Tgrt Haber

Adnan Menderes'in 62. vefat yıl dönümü: Yurdun birçok noktasında anma etkinlikleri düzenleniyor

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
17 Eylül 2023 12:02 - Güncelleme : 17 Eylül 2023 13:42
Adnan Menderes'in 62. vefat yıl dönümü: Yurdun birçok noktasında anma etkinlikleri düzenleniyor

İdam edilerek yaşamına son verilen Başbakan Adnan Menderes, vefatının 62. yıl dönümünde anılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasetçiler Menderes’i anmayı unutmadı. Merhum Başbakan Menderes ve arkadaşları için yurdun birçok yerinde anma etkinlikleri düzenleniyor.

1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı görevinde bulunan ayrıca, aynı tarihler arasında kurucuları arasında yer aldığı Demokrat Parti Genel Başkanlığını yürüten merhum Adnan Menderes, 17 Eylül 1961’de idam edildi. 27 Mayıs Darbesi sonrası Başbakanlık görevinden alınmasının ardından Yüce Divan'da yargılanan Menderes, mahkemede suçlu bulundu. 62 yaşındaki Menderes, İmralı Cezaevi'ne nakledilerek, 17 Eylül 1961’de pazar günü asılarak idam edildi.

ERDOĞAN: HAKSIZ VE HUKUKSUZ BİR İDAM

Menderes’in ölüm yıl dönümü nedeniyle anma etkinlikleri ve programları düzenleniyor. Merhum Başbakan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin 62. yılında Topkapı'daki anıt mezarda düzenlenen anma töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, Adnan Menderes ve arkadaşlarının haksız ve hukuksuz bir şekilde idam edilmelerinin tarihe kara bir leke olarak geçtiğimi ifade etti.

CHP LİDERİNDEN ZİYARET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski başbakanlardan Adnan Menderes'in anıt mezarlarını ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, idam edilişlerinin 62. yılında merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın anıt mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı. Kılıçdaroğlu'na anma programında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu eşlik etti. Programda Menderes, Zorlu ve Polatkan için dua edildi. Kılıçdaroğlu, Adnan Menderes'in Özel Kalemi Mustafa Şevket ile bir süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu, daha sonra 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın anıt mezarına gelerek çelenk bıraktı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan Menderes'in anıt kabrine ziyaret.

SESİ 'YAPAY ZEKA' KULLANILARAK YENİDEN HAYAT BULDU

Adnan Menderes'in sesi 'yapay zeka' kullanılarak yeniden hayat buldu. Türk siyasi tarihinde iz bırakan önemli isimlerden biri olan Adnan Menderes'in ölümünün 62. yıl dönümünde Menderes'in son mektubu Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol'un rol aldığı klipte yapay zeka kullanılarak yeniden seslendirildi. İzleyenlerin tüylerini diken diken eden klip kısa sürede binlerce beğeni alırken, paylaşım rekorları kırdı.

HASAN POLATKAN ESKİŞEHİR’DE UNUTULMADI

27 Mayıs darbesinde askeri yönetimi tarafından idam edilen siyasetçileri arasında yer alan Eskişehirli Hasan Polatkan, ölüm yıl dönümünde de anılırken, hemşehrileri unutmadıkları Polatkan’ın Eskişehir’e birçok hizmet yaptığını söyledi. Eskişehirli siyasetçi Hasan Polatkan, 27 Mayıs 1960 yılında gerçekleşen askeri darbede beraberindeki dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ile birlikte halkın düzenini bozmaya teşebbüsten yargılandılar. 

Yargılama sonucunda ise aralarında Hasan Polatkan’ın da bulunduğu kişiler idam cezasına mahkum edildi. Aslen Kırım Tatarı olan Polatkan, 16 Eylül 1961 yılında idama çarptırılması sonucu hayatını kaybetti. Eskişehir’de halen caddelerde, okullarda ve parklarda ismi yaşatılan Hasan Polatkan’ın şehir için birçok gelişmeye adım attığını söyleyen Eskişehirli vatandaşlar, 46 yaşında vefat eden siyasetçiyi unutamadıklarını ifade ettiler.

Aydın Valisi Yakup Canbolat da Başvekil Adnan Menderes’in 62. ölüm yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Öte yandan yurdun birçok yerinde Menderes ve arkadaşları için anma programları düzenleniyor. Çok sayıda siyasetçi ve yerel yönetici de Menderes’i anmayı ihmal etmedi.

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...