azizlik ilanının 12 Mayıs 2013'de yapılacağı açıklandı. Söz konusu tarihte görevde bulunan Papa Francis azizlik merasimini gerçekleştirdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...