Tgrt Haber

6'lı masa dağılıyor mu? Kılıçdaroğlu'nun danışmanından çarpıcı yorum: İYİ Parti yol ayrımında, üç senaryo var

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
03 Mart 2023 12:00 - Güncelleme : 03 Mart 2023 12:37

6’lı masanın son toplantısından sonra İYİ Partililerin CHP lideri Kılıçdaroğlu’na itirazları beraberinde pek çok soru işaretini de doğurdu. İYİ Parti lideri Akşener, toplantı sonrasında adaylık konusunda partisine danışmak için kurmayları ile bir araya geldi. Peki İYİ Parti ile 6’lı masa yolları ayıracak mı? Kılıçdaroğlu’nun danışmanı İbrahim Uslu, İYİ Parti’nin önünde 3 senaryo olduğuna dikkat çekerken Genar Başkanı İhsan Aktaş, “Millet İttifakı yara aldı” dedi. 

Cumhurbaşkanı​ Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim​ tarihini 14 Mayıs olarak işaret etmesinin ardından 6’lı masada adaylık​ için harekete geçti. Dün bir araya gelen 6’lı masadan herhangi bir sonuç çıkmazken İYİ parti lideri Meral Akşener ‘Partime soracağım’ diyerek ayrıldığı kaydedildi. Toplantı sonrasında kurmayları ile bir araya gelen Akşener’in nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Peki 6’lı masada işler kötüye mi gidiyor, masa yol ayrımında mı? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun danışmanı ve siyasal ilişkiler uzmanı İbrahim Uslu ile Genar Başkanı İhsan Aktaş kritik yorumlarda bulundu. 

İYİ PARTİ AKLINA ESENİ YAPAMAZ

İbrahim Uslu, İYİ Parti’nin Kılıçdaroğlu’na itiraz etmesini şöyle değerlendirdi: “Beklenen bir şey, İYİ Parti’de bazı isimler Kılıçdaroğlu’na hem de partinin masada olmasına itiraz ettiler. Bu tartışmanın dönüm noktasına ulaşacağı belliydi. Dün o aşama başladı, Akşener masaya tem yetkili olarak gelmedi. İki şey konuşuldu, birincisi aday ikincisi ise yol haritası. Herkes görüşünü söyledi, Akşener arkadaşların onayını almam lazım diyerek partisine gitti. Akşener pazartesiye kadar istişarelerini sürdürecek ve gelip kanaatini açıklayacak. Ya tamam, bu şartlarda anlaşılıyoruz diyecek ya ilave şartlar önerecek ya da beyler kusura bakmayın, bu koşullarda yola devam etmemiz mümkün değil diyecek, bu üç senaryodan biri. İYİ Parti aklına eseni yapamaz, bir kamu oyu baskısı da var.” 

MASADAN KALKMANIN BİR MALİYETİ VAR 

“İttifak niye kuruldu, ona bakmak lazım” diyen Uslu, masanın mecburiyetten yani siyasetin aritmetiğinden dolayı kurulduğuna dikkat çekerek “Cumhurbaşkanı için yüzde 50 artı 1, parlamentoda çoğunluk için 300 artı 1, Anayasa’da değişiklik için 360 milletvekili gerekiyor. Bunu hiçbir parti tek başına karşılayamıyor. Böylece ittifak ortaya çıktı, şu an hiçbir ittifak bu şartları aşamıyor. Kazanacak aday değil kazanacak ittifak var; kaybedecek aday yok kaybedecek ittifak var. İYİ Parti tek başına kaldığında kazanacak aday diye bir şey yok, oy oranı 13-15 aralığında. Masadan kalkabilirler, bağımsız partiler nihayetinde. Çekilirken yalnız kalmayı, parlamentoda az sayıda milletvekili çıkarmayı, Cumhurbaşkanlığı yarışında hiç olmamayı göze alacaklar. Bir taraftan kaybetme riski olan bir aday yüzünden masadan kalkacaksınız, bir taraftan da kazanmayı imkansız hale getiren bir karar alıyorsunuz. Birinci turda yarışın bitmesi imkansız. İkinci tura kalındığında, İYİ Parti tabanına Erdoğan’a mı oy verin diyecek. Masadan kalkmanın Millet İttifakı’na da İYİ Parti’ye de maliyeti var. İYİ Partidekilerin ne kadarının bu maliyeti göğüsleyip göğüsleyemeyeceklerinden emin değilim. Bir karar çıkacak.”

YAVAŞ VEYA İMAMOĞLU ADAYLIK İÇİN İYİ PARTİ’YE GEÇER Mİ?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İYİ Parti’den cumhurbaşkanı adayı olma ihtimalini değerlendiren Uslu, “Rasyonel olmaz, bunun için görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. Gemileri yakacaklarına ihtimal vermiyorum. İmkansıza yakın” dedi. “İYİ Partinin seçmeni Erdoğan’a döner mi?” sorusuna cevap veren Uslu, “Millet İttifakı’nda Erdoğan’a karşı en negatif tutum İYİ Parti seçmenidir. CHP ve HDP kitlesinden daha negatiflerdir. Varsa da çok azdır” ifadelerini kullandı.   

MASA PARTİLERE OY KAYBETTİRDİ! 

İhsan Aktaş, seçime ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Millet ittifakı 2 yıldır seçim meydanını değil seçim sonrasını konuşuyorlar. AK Parti oy oranlarını yüzde 40’lara kadar getirdi. İYİ kendi kitlesini radikalleştirdi Kılıçdaroğlu’na karşı. CHP kitleri ise kendi liderlerinin aday olması için sıkılaştı. Masada çözülecek olay sokağa bırakıldığında radikalleşir. Millet İttifakı yara aldı, dün akşamki pozisyon kırılma oluşturdu. Zaten bu süreçte masaya oturanların oy oranları düştü. İYİ Parti hem masaya hem de kendine zarar verdi. İYİ Parti kurumsallaşmamış bir parti. İYİ Parti gölgede kaldığında oy oranı yüz 8’e kadar düşebilir, sıkıntısı bu. Zor bir durum. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı kesinleşti, şayet olunmazsa CHP tabanı travma yaşar.” 

İŞTE OY ORANLARININ DAĞLIMI! BİRİNCİ SIRADA ERDOĞAN VAR 

Oy oranlarını değerlendiren Aktaş, şunları söyledi: “Kime oy verirsiniz diye sorduğumuzda birincisi Erdoğan, ikinci Kılıçdaroğlu​, üçüncü Yavaş, dördüncü Demirtaş, beşinci İmamoğlu çıkıyor.  İmamoğlu ile Akşener’in oyları birbirine yakın. Son 6 ayda daha avantajlı olan Erdoğan’dır. AK Parti şuna dikkat etmelidir. AK Parti Meclis oyları düştüğünde Cumhurbaşkanı oyları da düştü, Meclis oyları arttığında Erdoğan’ın da oyları arttı. AK Parti şu hataya düşmemeli, meclis oyu azalsa bile Erdoğan’ın oyları artar.” 

 
 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...