23 şirkette arama, 7 gözaltı
Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin dün aldığı karar doğrultusunda Koza İpek Holding'in medya grubu hariç 23 şirketinde yapılan aramalarda 7 kişi gözaltına alındı.
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'in medya grubu hariç 23 şirketinde yapılan aramalarda 7 kişi gözaltına alındı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik devam eden soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle holdingin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin dün aldığı karar doğrultusunda arama gerçekleştirildi. Aramalarda, şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlara el konulduğu öğrenildi.
Hakimliğin kararında, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında, "FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, delil elde edildiğinde el konulmasına" karar verildiği belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, şüpheli Hamdi Akın İpek hakkında, FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak suçlarından soruşturma başlattı.
Başsavcılık, soruşturmaya esas olmak üzere, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğine gönderdiği talep yazısında, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca (MASAK) 4 Ağustos 2014'te düzenlenen rapor ile KOM Daire Başkanlığınca 3 Mart 2015'te hazırlanan değerlendirme raporu ve eklerinde, "Koza Altın AŞ'nin 60 milyon GPD (210 milyon TL) sermaye ile İngiltere'de 2014'te Koza Ltd. Firmasını kurduğu ve madenlerden gelen paranın bu iştirake konularak yurtdışına çıkarılabileceği, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarının ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar olduğu ve ticari hayatın gerekleri ile açıklanamayan kazançlar ile para hareketlerinin bulunduğu"nun belirtildiği aktarıldı.
Başsavcılık, raporlarda, "söz konusu grubun fikir ve eylem birliği içerisinde Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne finansman sağlamak, söz konusu terör örgütünün mali kaynaklarını gizlemek ve yurtdışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla örgüt propagandası yapmak amacıyla bir kısmı paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı hususunda kuvvetli suç şüphelerine ulaşılması" üzerine, incelemenin tamamlanması için bazı taleplerde bulundu.
EFT mantığının işleyişine aykırı durum tespiti
Başsavcılık, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın bir banka bünyesindeki hesaplarına 2011 Ağustos ve Eylül aylarında bir firma tarafından 122 milyon lira gönderildiği, bankadan gelen yazıda, "bunun veri kaynağından yapılan bir hatadan kaynaklandığının" ileri sürüldüğüne işaret ederek, "bunun inandırıcılıktan uzak, Merkez Bankası tarafından yürütülen EFT mantığının işleyiş sistemine aykırı bir durum arz ettiği" gerekçesiyle ilgili banka bünyesindeki Koza İpek Eğitim-Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ile söz konusu banka kayıtlarına incelenmek için el konulmasını talep etti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, İpek Grubu şirketlerinin, "Bank Asya ve bazı bankalar vasıtasıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon doların, şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan paralar olup olmadığının, bu paraların hangi amaçla yurtdışı hesaplarına gönderildiğinin, bu transferlere ilişkin bilgiler ve tüm bu transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK'a bildirilip bildirilmesinin" tespiti amacıyla arama yapılmasını istedi.
Başsavcılık bu nedenlerle, "şüpheli Hamdi Akın İpek'in ortaklığı bulunan şirketlerin, 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ve genel kurul karar defterleri, 2010-2015 yılları arasındaki onaylı bilanço, gelir gider tablosu ve detay mizanları ile 2010-2015 arasında kullanılmış ve kullanılmakta olan kapanmış veya aktif durumda olan tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına, arama yapılacak yerlerde 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri, genel kurul karar defterleri ile birlikte bu defterler dışında tutulan ikinci bir muhasebe kayıtlarının bulunması halinde (örtülü kayıtlar) bu kayıtlara FETÖ ile alakalı tüm suç delilleri ile örgütsel dokümanlara incelenmek üzere el konulması amacıyla İpek'in üzerine atılı TCK'nın 314/1 maddesi suçu kapsamında FETÖ ile alakalı örgütsel dokümanlar ve örgüt irtibatının tespitine yönelik tüm delillerin toplanması için İpek'in üzerinde, evinde, kendisine ait cep telefonları ve bilgisayarlarda ortağı olduğu vakıf ve şirket merkezlerinde gündüz bir defaya mahsus arama yapılması, arama sonucu ve sırasında atılı suçun sübut vasıtası sayılan tüm delillere el konulması" talebinde bulundu.
