Tgrt Haber

Türk sinemasından uzak doğu çıkarması

22 Ekim 2014 13:29
Türk sinemasından uzak doğu çıkarması

Uluslararası Arenada Başarılı Bir Yılı Geride Bırakmaya Hazırlanan Türk Sineması, Dünya Çapında Festivallerle Uzak Doğu'yu Fethediyor

Türk sinemasının son dönem örneklerine uluslararası birçok festival kuruluşundan artan bir ilgi var. Dünyanın önemli festivallerinde Türk filmlerinin elde ettiği başarılar ve ödüller ile artan gişe başarısına paralel olarak yerli sinemamız tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmiş durumda.

Kültür ve Turizm Bakanlığının gerçekleştirdiği temaslar kapsamında, Türkiye

2014 ve 2015 yılları için dünya çapında ses getiren festivallerden yarışma özel bölümü, konuk ülke, onur konuğu gibi bölümlere davet aldı.

2014 boyunca birbirinden önemli festivallerde birbirinden değerli başarılara imza atan Türk sineması bu yılın kapanışını da yüksek bir performans ile yapıyor.

Türkiye'nin bu yılın son çeyreği için davet aldığı dört uluslararası film festivalinden ikisi Uzak Doğu ekolünün uluslararası platformda kabul görmüş önemli organizasyonlarından: Busan Uluslararası Film Festivali ve Hong Kong Asya Film Festivali.

Uzak Doğu'dan Türk Sinemasına Yoğun İlgi

Ekim ayı başında düzenlenen ve 79 ülkeden 313 filmin katıldığı Busan Uluslararası Film Festivali'nde Türkiye Özel Bölümü gerçekleştirildi. Ve bu yıl 19'uncusu yapılan Festival kapsamında "Yeni Türk Sineması: 21. Yüzyılın Yüzleri" başlığıyla sinemamızdan örnekler izleyiciyle buluştu.

"Yeni Türk Sineması: 21. Yüzyılın Yüzleri" başlıklı bölümde; Tayfun Pirselimoğlu'nun "Ben O Değilim", Reha Erdem'in "Şarkı Söyleyen Kadınlar", Zeki Demirkubuz'un "Yeraltı", Uğur Yücel'in "Soğuk", Onur Ünlü'nün "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi", Ahmet Boyacıoğlu'nun "Siyah Beyaz"

ve Ali Aydın'ın "Küf" isimli yapıtları yer aldı.

Dünya Sineması bölümünde ise Nuri Bilge Ceylan'ın "Kış Uykusu" ve Kutluğ Ataman'ın "Kuzu" adlı filmlerinin gösterimi gerçekleştirildi. Festival kapsamında 27 seansla gösterimi yapılan 9 yerli film 4 bin 612 sinemasever tarafından izlendi.

"Şarkı Söyleyen Kadınlar", "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi" ve "Soğuk" filmlerinin gösterimi Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu

(FIPRESCI) başkanı Alin Taşçıyan'ın sunumuyla gerçekleştirilirken, Tayfun Pirselimoğlu, Ercan Kesal ve Ahmet Boyacıoğlu'nun katılımıyla film gösterimlerinin ardından soru cevap bölümlerine geçildi.

5 Ekim günü "Küf"ün gösteriminin ardından "Yeni Türk Sineması: 21. Yüzyılın Yüzleri" başlıklı bir panel düzenlendi. Ali Aydın, Ercan Kesal, Ahmet Boyacıoğlu ve Alin Taşçıyan'ın katılımıyla gerçekleştirilen bu panelde 1990'ların ortalarından bu yana uluslararası başarıları göz dolduran Türk sinemasındaki değişimin nedenleri, yeni eğilimler, gişe gelirleri ve genel gidişata ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Panelin ardından Türkiye'nin Seul Büyükelçisi'nin, Festival Onursal Başkanı Kim Dong Ho ve sektör temsilcilerinin katıldığı bir davet verildi. Sektöre buluşma zemini oluşturulan resepsiyonda, ülkemiz sineması ve 100'üncü yılına ilişkin de tanıtım yapıldı.

Yeşilçam'dan Yeni Türk Sineması'na Seçkin Örnekler Hong Kong'a Konuk Oluyor

Daha çok görüntünün ön plana çıktığı, şiirsel bir anlatıma sahip filmlere ağırlık veren Uzak Doğu sinemasının dünya çapında önem kazanmış bir diğer etkinliği Hong Kong Asya Film Festivali'nde de dokuz yerli yapımımız profesyonel sektör temsilcileri ve sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin yarışma bölümlerinden biri olan New Talents (Yeni Yetenekler) başlığı altında ise Yönetmen Kaan Müjdeci'nin ödüllü "Sivas" yapımı yarışacak.

Festival'de "Yeşilçam'dan Yeni Türk Sineması'na" kısmında gösterilecek dokuz yerli film arasında: Atıf Yılmaz'ın "Selvi Boylum Al Yazmalım", Yılmaz Güney'in "Umut", Şerif Gören ile Yılmaz Güney'in "Yol", Çağan Irmak'ın "Babam ve Oğlum", Yavuz Turgul'un "Eşkıya", Yeşim Ustaoğlu'nun "Bulutları Beklerken", Semih Kaplanoğlu'nun "Meleğin Düşüşü", Reha Erdem'in "5 Vakit", Orhan Eskiköy'ün "İki Dil Bir Bavul"u yer alıyor.

Tüm dünyada sinema çevrelerinin ilgi odağı haline gelen Festival 24 Ekim'de başlayacak ve 11 Kasım'a kadar sürecek.

Türkiye İspanya'da Onur Konuğu

Türk sinemasının başarılı yapıtlarının 2014 festivallerindeki yolculukları bununla kalmıyor. 59. Seminci Valladolid Film Festivali'nde de sinemamız sektörün önde gelen isimleri ve sinemaseverlerle uluslararası platformda "Onur Konuğu" olarak buluşuyor.

18 Ekim'de Kültür ve Turizm Bakanlığından yetkililer ve çok sayıda Türk sanatçının da katıldığı Festivalin görkemli açılış töreninde; bu yıl 100.

yaşını kutlayan Türk sinemasından 18 yapımın gösteriminin gerçekleşeceği ve

23 Ekim'in sinemamıza ayrılacağı vurgulandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü görüşmeler dahilinde Türk sineması, etkinliklerin kapsamı ve katılıma dair tüm hususlarda karşılıklı fikir birliğine varılan festivallerde 2015 yılında da seçkin örnekleri ile uluslararası arenada sinemaseverlerle buluşmaya devam edecek.

51. Pesaro Film Festivali, 26. Palm Spring Film Festivali ve Guanajuato Film Festivali 2015 yılında ülkemizin temsil edileceği festivallerden yalnızca bazıları.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...