6’lı masada çatlak var! Uzlaşmadıkları konular artıyor, görüş farklılıkları ayyuka çıktı
Seçimlere kısa bir süre kala 6 muhalefet partisi liderinin oluşturduğu masada fikir ayrılıkları ayyuka çıktı. Suriye’den ekonomi politikasına, tezkereden İstanbul Sözleşmesi’ne kadar birçok konuda liderlerin farklı görüşlerde bulunduğu ve masada uyuşmazlık yaşandığı öğrenildi.
Türkiye 2023 Haziran ayında yapılması planlanan seçimlere odaklanmış durumda. Cumhur ittifakının adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan olurken muhalefette ise belirsizlik sürüyor. 6 muhalefet partisi liderinin oluşturduğu masada şuana kadar herhangi bir isim açıklanmazken ilkeler üzerinde anlaşma sağlanıyor. Ancak ilkeler üzerindeki uzlaşı ise pek istenilen gibi gitmiyor.
SORUNLAR BİRİKTİ
Belirsizliklerin sürdüğü 6’lı masada sorunlar yumağı oluştu. Masada, İstanbul Sözleşmesi, Suriye ve ekonomi politikaları, tezkereler ve terör operasyonları ve dinî hassasiyetler ile parlamenter sisteme geçiş süreci için yapılacak protokol olmak üzere 6 konuda tam bir ‘uyuşmazlık’ var.
CHP İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ SAVUNUYOR
CHP başta olmak üzere ittifakın diğer paydaşları İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına şiddetle karşı çıkarken Saadet Partisi aksi bir tavır sergiliyor. Kılıçdaroğlu “Bu millete sözüm var, iktidar olduğumuzda, ilk 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar yürürlüğe koyacağız” demişti. Karamollaoğlu ise “İstanbul Sözleşmesi’ni kabul ettik. Ne oldu? Kadına şiddet 10 misli arttı” diyerek İstanbul Sözleşmesini hedef almıştı.
SURİYE İLE NORMALLEŞME
Paydaşlar, Suriye ile temas konusunda ılımlı mesajlar verirken, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu “Rusya, Türkiye’yi Esad rejimini meşrulaştıracak şekilde görüşmeye zorluyor” sözleriyle bu konudaki görüş ayrılığını göstermişti.
EKONOMİ POLİTİKASI
Bu konuda özellikle CHP ile DEVA Partisi arasındaki farklı çizgi göze çarpıyor. CHP ‘devletçilik’ çizgisinde bir yol izlerken, DEVA Partisi ise “Kapsayıcı Büyüme Modeli” ile serbest piyasa ekonomisine göz kırpıyor.
TEZKERE VE OPERASYONLAR
Suriye, Irak ve Libya tezkerelerinin oylamalarında CHP ‘hayır’ derken, İyi Parti ‘evet’ oyu kullanmıştı. Bu süreçte CHP ve İyi Parti, farklı açıklamalarla da karşı karşıya gelmişti.
DİNİ HASSASİYETLER
Masadaki bir uyuşmazlık konusu dinî hassasiyetler. Bunun son örneği ‘Gülşen’ olayında yaşandı. Kılıçdaroğlu, Gülşen’in serbest bırakılması için çağrı yaparken, Saadet Partisine yakınlığıyla bilinen gazete ise şarkıcı için sert üslup kullandı.
BÜROKRAT ATAMALARI
Parlamenter sisteme geçiş sürecinde görev alacak bürokratların atamaları, 6’lı masada ortakların farklı düşündüğü bir diğer konu. Bakanlıklarda oy oranına göre dağılım yapılacağı konuşulurken, bazı genel başkanların da cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı iddia ediliyor. Atamalar konusunda her partinin kendisine yakın isimleri seçtirmek için bastıracağı, şimdiden kulis çalışmalarının yapılmaya başlandığı konuşuluyor.