Yayın yasaklarını ihlal eden kanallar belirlendi
RTÜK, yerel seçimlerde Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen yayın yasağını delen televizyon kanallarını tespit etti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel seçimler öncesi 29 ve 30 Mart'ta, siyasi parti propagandası niteliğinde yayın yaparak Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) ilan edilen yayın yasağını delen televizyon kanallarını tespit etti. RTÜK'ten edinilen bilgiye göre, yayın yasaklarını ihlal eden kuruluşlar hakkında kurum uzmanlarınca hazırlanan raporların Üst Kurul'da görüşülerek Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) gönderilmesine karar verildi. Uzman raporlarında, 24 TV, TV Net, Ulusal 1, TV 10, Halk TV, Koza TV ve EM TV'nin yayın yasaklarının olduğu 29-30 Mart'ta çeşitli partilere ilişkin yayınlar yapıldığı, Halk TV'nin ile +1 kanallarının ise YSK'nın ilan ettiği saatten önce seçim sonuçlarını vermeye başladığı belirlendi.
7 kanal, 5 parti için yasak dinlemedi
YSK tarafından 29 Mart saat 00.00'dan itibaren siyasi partiler veya adayların radyo ve televizyonlarda açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklamasına ve siyasi partiler veya adayların toplantılarına yayın yasağı getirilmişti. Ancak bu yasağa bazı televizyon kanalları uymadı. Üst Kurul uzmanlarınca tespit edilen ihlaller şöyle:
24 TV ve TV Net, 29 Mart'ta AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul ilçelerindeki mitinglerini yayınladı.
Ulusal 1, 29 Mart'ta İşçi Partisi adaylarını ekrana çıkardı. TV 10, 29 Mart'ta BDP adaylarını tanıtan yayınlara yer verdi.
Halk TV, 29 Mart'ta CHP'nin Kadıköy mitingini yayınladı. Koza TV, 29 Mart'ta AK Parti'nin Adana adayının propagandasını yaptı.
EM TV ise 29 Mart'taki ana haber bülteninde CHP, MHP ve AK Parti mitinglerinden haberler verdi.
Ayrıca Halk TV ve +1 kanalları, 30 Mart'ta, YSK'nın ilan ettiği saatten önce seçim sonuçlarını vermeye başladı.
Cezalara YSK karar verecek
Seçim döneminde, RTÜK, YSK'nın belirlediği ilkeler ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ilkeleri doğrultusunda ulusal düzeyle yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları izleniyor. Yayın ilkelerine aykırılığın tespiti halinde uzmanlarca hazırlanan raporlar Üst Kurulca değerlendirilip sonuçlandırılmak üzere YSK'ya gönderiliyor. Raporları değerlendiren YSK ise seçim döneminde yayın ihlali yapan kuruluşlara uyarı veya program durdurma cezası veriyor.