Sulh Ceza Hakimliğinin kararı
Talebi değerlendiren Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, arama sonucu ve sırasında soruşturmaya konu atılı suçun sübut vasıtası delil elde edildiğinde el konulmasına, soruşturma konusu atılı suç ile ilgisi olmayan başka bir suçun işlediğini gösterir delil elde edildiğinde muhafaza altına alınmasına ve durumun kolluk tarafından Başsavcılığa bildirilmesine" karar verdi.
Hakimlik, bilgisayarlar, bilgisayar programları ve bilgisayar şifrelerinin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde, çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için bu araç ve gereçlere el konulmasına izin verilmesini de kararlaştırdı.
Aramalar medya organlarını kapsamıyor
Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik devam eden soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağlandığı ve örgütün propagandasının yapıldığı gerekçesiyle şüpheli Hamdi Akın İpek'in, Çankaya Koza Sokak Nurol Sitesi'ndeki evinde ve Necatibey Caddesi'ndeki Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmetlerine bağlı Koza Altın İşletmeleri A.Ş, Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri A.Ş, Koza İpek Holding A.Ş, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş, Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş. ve ATP Havacılık Ticaret A.Ş. ile Yenimahalle Batıkent'teki Koza İpekHolding A.Ş'ye bağlı ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş, Koza İpek Basım Sanayi Ticaret A.Ş, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş, ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret A.Ş, Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş, Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Ticaret A.Ş, AZ İpek Danışmanlık Proje ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret A.Ş, BB İpek Danışmanlık Proje ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret A.Ş, Konaklı Metal Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. ve Özdemir Antimuan Madenleri A.Ş'de, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan aramalarda bazı evrak ve bilgisayarlara el koyuldu.
Arama kararında, Kanaltürk ve Bugün gazetesi temsilciliklerinin isimlerine, Koza İpek Holding bünyesindeki bazı şirketlerle aynı adreste bulundukları için yer verildi. Arama kararlarında, adreste bulunan tüm şirketler ve temsilciliklerin isimlerinin belirtilmesi gerekiyor.
Operasyon kapsamında, Koza İpek Holding'in üst düzey yöneticisi Burak S, Genel Müdür İsmet S, Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret S, Finans Müdürü Mahir Ş, Muhasebe Müdürü Selim E, Koza Altın İşletmeleri A.Ş'nin Genel Müdürü Hüseyin E, Muhasebe Sorumlusu Özlem Ö. gözaltına alındı.
Sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilen zanlıların avukatları eşliğinde ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.
Zanlılara, MASAK raporu doğrultusunda şirketlerden Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik para transferlerine ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi.
Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğünden uzman polislerin, el koyulan bilgisayarlar ile internet sunucularında yaptıkları incelemeler devam ediyor.
Akın İpek, İngiltere'de
Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek, operasyondan iki gün önce İngiltere'ye gitti. İpek, 30 Ağustos Pazar günü sabah 08.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan kendisine ait özel uçakla Türkiye'den ayrıldı.
İpek'in, 30 Ağustos Pazar günü sabah saat 08.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan, içinde mürettebat ve kendisi dışında kimsenin bulunmadığı, TC-IPK tescilli, 14 kişilik Gulf stream 450 tipi özel jet uçakla Türkiye'den ayrıldığı, Londra'daki Luton Havaalanı'na inen özel jetin aynı gün saat 17.06'da dönüş yaparak Esenboğa Havaalanı'ndaki hangarda yerini aldığı öğrenildi.