Tgrt Haber

Kraliçe'ye Türk karanfilleriyle veda: Cenazeye Isparta ve Antalya’dan 1,5 milyon karanfil gidecek

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
11 Eylül 2022 16:26 - Güncelleme : 11 Eylül 2022 17:01
Kraliçe'ye Türk karanfilleriyle veda: Cenazeye Isparta ve Antalya’dan 1,5 milyon karanfil gidecek

Geçtiğimiz gün ölen İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Türkiye’de de hareketliliğe neden oldu. Kraliçe’nin cenaze programı kapsamından Isparta ve Antalya’dan gönderilecek karanfil sayısı toplamda 1,5 milyon dalı bulacak. Uçakla yapılacak sevkiyatta çalışan sayısı ise yüzde 50 arttırıldı.

8 Eylül'de vefat eden  Kraliçe Elizabeth için Kraliyet Ailesi tarafından cenaze töreni için 10 günlük bir program hazırlandı. 19 Eylül’de yapılması planlanan cenaze töreni için İngiltere'den Antalya​'ya kesme çiçek talebinde yüzde 90 oranında bir talep artışı oldu. Bu kapsamda işçi sayısı yüzde 50 arttırılırken 11 ve 18 Eylül tarihlerinde işçiler için mesai belirlendi.

Kraliçe'ye Türk karanfilleriyle veda: Cenazeye Isparta ve Antalya’dan 1,5 milyon karanfil gidecek

FİRMALAR İŞÇİ SAYISINI VE MESAİLERİ ARTTIRDI

Kesme çiçek üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan Antalya'da, kasım- haziran aylarında hasat gerçekleşiyor. Haziran- kasım ayları arasındaki dönemde ise yayla bölgesi olarak nitelendirilen Isparta'daki üretimlerle 12 aylık kesintisiz üretim sürecindeki bu boşluk dolduruluyor. Bu dönemde İngiltere'ye olan kesme çiçek ihracatını 7-8 gün süren yolculukta TIR'larla gerçekleştiren sektör, Kraliçe'nin ölümüyle nakliyatlarını uçaklarla günlük olarak göndermeye başladı.
Firmalar işçi sayıları ve mesai saatlerini arttırdı ve kesme çiçek ihracatında İngiltere'yi ilk sıra aldı.

KRALİÇE’YE EN AZ 1,5 MİLYON DAL KARANFİL GİDECEK

Antalya Ticaret Borsası Meclisi ile Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri Meslek Komitesi üyesi Selçuk Çelebi, 8 Eylül akşamı Kraliçe'nin ölüm haberiyle İngiltere'deki müşterilerinden ekstra çiçek siparişleri almaya başladıklarını belirtti. Çelebi, "Ülkede gerçekleşecek olan ulusal yas ve cenaze programının 10 gün süreceği belirtiliyor. Ancak içinde bulunduğumuz dönem Antalya'da kesme çiçek üretimi yok, Isparta'da yayla üretiminin de azaldığı bir dönem geldi" Açıklamasında bulunan Çelebi, konuşmasına şöyle devam etti: "Üretim periyodumuzun da 12 ay boyunca yapılmasını sağlıyoruz. Isparta'daki üretim alanlarının büyük bölümünü Antalyalı üreticiler oluşturuyor. Isparta'da 2 bin dekar alanda toplamda 250 milyon dallık bir üretim kapasitesi mevcut. Normalde bu dönemde İngiltere pazarına haftalık 600- 700 bin dal çiçek gönderirken, Kraliçe Elibazeth'in ölümüyle birlikte bu rakamın cenaze töreni döneminde en az 1,5 milyon dal olacağını tahmin ediyoruz. İngiltere'den taleplerde ciddi bir artış var. Şu anda yayladaki üretimde karanfil ağırlıklı üretimiz mevcut. Cenaze ve yas programının ardından da belli bir süre daha bu hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...