Tgrt Haber

AK Parti nabız tutuyor! Erken seçime yeşil ışık

08 Ağustos 2015 13:34
AK Parti nabız tutuyor! Erken seçime yeşil ışık

AK Parti anketler ve sahadaki milletvekilleri kanalıyla nabız tutuyor. İlk izlenim: Operasyonlar destek buluyor. Hükümet konusundaki beklenti ise koalisyon yerine seçime gidilmesi yönünde...

AK Parti, terörle mücadele kapsamında başlatılan operasyonlar, koalisyon çalışmaları, erken seçim tartışmalarının vatandaşlar arasında nasıl bir etki oluşturduğunu anlamak için iki koldan çalışma başlattı. Bir taraftan bu konulardan anketler yapılırken bir taraftan da milletvekilleri sahaya indi. Sahadan gelen ilk izlenimlere göre operasyonlara geniş bir halk desteği bulunuyor.
Hükümet konusundaki beklenti ise koalisyon yerine seçime gidilmesi yönünde. Başbakan Ahmet Davutoğlu, il başkanları ile yaptığı toplantıda "Sivil toplum kuruluşlarıyla faaliyetlerimizi artıralım. Haftalık, aylık raporlandırmalar isteyeceğim" demişti. Bu talimat üzerine teşkilatların yanı sıra milletvekilleri de seçim çevrelerine gidip nabız tutmaya başladı. Milletvekilleri sahada vatandaşlar, STK'lar, esnaf ile bir araya gelip sorunlarını dinliyor. Operasyonlar, koalisyon çalışmaları, erken seçim olasılığı gibi ülke sorunlarına nasıl baktıklarını da sordu. Vatandaşın beklentileri, olaylara bakışana yönelik raporlarını hazırlamaya başladılar. Vekiller bu raporları partiye gönderecek. Koalisyon, erken seçim tartışmaları ve önümüzdeki günlerin politikaları belirlenirken vekillerin bu notlarından da yararlanılacak. Sahadan gelen ilk tepkilere göre vatandaş yapılan operasyonları destekliyor ve devam etmesi gerektiğini düşüyor. CHP ile koalisyona sıcak bakılmıyor. Bir koalisyon olacaksa bunun MHP ile kurulması isteniyor. MHP'nin hükümete kapılarını kapatmasına tabanda büyük tepki var. Genel olarak koalisyonun ülkeye fayda getirmeyeceği ve bir an önce erken seçime gidilmesi gerektiği dile getiriliyor. Çözüm sürecinin devam etmesi isteniyor ama kamu düzeninden taviz verilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Başbakan talimatı verdi gıdaya acil tedbir yolda! 

DAVUTOĞLU'NA RAPOR:

CHP ile zor gibi

AK Parti'nin CHP ile yürüttüğü istikşafi görüşmelere ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan rapor iki partinin koalisyon kurma olasılığının zor olduğunu gözler önüne serdi. Rapor, eğitim, dış politika başta olmak üzere gündemin önemli konularının yer aldığı başlıklar olmak üzere iki parti arasında görüş ayrılıklarının görüş birliğinden çok fazla olduğu ortaya koydu. Dışpolitikada Esad, eğitimde ise İmam Hatiplerin kapatılmasına yol açacak CHP formülü tartışma konusu. CHP ile görüşmeleri yürüten Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başkanlığındaki AK Parti heyeti, hazırladığı raporu önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sundu. Raporda her bir konu ayrı başlık altında yer aldı. Raporda yeni anayasa ve seçim barajının düşürülmesi gibi uzlaşılabilir denilen pek çok konuda bile görüş ayrılıklarının ortaya çıkması dikkat çekti. AK Parti seçim barajının yüzde 7 olmasını isterken CHP ise yüzde en fazla yüzde 5 olma konusunda ısrarcı. CHP yeni anayasada ise Başkanlık Sistemine karşı. CHP anayasada yer alan Cumhurbaşkanının görev tanımlamalarında kısıtlama istiyor. AK Parti ise halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı'nın görevlerinde kısıtlama yapılmasına sıcak bakmıyor. İki parti başta Suriye politikası olmak üzere dış politika konusunda taban tabana zıt düşünüyor. CHP, Esed rejiminin kalmasını isterken, AK Parti kendi halkına bombalar yağdıran Esed rejimi kaldığı sürece Suriye'de kanın akmaya devam edeceği görüşünde. Eğitim politikasının baştan aşağıya değişmesine isteyen CHP 1+8 formülü ile eğitimin yeniden şekillenmesini istiyor. CHP'nin istediği bu sistem imam hatip liselerinin kapanması anlamına geliyor. AK Parti ise 4+4+4 eğitim sisteminin devamından yana. Liderlere bırakılan konu başlıkları arasında ise ekonomik vaatler yer alıyor. CHP'nin emeklilere senede iki maaş ikramiye verilmesi asgari ücretin bin 500TL olması gibi vaatleri AK Parti tarafından bütçe dengeleri göz önünde alınarak uçuk bulundu. Ancak bu konu iki lidere bırakılan başlıklar arasında yer aldı. Her iki partide yargı sisteminin değişmesini istiyor. Ancak burada da gerek HSYK gerekse Anayasa Mahkemesi'nin yapısının ve görevlerinin ne olacağı konusunda görüş ayrılığı bulunuyor.

