Tgrt Haber

Erken seçim için öne çıkan tarihler… Erdoğan talimat verdi, bütün ihtimaller masada

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
04 Ocak 2023 07:25 - Güncelleme : 04 Ocak 2023 07:38

18 Haziran’da yapılması planlanan ancak çeşitli nedenlerle elverişsiz bulunan seçim tarihinin kısmen erkene alınması yönünde çalışma başlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile kurmayları tüm ihtimalleri değerlendirirken mayıs ayına AK Parti’nin sıcak baktığı iddia edildi. İşte masada konuşulan tarihler ve detaylar…

2023 yılının haziran ayında yapılması planlanan seçimlere kısa süre kala en çok tartışılan konulardan biri de erkene alınıp alınmayacağı oldu. AK Parti​, sınavlar, bayram hac, okullar ve yaz tatili nedeniyle seçimin erkene alınması yönünde çalışma başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimat verdiği AK Parti kurmayları şimdi bütün tarihleri ve ihtimalleri değerlendirme altına aldı.

SEÇİM​ İŞLERİ BAŞKANLIĞI SUNUM YAPTI

Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti MYK toplantısında ‘erken seçim’ ihtimali masaya yatırıldı. Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da MYK’da bu çerçevede bir sunum yaptı.

ÜÇ TARİH ÜZERİNDE DURULDU

Seçimin normal zamanı olan 18 Haziran tüm boyutlarıyla değerlendirildi. 18 Haziran’a alternatif olarak 30 Nisan, 16 Nisan ve 14 Mayıs​ tarihleri üzerinde duruldu. Söz konusu tarihler merceğe alınırken sınavlardan hac zamanına, bayramlardan tarım faaliyetlerine kadar birçok etken ile bunların sandığa katılıma oranına olumsuz etkisi üzerinde duruldu.

14 MAYIS ÖNE ÇIKIYOR

Kurban Bayramı’nın, 27-30 Haziran tarihlerinde olduğu, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının 4 Haziran’da yapılacağı vurgulandı. Ramazan Bayramı’nın ise 20-23 Nisan tarihleri arasında kutlanacağı belirtildi. Haziran ayında ise üniversitelerin tatile girmeye başlayacağı hatırlatıldı. 18 Haziran’ın ise yazın başlangıcı olarak tarımsal üretimin en hareketli dönemi olduğu kaydedildi. Söz konusu konulara ilişkin tespitler yapıldıktan sonra seçime en uygun tarih olarak 14 Mayıs’ın ağırlık kazandığı belirtiliyor.

SEMBOLİK ANLAMDA DİKKAT ÇEKEN TARİH

Yapılacak olan görüşmelerin ardından 14 Mayıs’ta karar kılınması durumunda teklif Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye götürülecek. Ortakların 14 Mayıs’a vize vermesi halinde Türkiye, 73 yıl sonra aynı tarihte tekrar sandığa gitmiş olacak. Bu çerçevede seçimin 14 Mayıs’a çekilmesinin sembolik anlamına da AK Parti’de dikkat çekiliyor.

CHP'Yİ BİTİREN TARİH

Türkiye, 1946’da ilk kez çok partili seçimi yapmış ancak açık oy gizli tasnif nedeniyle Demokrat Parti’ye (DP) karşı CHP, iktidarını koruyabilmişti. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde DP, halktan aldığı büyük destekle CHP’nin 27 yıllık tek parti iktidarına son vermişti. Gizli oy, açık tasnif yönteminin ilk kez uygulandığı 1950 seçimleri, Türkiye tarihinin ilk demokratik seçimi olarak kabul edildi. Oyların yüzde 53,5’ini alan DP, 416 milletvekili çıkarırken, yüzde 39,9 oy alan CHP 69 milletvekili çıkarabilmişti.

SANDIK İÇİN İKİ YOL VAR

Türkiye iki yöntemle seçime gidebiliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, Cumhurbaşkanı tek başına seçim kararı alma hakkına sahip. Bunun yanı sıra Meclis de seçim kararı alabiliyor. Meclis’in seçim kararına en az 360 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...