Habercilikte çığır açacak dönem başladı, artık herkes TGRT haber muhabiri
Halkın Kamerası isimli uygulamayla dünyanın her yerinden izleyici, WhatsApp aracılığıyla video gönderiyor. TGRT Haber TV Haber Koordinatörü Nazif Özcan, projenin detaylarını anlattı.
Gizem Duman - Tematik kanallar arasında son dönem yaptığı yeniliklerle bir adım öne çıkan TGRT Haber, 8 ay önce başlattığı projeyle de taklit edilmeye başlandı. “Halkın Kamerası” isimli uygulamayla dünyanın her yerinden izleyici, WhatsApp aracılığıyla haber üretebiliyor. Çektiği videoları anında TGRT Haber’e ulaştırabilen milyonlarca insan, o görüntülerle yine milyonlarca izleyiciye “haber” veriyor. Projeyi çocuğu gibi gören TGRT Haber TV Haber Koordinatörü Nazif Özcan ile buluştum ve detayları kendisinden dinledim. “Bundan sonra herkes potansiyel bir muhabir” diyen Özcan, “Uygulama sayesinde binlerce muhabirimiz sokakta. Biraz önce Samsun-Ordu yolundan tır yangını geldi. Hem de iki farklı izleyicimden. İnanılmaz bir şey. Amerika’dan, Mekke’den, Medine’den, Avustralya’dan, Hollanda’dan, Almanya’dan, Çin’den bile görüntü geliyor” ifadelerini kullandı.
Proje nasıl ortaya çıktı?
Ben interaktif televizyonculuğa çok önem veriyorum. Seyirciyle daha fazla nasıl alışverişte bulunabiliriz, nasıl ilişkimizi güçlendirebiliriz diye düşünürken ortaya çıktı. Geçen ramazan izleyicimize yönelik iki program yaptık. Soru-cevap şeklindeydi. “Nasıl bunu çoğaltabilirim?” derken WhatsApp aklıma geldi. Önce yazılı olarak düşündük. Soru gelecek, hocalarımız cevaplayacaktı. Sonra “Görüntülü niye olmasın?” diye konuştuk. Görüntülü de gelmeye başladı sorular. Bir baktık ki, çok ciddi oranda binlerce soru gelmeye başladı. İyi bir sinerji yakaladık.
Günlük ortalama ne kadar video geliyor?
Kimisi derdini anlatıyor, kimisi “merhaba” deyip geçiyor, kimisi gülücük atıyor, kimisi kızıyor... Bunları katarsak binlerce mesaj alıyoruz. Ama rahatlıkla ekranımıza taşıyacağımız çok kaliteli 8-10 haber oluyor. Örnek vereyim. İstanbul Laleli’de bir karı kocaya ciddi bir saldırı vardı. Üzücü bir olaydı ama haber anlamında güzel görüntülerdi. Hemen onu özel haber haline getirdik. Oraya gittik, anonslarımızı çektik, röportajımızı yaptık. O haliyle kardeş kuruluşumuz İHA bizden istedi. İHA abonelerine servis etti. Birçok kanalda, internet sitelerinin hepsinde yayınlandı. Görüntülerde de TGRT Haber logosu vardı. Bu benim için ve kurumumuz için gurur verici. Proje öyle bir noktaya geldi ki gerçekten haberciliği farklı bir noktaya taşıdık.
Yurt dışından da görüntüler geliyor mu?
Ben uygulamanın habercilikte yeni bir dönem hatta çağ açtığını düşünüyorum. WhatsApp uygulaması sayesinde binlerce muhabirimiz oldu. Dünyanın her yerinden video yağıyor. En son Güney Afrika’dan bile geldi.
Peki bundan sonraki adım ne olabilir?
İlla bizim bulmamız gerekmiyor. Başka biri bu uygulamadan yola çıkarak geliştirebilir. Haberciliğe katkı sağlamak isteyebilir. Bir uygulama geliştirilebilir. Bunun üzerinden canlı yayın yapılabilir, Periscope gibi... Olay yerinde canlı yayın yapılabileceğini de düşünüyorum. Mesela Ankara’da bir otobüs kazası olmuştu ve 12 kişi hayatını kaybetti. Oradan hemen bize görüntü geldi, ajanslardan önce biz o görüntüyü verdik. Görgü şahidi izleyicilerimiz sayesinde olay yerinde tanıklara bağlanıp kazayı hızlı ve sıcak şekilde ekrana yansıttık.
Bu tür uygulamalar geliştikçe muhabire ihtiyaç kalmayabilir...
Muhabirler bizim için çok önemli. Aksine bu tür yeniliklerin muhabiri besleyeceğini düşünüyorum, etkisizleştireceğini değil. Muhabiri parlatıp ön plana çıkaracak. Biz Reha Muhtar ile çalışırken de hep farklı haber peşinde koştuk. Bir haber ekranda 2 dakika kalıyorsa seyircinin algısını bitirene kadar ekranda tutmalıyız. O yüzden prodüksiyon bizim için çok önemli. TGRT Haber yeni dönemde hem sunumu hem montajı değiştirdi. Artık prodüksiyonlu, olayı anlatan, görüntü okuyarak ekrana getirdiğimiz haberlerimiz daha çok yer alıyor.
Uygulamayı farklı bir noktaya taşımayı düşünüyor musunuz?
Çok fazla görüntü geliyor. Bunların hepsini TGRT Haber’de veremeyeceğimiz için internet sitesi kurduk; tgrthaber.com.tr/halkin-kamerasi... Facebook’ta da sayfa açtık. İnanılmaz beğeni alıyoruz. Twitter hesabımız da faaliyette. Youtube üzerinden bir kanal kurduk. Yayınlayamayacağımız görüntüleri sosyal medyadan paylaşıyoruz
İzleyici kendi yükleyebiliyor mu videosunu?
Şu an için öyle bir imkân yok. Bir de televizyon projemiz var. Bir süre sonra Türk halkının gönderdiği binlerce görüntü havuzu oluşacak. Şu anda bile oluştu. Çok farklı, komik videolar da var bunların içinde. Niye Akıllı TV tarzı bir kanal olmasın... Yönetim kurulundan onay alabilirsek bunu kurabilecek bilgi, birikim ve enerjimiz var.
Görüntülerin doğru olup olmadığını nasıl kontrol ediyorsunuz?
Bir süzgeçten geçirmek gerekiyor. Her gelen görüntüyü ekrana veremiyoruz. Muhabir arkadaşımız gidip konuyu araştırıyor, röportajlar yapıyor. Ondan sonra ekrana veriyoruz. Kimseyi mağdur etmek istemeyiz. Kendimizi farklı bir şeyde kullandırmak istemiyoruz.
BIRAKIN TEMATİK KANALLARI
Majör kanallar bile bizi taklit etmeye başladı
Geldiğimiz son nokta taklit edilir olduk. Tabii ki her taklit aslını yüceltir. Bu konuda bir endişemiz yok. Bırakın tematik kanalları, majör kanallar bile şu an oradan beslenmenin yolunu arıyor. “Onlar uygulamasın” demiyorum. Kendi özel haberlerine yenilerini eklesinler. Bu da bizim bir katkımız olsun onlara.
Reha Muhtar ekolünden geldim
Reha Abi’nin benim üzerimde çok büyük emeği var. O, kendi döneminde birçok yenilik yaptı ve damgasını vurdu. Ben de bu döneme damgamı vurmak istiyorum. Yeni dönemde TGRT HABER’de herkes sürprizlere açık olsun. Bizi izlemeye devam edin.