Gündüz kuşağına RTÜK tırpanı geliyor: İlk adım Eylül'de
Daha önce evlilik programlarını kaldırarak kadınların suistimal edilmesine “dur” diyen RTÜK’ten bir hamle daha geliyor. RTÜK, adeta mahkeme kurulup cinayetlerin, cinsel tacizlerin, aile içi şiddetin fütursuzca ekrana yansıtıldığı gündüz kuşağı programlarını da kaldıracak. Toplumdan gelen şikayetler üzerine harekete geçen RTÜK, bu programlar yerine geliştirici ve eğitici programları önerecek.
TGRT HABER
Toplumdan gelen şikayetler ve tepkiler üzerine kadınların suistimal edildiği evlilik programları Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından kaldırıldı. Ancak TV kanalları cinayetlerin, cinsel tacizlerin, aile içi şiddetin yansıtıldığı gündüz kuşağı programlarına ağırlık verdi. Gelen tepkiler ve binlerce şikayet üzerine RTÜK yeniden harekete geçti. Kurum, insanların yaşadıkları olumsuz olayların suistimal edildiği, adeta mahkeme kurularak insanların yargılandığı, sorgulandığı, toplumun değeriyle örtüşmeyen bu programlarla ilgili düzenlemeye gidiyor.
UZMANLAR ÜZERİNDE ÇALIŞTI
TGRT Haber internet sitesinin RTÜK kaynaklarından aldığı bilgiye göre uzmanlar tarafından hazırlanan gündüz kuşağı programlarına yönelik çalışma Eylül ayına kadar tamamlanacak. Gündüz kuşağı programlarını kaldırmaya hazırlanan kurum, bunların yerine toplumun değer ve yargılarıyla uyumlu, toplumu ileriye taşıyan eğitici ve geliştirici programları önerecek. Mesleki ve kültürel programlara öncelik verilmesi hedefleniyor.
Daha çok kadınların ve ebeveynlerin şikayet ettiği bu programlardan toplumun önemli bir kısmı rahatsız. Şikayette bulunan kişiler RTÜK’ün bu tarz programlara izin vermemesini istedi. Şikayetler daha çok kadının gözyaşlarının suistimal edilmesi, kadının ikinci plana atılması, suça özendirilmesi, toplum değerleriyle uyuşmayan olayların normalleştirilmesi, gençlerin ve çocukların bu programlardan olumsuz etkilenmesi, toplumda güvensizlik oluşturması gibi noktalarda yoğunlaştı. Düzenlemenin nedenlerinden biri de adli merciler tarafından çözülmesi gereken cinayetlerin ya da diğer suçların televizyon programlarıyla çözülmeye çalışılması. Devlete ve adli mercilere karşı güvenini sarsan bu durum, mağdurların 'çözüm' umudunun sömürülmesine de neden oluyor.