Tgrt Haber

Tarihi kazıda 2 bin 400 yıl öncesine ait verilere ulaşıldı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Ağustos 2023 13:55 - Güncelleme : 19 Ağustos 2023 14:22
Tarihi kazıda 2 bin 400 yıl öncesine ait verilere ulaşıldı

Muğla’da bulunan Mabolla Antik Kenti'ndeki kazılarda araştırma, belgeleme, koruma, onarım ve sergileme çalışması yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında 2 bin 400 yıl öncesine ait verilere ulaşıldı.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde Orta Mahalle Masa Dağı mevkisinde yer alan kent, askeri, sivil ve dinsel kalıntılara sahip. İki yıldır alanda yürütülen kazı​ çalışmalarında kentin kuruluş tarihine ilişkin de önemli verilere ulaşıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Mabolla Kalesi’ndeki 2000’li yılların başında yürütülen yaklaşık 5 yıllık bir yüzey araştırmasından sonra 2021’de de kazılara başlandığını söyledi.

TÜRKİYE​'NİN EN BÜYÜK KENTSEL SİTLERİNDEN BİRİSİ

Kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Muğla Valiliği desteğiyle devam ettiğini anlatan Diler, 2023 yılı çalışmalarının beşinci ayını doldurduğunu dile getirdi. Diler, alanda önemli verilere ulaştıklarını belirterek, "Bu süreçte özellikle hedefimiz daha önce tanımladığımız gibi Mabolla Kalesini, kentsel sit ve Muğla'nın diğer donatıları Karabağlar Yaylası, Saburhane ve Arasta ile birleştirmekti. Muğla kentsel siti, 400'den fazla anıt eserle Türkiye'nin en büyük kentsel sitlerinden birisi. Projenin böyle sosyal bir tarafı da var." dedi.

TRANSİT GEÇİŞ BÖLGESİ

Projenin bilimsel tarafında ise bu yıl daha çok Mabolla'nın dip tarihine yöneldiklerine değinen Diler, bu yıl daha da derine inerek ve biraz daha genişleterek bazı sonuçlara ulaştıklarını aktardı. Diler, sonuçlara göre birçok yapıyı açığa çıkardıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "İskender'den sonra gördüğümüz kadarıyla bir sığınma kalesi olarak kullanılmış. Burası bereketli, tarıma çok elverişli bir ova ve bir transit geçiş bölgesi. Dolayısıyla stratejik konumu nedeniyle böyle bir yapılanma oluşmuş."

Bu yıl surlarda ciddi bir temizlik yaptıklarına işaret eden Diler, bunun yanında diğer yapıları da özellikle ziyaretçilerin görebileceği şekilde düzenlemeye çalıştıklarını kaydetti. Yeni dönemde surların ve diğer yapıların bir kısmının da restorasyon projelerini hazırlayacaklarını belirten Diler, “Mümkün olduğu kadar az alan kazarak ziyaretçi güzergahlarını düzenlemek ve bilimsel olarak da bizi sonuca götürecek verilere ulaşmak." dedi.

Adnan Diler, kazı alanında önümüzdeki yıl yürütülecek kazılarda da önemli verilere ulaşmayı planladıklarını ifade etti. 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...