Tgrt Haber

Barış Manço’nun ailesine Yargıtay’dan kötü haber!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
25 Ocak 2024 09:20 - Güncelleme : 25 Ocak 2024 09:20
Barış Manço’nun ailesine Yargıtay’dan kötü haber!

Barış Manço’nun eşi ve çocukları Doğukan ile Batıkan Manço, usta sanatçının ölümünün ardından 'The Best Of Barış Manço' adlı albümünü piyasaya süren 4 kişiyi, haklarına tecavüz edildiği iddiasıyla dava etmişti. Mahkeme, 4 kişinin tazminat ödemesine karar verirken, Yargıtay kararı hatalı buldu.

Mahkeme, ailenin izni olmadan Manço'ya ait şarkıların albümleştirildiğini belirterek şirketin ve 4 kişinin tazminat ödemesine karar verdi ancak yıllar sonra Yargıtay söz edilen şirketle ismi geçen kişilerin herhangi bir bağlantısının bulunmadığını belirterek, verilen kararın hatalı olduğunu hükmetti.

BARIŞ MANÇO’NUN AİLESİ DAVA AÇTI

Plaksan Plak Sanayii şirketi, usta sanatçı Barış Manço​'nun ölümünün ardından "Gül Pembe", "Dağlar Dağlar" ve Kol Düğmeleri" gibi 36 eserini 3 albümde birleştirip "The Best Of Barış Manço​" adıyla piyasaya sürmüştü. Manço'nun eşi Lale Manço ile iki oğlu Doğukan Hazar ve Batıkan Zorbey Manço ise 4 ay sonra albümün kendilerinden izin alınmadan ve hiçbir bedel ödenmeden çıkarıldığı iddiasıyla Plaksan Plak ve 4 kişi hakkında dava açmıştı. Ayrıca sanatçının kendisi tarafından onaylanmamış fotoğraflarının da izinsiz kullanıldığı öne sürülen dilekçede, organize eden diğer davalılar Muammer Akbaş, Salim Akbaş, Muhammet Ali Akbaş ve Kurban Akbaş'ın Kültür Bakanlığı'na kayıt ve tescil ettirilmeden, piyasaya sürdükleri iddia edilmişti.

Barış Manço’nun ailesine Yargıtay’dan kötü haber!

MAHKEME TAZMİNATA HÜKMETTİ

Dava sonrası bilirkişi raporunda her bir eser için ayrı ayrı en az 500 lira olmak üzere 18 bin lira, toplam 35 bin 700 lira (tazminatlarla birlikte) telif bedeli ödenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" denilirken, mahkeme, davalı Plaksan şirketi ile diğer davalıların 35 bin 700 lira maddi, Lale Manço ve iki çocuğu için biner liradan 3 bin lira da manevi olmak üzere toplam 38 bin 700 lira tazminat ödemesine karar vermişti. Ancak bu karar Yargıtay tarafından bozuldu. 

Barış Manço’nun ailesine Yargıtay’dan kötü haber!

YARGITAY KARARI HATALI BULDU

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi dosya üzerinde yaptığı incelemede davacıların müziği yayınlayan şirketinin Muammer Akbaş, Salim Akbaş ve Muhammet Ali Akbaş ve Kurban Akbaş ile bağlantısı olduğununun ispatlayamadığını bu nedenle yerel mahkemenin vermiş olduğu tazminat cezasının hatalı olduğunu belirterek ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi. Dosya yerel mahkemeye gönderildi. Dava yeniden görülecek.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...