Altılı masanın cumhurbaşkanlığı hedefi: Düşük profilli aday
6 muhalefet liderinin cumhurbaşkanı adayının profili netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanının anayasal yetkilerinin tamamını kullanmaması istenirken 6’lı masanın liderleri cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ülkeyi yönetmeyi planlıyor.
Geçtiğimiz günlerde 5’inci kez bir araya gelen altılı masanın toplantısından vatandaşa umut olacak bir yol haritası yine çıkmadı. Güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde yine tartışmalar yaşanırken DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın sözleri damga vurdu. Babacan’ın aynı gün yaptığı "Biz diyoruz ki geçiş sürecinde ülke de facto parlamenter sistemle yönetilsin. Altı partinin ortak adayı ben yetkiyi aldım, kimse bana karışmasın sonuna kadar kullanırım anayasal yetkilerimi demesin" şeklindeki açıklama 6’lı masada tartışma konusu oldu.
GEÇİŞ SÜRESİNİN İMKANI ZOR
Altılı masada seçimlerden sonra anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşılmazsa, mevcut sistemi nasıl işleteceklerine yönelik öneriler üzerinde değerlendirmeler yapıldı. DEVA Partisi’nin anayasa değiştirilemezse bile ‘geçiş sürecinde ülkenin de facto parlamenter sistemle yönetilmesi’ önerisinin uygulama imkanı zor olduğu belirtildi.
YETKİ KULLANILMAYACAK
DEVA’nın önerisine göre, seçimlerden sonra çoğunluğu 6’lı masa alır ve Cumhurbaşkanı da kendi belirledikleri aday seçilirse, bir dahaki seçimlere kadar, seçilen Cumhurbaşkanı’nın anayasal yetkilerini yardımcıları ile paylaşacak. Bunun için 6’lı masanın liderleri cumhurbaşkanı yardımcısı olacak, ülke cumhurbaşkanı yardımcıları eliyle yürütülecek. Altılı masadaki sistem burada da geçerli olacak. 2023 seçimleri öncesinde, kimin hangi göreve getirileceği, kabinenin ve üst düzey bürokrasinin kimlerden oluşacağı bir protokole bağlanacak. Bu protokol altı lider tarafından imza altına alınacak. Partilerin aldıkları oy oranına göre bakanlık paylaşımı yapılacak.