Adalet Komisyonu ÖYM için mesai yapacak
TBMM'de AFAD ile ilgili maddeleri de içeren "Torba Kanun Teklifi" görüşülecek. Adalet Komisyonu'nda ise ÖYM'lerin kaldırılmasına dair düzenleme ele alınacak.
TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde Afet ve Acil Durum Yönetim Durumu Başkanlığı (AFAD) ile ilgili maddeleri de içeren "Torba Kanun Teklifi" yer alacak. Görüşmeleri tamamlanan, "Askerlik Kanunu ile Bazı KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" oylamaya sunulacak Genel Kurul'da 11 Şubat Salı günü oylamanın ardından 53 maddeden oluşan "Torba Kanun Teklifi"nin görüşülmesine geçilmesi planlanıyor.
Torba Kanun Teklifi'ne göre, deprem gözlemi yapan üniversiteler, yerel yönetimler ve tüm kurum ve kuruluşlar, deprem gözlem verilerini eşzamanlı olarak AFAD'a aktaracak. Meydana gelen depremin büyüklük ve şiddet gibi temel verileri kamuoyuna resmi olarak sadece AFAD tarafından duyurulacak.
İllerde bütünleşik afet ve acil durum yönetiminin tüm unsurlarını içerecek şekilde, AFAD'ın taşra teşkilatı olarak il afet ve acil durum müdürlükleri kurulacak.Memur, subay, astsubay ve uzman erbaşlara, evli olmayan ve en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde, ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde 10 güne kadar mazeret izni verilebilecek. Jandarma Genel Komutanlığı uzman erbaş kadrosu 3 bin artırılacak.Tüm acil çağrıları karşılamak, sevk ve koordinasyonunu sağlamak üzere büyükşehir belediyesi bulunan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kurulacakSpor Genel Müdürlüğü'nce 2020 yılı sonuna kadar yapılacak yaz ve kış olimpiyat oyunlarına hazırlanmak amacıyla, olimpik ve paralimpik spor dallarında en az yıldızlar seviyesinde olmak kaydıyla seçilecek 4 bin sporcu yetiştirilecek.Finansal kiralama şirketleri, Organize Sanayi Bölgeleri sınırları içinde finansal kiralama yapılabilecekAdalet Komisyonu, AK Parti'li çok sayıda milletvekilinin imza koyduğu ve kamuoyunda "yeni Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen "Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni 11 Şubat Salı günü görüşecek.Teklif, ÖYM'lerin kaldırılmasından tutukluluk süresinin düşürülmesine, kişisel verilerin korunmasından yasal dinleme kararının alınmasına kadar bir çok alanda yeni düzenlemeler içeriyor.Anayasa Komisyonu da aynı gün Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını, alt komisyon metni üzerinden görüşecek.