Tgrt Haber

SGK, kanun değişikliğiyle işitme sorunu yaşayan kişilerin mutluluğunu artırabilir!

30 Mart 2018 13:00
SGK, kanun değişikliğiyle işitme sorunu yaşayan kişilerin mutluluğunu artırabilir!

Ernesto Illy vakfının 2012 yılından beri yaptırdığı “Dünya mutluluk raporu” araştırması 2017 yılındaki raporuyla karşılaştırıldığında küresel mutluluk azalmış ancak Türkiye, geçmişe göre mutluluğunu artırabilen ender ülkeler arasında yer alıyor.

Ernesto Illy vakfının 2012 yılından beri  yaptırdığı “Dünya mutluluk raporu” araştırması 2017 yılındaki raporuyla karşılaştırıldığında küresel mutluluğun azaldığını  ancak Türkiye, geçmişe göre mutluluğunu artırabilen ender ülkeler arasında yer aldığını belirten İCAAD başkan yardımcısı Mahfuz Ağaç, ” G-20 ülkeleri arasında bulunan Türkiye’nin Dünya mutluluk ligindeki  155 devlet arasında 69.sırada yer almasını hoş karşılamasak da çevremizdeki anlamsız savaşlara, sahip olduğumuz jeopolitik risklere ve içerideki finansal dalgalanmalara baktığımızda durumu buruk şekilde kabullenebiliyoruz.  İnsanın mutluluk derecesi sadece yaşadığı ülkenin ekonomik göstergelerine veya GSYİH’nın büyüklüğüne bağlı değildir,  büyük ekonomilere sahip ülkelerin vatandaşlarının mutsuzlaşması ve rapordaki Amerika ile Çin verilerinin  bunu ispatlıyor. Sosyal varlık olan İnsanı, maddi kazanımlar sadece tatmin etmiyor; sürdürülebilir kalkınma çözümleri, toplumsal vatandaşlık bilincine yönelik düzenlemeler, bireyin  manevi tatminini hedefleyen atılımlar, kişisel hak ve özgürlükler, adil ve şeffaf yönetim, kaynak ve hizmetlere ulaşım kolaylığı, hükümet politikası  vs tüm bunlar mutlu insan sayısını artırıyor. Mutlu insan; çevresine zarar vermez, kırıcı olmaz, güveni yüksektir ve sosyal sorumluluk bilinci üst seviyededir. Bir toplumdaki mutlu insan sayısı oranına göre ülke  kalkınıyor ve muassır oluyor.” 

İşitme cihazları akustik ve odyoloji derneği başkan yardımcısı Mahfuz Ağaç, ”Son dönemlerde  devlet politikasının İnsan odaklı  olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte harekete ederek toplumdaki mutlu kişi sayısının artırmaya yönelik hamlelere İşitme cihazı sektörü olarak elbirliğiyle destek veriyoruz. Türkiye’de son 10 yılda işitme cihazı sektöründe çok önemli ve köklü değişimler yaşandı. İşitme cihazı standartları, nitelikli insan kaynakları, İşitme cihazı için sağlanan SGK katkısı, Sağlık bakanlığının yaptığı hukuki düzenlemeler, rekabetin getirdiği hizmet kalitesi, işitme cihazı teknolojilerinde muazzam gelişmeler ve elbette ülkemizde odyoloji anabilim dalının hızla gelişmesi, işitme sorunu yaşayanların geleceğe daha umutlu bakmasının zeminini hazırlıyor.” dedi.

Sürdürülebilir ve kalıcı  hizmetlerin hayat bulması  için uzun vadeli stratejiler gerektiğini ancak yıkmak için bir saniyede alınacak karar yeterli olabileceğini belirten Mahfuz Ağaç,” SGK,1 Ocak 2018 tarihinden itibaren  şahıslara ödeme yapmayı bırakarak işitme merkezleri ile sözleşme yapmaya başladı . İlk görünüşte kamu ve vatandaş lehine avantajlı gibi görünse de sözleşme içeriği ve uygulanabilirliğine  360 dereceyle bakılmazsa son on yılda alınan olumlu kararlar ve harcanan emeklerler zayi olabilir  ve böylece yıllar sonra mutluluğu yakalama fırsatını yakalamış işitme sorunlu vatandaşlarımız bir kaosla karşı karşıya kalabilir. SHS kapsamında değerlendirilen işitme merkezlerinin mevcut sözleşmede zikredilen 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ödemelerle ilgili maddeleri hakkındaki  tereddüt ettiği   önemli belirsizlikler netleştirilmezse Türkiye’de satılan üstün özellikli teknolojik işitme cihazlarının zamanla çekileceğini ve sadece vasat işitme cihazlarının satılma riskinin olabileceği konusunda endişe duyuyoruz. Bu hamle sektörü ileri değil geri götürü ki hepimize özellikle de işitme sorunlu bireylerin aleyhine olacaktır” dedi.
İCAAD başkan yardımcısı Mahfuz Ağaç son olarak, ”Devlet kurumları, vatandaşın yararına olacak şekilde düzenlemeler yapmalı , mal ve hizmet satın aldığı kişi ve kurumları denetlemeli ancak   kişilerin seçme özgürlüğünü kısıtlayacak hamlelerden uzak durmalıdır. İşitme cihazı; odyoloji, yazılım, elektronik ve akustik gelişmelere paralel olarak gelişiyor. İşitme kaybı yaşayan kişilerin, en iyi teknolojileri seçme ve kullanma özgürlüğü olmalı ve büyük özveri ile işitme sorunu yaşayan bireylerin mutluluğu için çalışan Sağlık hizmet sunucusu konumundaki işitme merkezlerinin ürün/hizmet niteliğini azaltacak  hamlelerden uzak durulmalı.  Kurum yöneticileri iyi niyetle sorunu adil şekilde çözmeye çalışsalar da yürürlükteki kanunlar cari olacağı için geriye dönük mağduriyetlerin yaşanması muhtemeldir bu nedenle ilgili kanun içeriği değişikliği için TBMM’ye teklif sunulmalıdır.”dedi.

 

SGK, kanun değişikliğiyle işitme sorunu yaşayan kişilerin mutluluğunu artırabilir!

Mahfuz Ağaç
İCAAD(işitme cihazı Akustik ve odyoloji derneği) Başkan yardımcısı
Siser işitme cihazları A.Ş YK başkanı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...