Ressam Melike Solmaz'dan resme yeni başlayacaklara tavsiyeler!
Resme başlayanların mutlaka gereken kompozisyon ve ışık-gölge tekniklerini kara kalem resimlerle geliştirmek en uygun çalışma yöntemi olacaktır.
Boyaların kendilerine has özelliklerini ve teknik zorluklarını bir kenara bırakarak, kara kalem çalışmalarla resme ilk adımınızı atabilirsiniz. Ressam Melike Solmaz karakalemin bir geçiş süresinin yanı sıra, tam zamanlı hobi veya iş olarak ta değerlendirilen, kolay ve verimli bir sanat dalı olduğunu söyledi. Karakalem ile ilgilenen
sanat meraklıları, fırçalara ve tuvallere yatırım yapmak zorunda değildir. Burada, sadece bir kağıt parçası ,hayal taslağınız ve bir kalem yeterlidir.
Hevesinizin kırılmaması için portre resim çizmeyin!
Resim çizmeye henüz yeni başlayacaksanız, hevesinizin kırılmaması açısından ilk aşamalarda mümkünse Portre Resim çizmemelisiniz. İlk aşamada natürmort çalışmalar yapmak el kaslarınızın gelişmesi ve doğru kalem tutmayı ve doğru tekniği öğrenmeniz açısından daha faydalı olacaktır. Çünkü nihayetinde resim çizen kişiler bunu sadece kendileri için çizmez ve bu eserini başkaları ile de paylaşmak niyetindedirler. Şayet portre resim çizdiyseniz, hem anatomi açısından deformalı hemde resmini çizdiğiniz kişiye benzememesi halinde etraftaki tepkiler veya reaksiyon sizin şevkinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
İnternetten büyük sanatçıların çalışmalarını inceleyin!
Boş zamanlarınızda, günümüzün en büyük nimetlerinden olan İnterneti kullanmayı ihmal etmeyin. İnternette yeni başlayanlar için anatomi ustası Bammes gibi sanatçılardan bir çok bilgi edinip kopyalar şeklinde anatomiye giriş yapabilirsiniz. Bu gibi sanatçılar size ilham verecektir. Bu şekilde bir çok profesyonel karakalem veya yağlıboya çalışması bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu şekilde gözünüzü de doyurabilirsiniz. Bunlar elinize mutlaka yansıyacaktır.
Etkileyici ve Profesyonel açıdan güzel bir resim çizmenin öncelikli ilk şartı: Sabır ve disiplindir.
Sabırlı olmalısınız çünkü ortaya çıkaracağınız karakalemden oluşmuş ilk çalışmanızın mükemmel olmasını beklememelisiniz. Defalarca bir objeyi çizmelisiniz. çizdiğiniz nesneye her bakışınızda her çiziminizde mutlaka yeni bir şeyler keşfedeceksiniz. Bu yüzden yılmadan ve bıkmadan her anınızda yeni yeni çizimler yapıp, eski çizdiğiniz resimler ile son çizdiğiniz resimleri karşılaştırıp, hatalarınızı ve bu hatalardan çıkarmanız gereken dersleri aklınızda tutmanız gerekecektir. Van Gogh ne demiş "Çizgi çizmediğiniz bir gününüz olmasın."
Resim yapmaya yeni başlayanlar için diğer önerimiz yağlı boya!
Yağlı boya resim yaparken boyadığınız yeri silerek veya üzerini boyayarak düzeltebilir. Yağlı boya resim kalite boya kullanılması önemlidir. Bu yüzden boyanın kalitesi resmin kalitesini ve kalıcılığını etkiler. Ve doğru yerde doğru rengi kullanmanız için ve karışımlar için tabiki renk bilgisi şart. Boyanın yanı sıra inceltici seçimini de iyi yapmalıyız. Keten yağı, haşhaş yağı, ceviz yağı ve bezir yağı en iyi incelticiler olarak gösterilmektedir. Resim bittikten sonra tam kurumadan dış etkilerden korunması için vernik kullanılır. Resim sathına yumuşak bir fırça ya da püskürtme yöntemi ile uygulanır. Yağ, terebentin ve verniği eşit miktarda karıştırarak resmi yaparken kullanılması daha profesyoneldir.
Palet seçiminde sathın emici olmamasına ve elde tutularak kullanılacak ise hafif olmasına dikkat edilmelidir. İki tür resim sehpası vardır. Atölye de kullanacaksak büyük boy ev içi kullanacaksak küçük boy resim sehpası yani şövale seçmeliyiz. Fırça seçiminizi doğru yapmalısınız. Yapacağımız resmin büyüklüğü ve çalışma şekline göre ve kalitesine göre fırça seçimi değişir. Küçük ayrıntılar için ince fırça, büyük leke ve çizgiler için ise geniş fırçalar kullanılır. Fırça dışında, boya ıspatulaları, süngerler ve boya püskürtücüleri gibi farklı ekipmanlarda kullanılır.
Ressam Melike Solmaz yağlı boyaya yeni başlayanlar için şu tavsiyelerde bulunuyor.
• İşinizi severek ve düşünerek yapın.
• Tuvalinizi iyi seçin ve alt yapısını ayarlayın.
• Mutlaka kaliteli boya kullanın!
• Mutlaka fırçanız ve paletiniz temiz olsun .
• Eğer kopya çalışacaksanız dilini anladığınız sanatçıyı seçin.
• Beyazlar için tuvalin rengini kullanmayın.
• Çok örnek inceleyin. Kendini kanıtlamış ressamların resimlerini inceleyin. Takıldığınız yerde bir bilene danışın, mutlaka sorunlar nasıl hallediliyor, öğrenin.
• Cesaretli ve bilgili olun.Nerede ne yapıcağınızı ve alt yapıyı bilin.
• Mutlaka ama mutlaka renk perspektifini öğrenin!
Resim yapmaya çocukken başladım!
1996 Bursa doğumlu Ressam Melike Solmaz, kendini bulma arayışından sonra ilköğretim eğitmeni Mehmet Erdoğan'ın da yönlendirmesiyle kendimi resim sanatında bulduğunu söyledi. Melike Solmaz şunları söyledi: “İlköğretim yıllarında resim ile tanışmadan evvel farklı dallar denedim ve bu dallardan birçok ödülün sahibi oldum. Ve ailemin de desteğiyle 14 yaşında İstanbul 'a Lise eğitimim için geldim. Burada Güzel Sanatlar Lisesinde Mustafa Baytar ve Kübra Fazlıoğlu atölyelerinde eğitim aldım. Daha sonra hocalarım ve okulum sayesinde Saint-Petersburg Güzel Sanatlar akademisinden mezun ressam Serhad Rzaev ile tanıştım. Kendisinin dünya çapında etkili olan akademik eğitimine okulumda ve SerArt resim atölyesinde devam etmekteyim.” dedi