AK Parti ve CHP heyetleri günaşırı toplanacak
Koalisyon görüşmeleri kapsamında konu başlıklarını belirleyen, ortak gündem maddelerini oluşturan AK Parti ve CHP'nin, günaşırı toplantılarda bir araya gelmesi bekleniyor.
Hükümet kurma sürecinde koalisyon yapmak için ortak gündem maddelerini oluşturanAK Parti ve CHP heyetleri "demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğu politikaları" gibi konuları içeren günaşırı toplantılar yapacak.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, hükümet kurma sürecinde, AK Parti ile CHP arasındaki "istikşafi" görüşmelerin birincisi, 24 Temmuz'da gerçekleşti.
Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşen ve yaklaşık 5 saat süren görüşmeye, AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan ve Osman Can, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.
Yarın bir araya gelmesi beklenen heyetlerin, "demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğu politikaları" ana başlıklarının yanı sıra, alt başlıkları da ele alması bekleniyor.
Görüşmede, Türkiye'de son dönemde yaşanan terör olaylarının ve "Çözüm Süreci" ile ilgili sıkıntıların da ele alınacağı ifade ediliyor.
Konu başlıkları üzerinde çalışma yapan, ortak ajanda ve gündem maddeleri belirleyen AK Parti ve CHP heyetleri, "iki parti arasında, bir ortaklık yapısı çıkıp çıkmayacağını" değerlendirecek.
Çerçeve genel başkanlara iletilecek
İki partinin, gelecek süreçte günaşırı 4-5 toplantı daha yapması bekleniyor. Bu süreçte, maddeleri tek tek ele alıp detaylandıracak olan heyetler, bir çerçeve belirleyerek bunu, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iletecek
Genel başkanların katılımıyla gerçekleştirilecek müzakerelerde ise AK Parti-CHP hükümetinin kurulup, kurulmayacağı netleşecek.
Koalisyona "iyimser" bakan, "çözümsüzlüğün tarafı olmayacağını" belirten CHP'de, erken seçim ihtimali de göz önünde bulunduruluyor. CHP, erken seçim ihtimaline karşı teşkilatlarını ve örgütlerini hazır tutuyor.
"Cumhurbaşkanı ikna edilmeli"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyona ilişkin, gelecek günlerde yoğun bir görüşme trafiğinin yaşanacağını söyledi.
Şimdiye kadarki görüşmelerde, AK Parti'nin ve CHP'nin beklentilerinin ele alındığını, çeşitli başlıkların oluşturulduğunu belirten Bekaroğlu, "Şimdi iki taraf da elindeki başlıklara çalışıyor. Neredeyse her gün bir araya gelinip, bu konular görüşülür. Önümüzdeki hafta başında bir hükümetin kurulup, kurulmayacağı belli olur" diye konuştu.
Bekaroğlu, CHP'nin ortaya koyduğu 14 ilkenin, tüm Türkiye'nin menfaatine olduğunu savunarak, "Başbakanın da buna yakın olduğunu düşünüyorum. Bu işin olmasını istemeyen Cumhurbaşkanının ikna edilmesi gerekiyor, bu da CHP'nin işi değil. Eğer Cumhurbaşkanı ikna edilirse, bu koalisyon kurulur" dedi.
"AK Parti-MHP ihtimali var"
Koalisyon görüşmelerinde Türkiye'nin bütün sorunlarının gündeme geldiğini dile getiren Bekaroğlu, son dönemde yaşanan terör olaylarının ve Çözüm Süreci'ne ilişkin gelişmelerin de bu görüşmelerde ele alınabileceğini ifade etti.
CHP'nin, Çözüm Süreci ve demokratikleşmeye ilişkin Meclisi "zemin" gösterdiğini belirten Bekaroğlu, CHP'nin açıkladığı 14 madde içinde, bu sorunların çözümüne yönelik adımların da yer aldığını bildirdi
Bekaroğlu, MHP ile AK Parti'nin koalisyon kurma ihtimalinin de bulunduğuna dikkati çekerek, AK Parti ile koalisyon kurma konusunda MHP'nin en önemli şartı olan "Çözüm Süreci"nin artık ortadan kalktığını iddia etti.