Otomotiv devi sevkiyatı durdurdu! 1 milyon aracı geri çağırıyor: Çarpışma testlerinde 'hile' skandalı
Dünyanın önde gelen otomobil üreticisi Toyota'nın 2016 yılında yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı haline gelen Daihatsu'nun satılan 88 bin otomobilde yan çarpışma güvenlik testlerinde hile yaptığı ortaya çıktı. Skandal olay sonrası hile karıştırılan otomobillerin sevkiyatının durdurulduğu açıkladı.
Japonya'nın otomotiv devi Toyota Motor'un bağlı ortaklığı olan Daihatsu'nun yaptığı skandal ülke gündemine bomba gibi düştü. Asahi Gazetesi'nin aktardığı bilgilere göre; üretilen araçların güvenlik testlerinde hile kullanıldığı ortaya çıktı.
Bu skandalın ortaya çıkmasını sağlayan kaynaklar, Daihatsu'nun skandalını soruşturan bağımsız birim bulduğu bulguları Japonya Ulaştırma Bakanlığı'na teslim ettiğini aktardı.
NEREDEYSE HER ARACA HİLE KARIŞTIRMIŞLAR
Daihatsu'nun şu anda üretimde olan tüm modellerinin yanında geçmişte ürettiği bazı otomobillerin de güvenlik testlerinde hile yapıldığı tespit edildi.
ÇOĞU TOYOTA MARKA OLARAK ÜRETİLMİŞ
Daihatsu, Nisan ayında çoğu Toyota markası altında satılan 88 bin küçük otomobil için gerçekleştirilen yan çarpışma güvenlik testlerinde hile yaptığını açıkladı.
SEVKİYAT DURDU
Daihatsu, bir ihbarcının durumu rapor etmesinin ardından yanlış yapılan testleri keşfettiklerini belirtirken sorunu düzenleyici kurumlara bildirdiklerini açıkladı. Marka etkilenen modellerin sevkiyatlarını da durdurduğunu duyurdu.
1 MİLYONDAN FAZLA ARAÇ GERİ ÇAĞRILACAK
Toyota Motor'dan yapılan açıklamaya göre, Toyota ve Lexus, bazı sedan ve SUV modellerinde hava yastığı sensöründeki sorunun araç içindekilerin ağırlığını yanlış tahmin ederek, olası bir çarpışma durumunda hava yastığının doğru şekilde açılmamasına neden olabileceği şüphesiyle dünya çapında 1 milyon 120 bin aracı geri çağıracak.