Tgrt Haber

AB Bakanı Çelik'ten vize serbestisi açıklaması

23 Haziran 2016 01:56
AB Bakanı Çelik'ten vize serbestisi açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Avrupa'nın dinamizme kavuşması için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirdiği resmi temasların ardından TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtladı.

İlk resmi ziyaretini Brüksel'e yaptığını anımsatan Çelik, göç krizi ile gelinen mevcut tablonun resmini çektiklerini, vize serbestisi, Türkiye'ye yapılması gereken 3 milyar avroluk yardım ve benzeri konularda, Türkiye'nin hangi aşamada olduğu, muhataplarının da neler yaptıklarını ele aldıklarını söyledi.

Hollanda ve Slovakya temasları sonrası Roma'da da görüşmelerine devam ettiğini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye-AB ilişkilerinde yavaşlama vardı. Göç krizi çok büyük bir kriz. Tarihte, çeşitli göçler Avrupa'nın jeopolitiğini ve siyasi haritasını değiştirmiş ve büyük etkiler doğurmuştu. Bu kriz çerçevesinde yeninden bu konun ele alınması yönünde Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ivme yakalanması şeklinde bir tablo ortaya çıktı. Başından beri söylüyoruz, Türkiye AB ilişkilerinde, göç meselesi yeni bir dönem başlatmak için vesile olmuştur ama ilişkiler kesinlikle göç meselesine indirgenmemelidir. Eğer göç meselesine indirgenirse bu sadece bir krizin yönetilmesiyle sınırlı ve konjonktürel bir ilişki kurma yöntemi olur. Krizin büyüklüğü ve bizim bunu beraberce yönetme kapasitemiz göstermiştir ki Türkiye-AB ilişkilerinin bir üyelik ilişkisi şeklinde geçici olmayan ilişkiye dönüşmesi lazım. Çünkü bu kriz ancak Türkiye ve AB'nin ortak akıl ve ortak eylem planıyla çözülebiliyor."

Çelik, Avrupa'nın başka bir ülke ile aynı sonucu alamayabileceğini kaydederek, "Sadece anlaşmanın iyi bir anlaşma olması yetmiyor. Bunu gerçekleştirecek tarafların da kapasitesinin yüksek olması gerekiyor. Sözünde durmak kadar kapasite de gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ege Denizi'ndeki tablonun kökenlerine inmek gerektiğini vurgulayan Çelik, "Biz daha önce Suriye'de bu kriz çıktığı zaman uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge olsun dedik ve sınırın öbür tarafında bu insanlar için güvenli bölge oluşsun dedik ama maalesef buna kimse yanaşmadı. Esed'in gönderilmesiyle ilgili konulara kimse yanaşmadı." dedi.

"Türkiye'nin mi AB'ye ihtiyacı var, AB'nin mi Türkiye'ye?" şeklinde sorularla karşılaştıklarını aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Aslında bu göstermiştir ki ikisinin de birbirine ihtiyacı ortak. Bizim uzun zamandır müzakere yürüten bir ülke olmamız ayrı bir şey ama büyük resme baktığımızda bundan sonrasında AB'nin yeni bir dinamizme kavuşması gerektiği, kendini güncellemesi gerektiği ortaya çıkıyor. Bunun yegane yolu da tarihte görüldüğü gibi, Roma İmparatorluğunun küresel güç olmasını sağlayan şey kıta Avrupa'sının doğal uzantısı olarak Anadolu'yla birleşmesiydi. Bu bugün içinde geçerlidir. AB kürsel güç olarak bu değerleri yaşatabilecekse bu ancak Türkiye ile birlikte mümkün olacak."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...