Ünlü gurmeler Tarsus’ta
Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri’ne Türkiye, İngiltere ve Lübnan’dan ünlü gurmeler katıldı.
Tarsus Gastronomi Günleri’ne İngiltere ve Lübnan’dan katılan gurme şefler, Tarsus’ta hem yemek yaptı hem de Tarsus’a ait yöresel lezzetlerin yapımını öğrendi. Türk kebabını İngilizlerin damak zevkine uygun hale getirerek Londra’da kebap dükkanı açan modern kebap yorumcusu Edward Brunet Adiono ve ekibi, kış lahmacunu yaparak vatandaşlara tattırdı. Türk Aşçı Milli Takımı Kaptanı Esat Özata ise kuzu etinden yaptığı lezzetli yemeği Tarsus’ta yetişen sebzelerle tatlandırdı.
“TARSUS’TA TADINA BAKTIĞIMIZ YÖRESEL LEZZETLERDEN ÇOK ETKİLENDİM”
Birkaç yıl önce Türkiye’ye kebabı araştırmak için gelen ve tekniğini öğrendikten sonra kebap dükkanı açan Londralı gurme şef Adiono, “Türk mutfağını harika buluyorum. Özellikle Tarsus genelindeki tadına baktığımız yöresel lezzetlerden çok etkilendim. Çok farklı şeyler yedik. Hepsinin tadı damağımda kaldı. Tarsus kebabını ve humusu çok beğendim. Tarsus’u da ayrıca çok beğendim. İnanılmaz bir şehir, burada dolaşmak tarihe bir yolculuk demek. Sağa dönüyorsunuz 5 bin yıllık, sola dönüyorsunuz 10 bin yıllık bir tarih var. Kültürel etkileşimi düşündüğümüzde bence yemek yapılabilecek en etkin yöntem. İlla ki, üniversitelere gidip bilimsel çalışmalarla bir kültürel etkileşime gerek yok. Yemek üzerinden de kültürel etkileşimi sağlayabiliriz. İki farklı milletten insan aynı yemeği yerken bunun duygusal bir etkileşimi de var ve bağ kurmalarını sağlıyor. Bence bu çok önemli” dedi.
“BÖYLE ORGANİZASYONLAR BENİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR”
Türk Aşçı Milli Takımı Kaptanı Özata ise “Böyle organizasyonlar beni çok heyecanlandırıyor. Yemek, insanları mutlu eden bir olgu, evrensel ve yaşayan kültür. Yemek bir mozaik taşı. Mersin’deyiz ve Mersin önemli bir lokasyona sahip. Çukurova’nın en bereketli topraklarının olduğu yerler. Tarsus’a ilk defa geliyorum. Bugün gezdim, eski yerleşim yerini gördüm çok büyülendim. Tarsus mutfağına ait yeni yeni tatlar keşfettim. Mesela fındık lahmacunu çok beğendim. Çok başarılı bir tat. Sabah saatlerinde yenmesi de çok hoş. Yöresel bir lezzetin belirli bir zamanda yenmesi bir ritüeldir. Tabi ki, günün her saatinde yenebilir ama gelen turistlere de belirli saatlerde yedirilmesi çok hoş” şeklinde konuştu.
“BURADA DÜZENLENEN GASTRONOMİ GÜNLERİ İYİ NİYETİN BİR GÖSTERGESİ”
Gastronomi günlerinde meze sırlarını Tarsuslu vatandaşlarla paylaşan gurme Barbara Abdem Massad da “Ben yavaş yemek yeme akımının Lübnan’daki kurucusuyum. Dört kitap yazdım. Burada bu güzel insanlarla bir arada olmaktan son derece mutluyum. Buradaki mükemmel insanlarla etkileşim halinde olmak çok önemli. Bence düzenlenen gastronomi günleri iyi niyetin bir göstergesi. İnsanları buraya getirip kültürü tanıtmak için yemek yemek çok önemli bir anahtar. Tarsus’un yemekleri de oldukça lezzetli. Bence Tarsus’a gelmeye değer. Ben insanları tanımak için o yörede yemek yenilmesi gerektiğini düşünen insanlardan biriyim. Lübnan mutfağı ve kültürünün Türk kültüründen fazlasıyla etkilendiğini söyleyebilirim. Türk mutfağına ait merak ettiğim tatlar var. Yakında oğlumla gelip Türkiye’de yemekleri araştıracağım” diye konuştu.