Tgrt Haber

Son dakika! ABD ve BM'den Türkiye'ye tahıl koridoru teşekkürü

02 Kasım 2022 17:17 - Güncelleme : 02 Kasım 2022 18:30
Son dakika! ABD ve BM'den Türkiye'ye tahıl koridoru teşekkürü

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile görüştü. Görüşmede Blinken, Türkiye’nin girişimleri sonucunda tahıl koridorunun tekrar işlerlik kazanması nedeniyle teşekkürlerini ilettiği bildirildi. BM Genel Sekreteri Guterres de diplomatik girişimleri nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.

Rusya​'nın tek taraflı askıya aldığı tahıl koridoru​ yeniden devrede. Rusya, BM​ ve Türkiye​'nin desteğiyle Ukrayna​'dan gerekli yazılı garantileri aldığını açıkladı. Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl sevkiyatı krizi yine Türkiye'nin arabuluculuğunda çözüldü.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Tahıl krizinin çöüme kavuşmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi yaptı. Tahıl krizi başta olmak üzere Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye, tahıl koridoru krizinin çözümünde üstlendiği sorumluluktan ötürü teşekkür etti.

BM: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Rusya'nın tahıl anlaşmasına geri dönmesinin ardından diplomatik girişimleri nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasına geri dönmesini memnuniyetle karşıladı.

Türkiye'ye diplomatik çabaları nedeniyle teşekkür eden Guterres, anlaşmanın yenilenmesi ve Rusya'nın gıda ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için de tüm taraflarla görüşmeye devam ettiğini aktardı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin arabuluculuğunda 22 Temmuz tarihinde Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye arasında 'tahıl sevkiyatı' anlaşması imzalanmıştı. Koridor uzun süre sorunsuz çalıştı. Binlerce ton tahıl dünya piyasalarına ulaştırıldı. Ancak Rusya, Kırım’daki gemilere yapılan saldırıları gerekçe göstererek koridoru askıya aldığını duyurdu.

ERDOĞAN, PUTİN'İ NASIL İKNA ETTİ?

Bunun üzerine Türkiye yeniden devreye girdi. İlgili bakanlar arasında sürekli telefon trafiği yaşandı. Son olarak devreye Cumhurbaşkanı Erdoğan girdi. Rusya lideri Putin'le görüşen Erdoğan, Rus lideri ikna etmeyi başardı. Erdoğan, Putin’i nasıl ikna ettiğine ilişkin soruya ise “Onu bana bırakın, önce Biden'a anlatacağım. Ondan sonra size.” diyerek dikkat çeken bir cevap verdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...