Ford CEO'su Jim Farley, The New York Times gazetesine Çinli otomobiller hakkında açıklamalarda bulundu. Çin'in elektrikli araç bataryaları üretiminde 10 yıl ileride olduğunu belirten Farley, Ford'un, ülkenin otomobil endüstrisiyle eşit düzeye gelebilmesi ve daha sonra da öne geçebilmesi için onların teknolojisinden yararlanmak olduğunu açıkladı.
"Onlarla rekabet etmenin yolu, 20 yıl önce bizim teknolojimize ihtiyaç duydukları gibi, şimdi bizim de onların fikri mülkiyetine erişmemiz ve ardından yenilikçi ekosistemimizi, Amerikan üretkenliğimizi, büyük ölçeğimizi ve müşteriyle olan yakınlığımızı kullanarak onları küresel ölçekte yenmektir" diyen Farley, bunun endüstriyel ekonomilerini kurtarmak için en önemli yarışlardan biri olacağını vurguladı.
Ford'un halihazırda inşa süreci devam eden devasa BlueOval Batarya Parkı, her şey yolunda giderse 2026 yılında faaliyete geçecek. Çinli CATL firmasının teknolojisini kullanan binlerce lityum demir fosfat (LFP) bataryası üretecek.
LFP bataryalar ilk olarak Teksas Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından keşfedildiği. Daha sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama yönetimi tarafından büyük miktarda fon sağlanan A123 Systems LLC adlı bir startup, bu teknolojiyi ticarileştirdi. Ancak elektrikli araçlar bugünkü kadar yaygın olmadığı için pazar payı oldukça düşüktü ve bu sebeple A123 iflas etti. Tüm varlıklarını ise Çinliler satın aldı. Bloomberg'in haberine göre, Çin şu anda küresel lityum-iyon batarya üretiminin yüzde 83'ünü kontrol ediyor.