RESMİ KONUT RAHATSIZLIK OLUŞTURDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hafta başında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapacağı koalisyon görüşmesine hazırlanıyor. Kurmaylarıyla ve AK Parti ile istikşafi görüşmeleri yürüten heyetle birlikte, hazırlık yapan Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur görüşme için Başbakanlık Resmi Konutu'na gidecek olması ise partide rahatsızlık oluşturdu. Kulislerde hükümet kurmakla görevli ismin Davutoğlu olduğu, randevu talebinin kendisinden geldiği, bu nedenle de görüşmenin ya CHP Genel Merkezi ya da TBMM'de olması gerektiği kaydediliyor. CHP, Davutoğlu'nun 10 Ağustos Pazartesi günü yapılacak görüşmede 'CHP ile koalisyon kurulup kurulmayacağı'na ilişkin net bir görüş ortaya koymasını da istiyor.

'BİZ AKREP, ÇIYAN DEĞİLİZ Kİ'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK parti-CHP görüşmelerinde son viraja girilirken koalisyon tartışmalarına ilişkin ilginç açıklamalar yaptı. Isparta'daki İlİstişare Toplantısı'nda konuşan Bahçeli "MHP, son sözü söylemeden önce her türlü fedakarlığı da yapar. Efendim, Türkiye seçime gidemeyecek durumda... Savaşla seçim bir arada olur mu? Seçim sağlıklı mı olur? Seçime gitmekten çekinmeyiz ama ondan önce Türkiye'nin çok daha önemli sorunları varsa, o zaman da üzerimize düşen sorumluluğu yaparız" dedi. "Türkiye kötüye doğru gidiyorsa, taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyarız" diyen Bahçeli "Biz akrep, çıyan değiliz ki taşın altına hemen kayalım. İlkelerimiz, kurallarımız var. milletimizle özdeşleşen yerlerimiz var" ifadelerini kullandı.

İŞTE TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDEKİ 4 SENARYO

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Lideri Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesiyle başlayan 45 günlük süre kapsamında AK Parti-CHP toplantısı beklenirken, muhtemel senaryolar; koalisyon, azınlık veya mevcut hükümet ya da seçim hükümeti ile seçime gidilmesi seçenekleri de tartışılıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini almasının ardından, 30 günlük süre geride kaldı. Yasaya göre hükümetin kalan 15 gün içinde kurulması gerekiyor. Koalisyon görüşmelerinin 30 günde tamamlanamaması nedeniyle muhtemel diğer senaryolar da gündeme gelmeye başladı.

Yeni hükümetin hangi formülle kurulacağı gelecek 2 hafta içinde netleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini muhalefetten bir başka milletvekiline vermesi ihtimali dışında; Türkiye'nin önünde yeni hükümet için 4 seçenek bulunuyor. Habertürk'te yer alan haberde Ankara kulislerine göre, mevcut sürece uygun “AK Parti'li” bu senaryolar şöyle:

Koalisyon kurulması: Başbakan Davutoğlu, hem partide hem de kabinede istişare süreci yürütecek. Partinin yaptırdığı anketlerde vatandaşın nabzı tutulacak. Pazartesi günü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılacak görüşme, koalisyonun seyrini belirleyecek. Daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüşecek olan Davutoğlu, koalisyon konusunda herhangi bir muhalefet partisi ile uzlaşma sağlarsa, koalisyon hükümetinin listesi TBMM'ye sunulacak. Tatilde olan Meclis toplantıya çağrılacak. Bakanlar Kurulu programı, hükümetin kurulduğu tarihten itibaren 1 hafta içinde TBMM'de okunacak ve güvenoylaması yapılacak.

Azınlık hükümeti: AK Parti'nin, seçimin ne zaman yapılacağı konusunda bir muhalefet partisi ile anlaşarak hükümet kurmasına dayanan bir formül. Buna göre yeni hükümeti AK Parti tek başına kuracak. Anlaştığı muhalefet partisi, güvenoylamasında salona girmeyerek, ret oylarının 276'yı bulmasına engel olacak. Böylece, hükümet güvenoyu almış olacak. Üzerinde anlaşılan tarihte bu azınlık hükümeti Türkiye'yi seçime götürecek. Bu formülün de 23 Ağustos'a kadar hayata geçirilmesi gerekiyor.

Meclis'in karar alması: Koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmazsa 45 günlük süre dolmadan AK Parti'nin Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırması ve Meclis'ten erken seçim kararı çıkarması konuşulan senaryolar arasında. AK Parti'nin mevcut hükümetle seçime gitmenin yolunu arayacağı kulislerde dile getirilen bir iddia. Meclis'te erken seçim kararı, oylamaya katılanların salt çoğunluğu ile alınıyor. Erken genel seçim kararının Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesinin zorunlu bir koşul olduğunu ifade eden Meclis yetkilileri, bunun aşılması için bazı yöntemlerin zorlanabileceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanının seçimi yenilemesi: 23 Ağustos'ta dolacak 45 günlük süre içinde yeni Bakanlar Kurulu oluşturulamaz veya hükümet kurulsa bile güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Türk siyasi hayatında bugüne kadar uygulanmamış bir yöntem olan seçim hükümeti, Anayasa'da yer alan formüllerden biri. Buna göre, Meclis Başkanı Yılmaz, siyasi parti gruplarından hükümete alınacak üye sayısını tespit edecek ve Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Seçim hükümeti için güvenoyuna başvurulmayacak. Bu hükümet, 90 günlük süre içinde Türkiye'yi seçime götürecek.
(Akşam)

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...