Tgrt Haber

AK Parti yerel seçimlere hazırlanıyor

28 Aralık 2013 10:24
AK Parti yerel seçimlere hazırlanıyor

AK Parti, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde, genel seçimlerde aldığına yakın düzeyde oy almayı hedefliyor.

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AA muhabirine, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yerel seçimlerle ilgili çalışmalara 1 Ekim'de başladıklarını, yapılan temayül yoklamalarında 130 bine yakın teşkilat mensubunun görüş belirttiğini anlatan Şentop,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 10 kişilik ekiple ili ve ilçeleri ayrı ayrı değerlendirdiklerini, yoğun çalışmayla 81 ilde belediye başkan adaylarının açıklandığını,  ilçelerle ilgili çalışma da son aşamaya gelindiğini, süreçle ilgili daha önce öngörülen takvimin tutturulduğunu kaydetti.
YSK'nın 1 Ocak itibarıyla yerel seçimlere yönelik takvimi başlatacağını hatırlatan Şentop, bu tarih itibarıyla siyasi partiler açısından seçim çalışmalarının "otomatik pilota geçmiş olacağını" ifade etti. Şentop, AK Parti'nin 30 Mart yerel seçimlerinde başarı olarak neyi alacağı sorusuna, " 29 Mart 2009 yerel seçimlerine nazaran il ve ilçe bazında daha fazla sayıda belediye başkanlığını almak.... Oy oranı bakımdan bunu ölçü, kriter olarak değerlendirmiyoruz. Bunun çok çok üstünde bir tahmin ve beklenti içindeyiz. Tablo da bunu gösteriyor. Genel seçimlerde aldığımız oylara yakın düzeyde oy alacağımızı hedefliyoruz, öngörüyoruz" dedi.
Türkiye'de 30 Mart 2014 yerel seçimlerini farklı kılan husus olduğunu belirten Şentop, şöyle konuştu:
"Büyükşehir Yasası ile yapılan değişiklikler, 30 büyükşehir belediyesi, seçimleri genel seçimlere yaklaştırıyor. Bu seçim bu anlamda ilk olacak. Ama bunun seçmen tarafından algılanıp algılanmadığı konusunda bilgim yok ama büyük ölçüde fark edilebileceği kanaatindeyim. Eskiden büyükşehir dediğimiz yapılar, aslında  büyükşehir değildi, bir şehrin bir kaç merkezdeki ilçesini kapsayan bir alan içerisinde faaliyet gösteriyordu. Şimdi il sınırları ile büyükşehir belediye sınırları aynı hale getirildi. İl içindeki bütün ilçeler,  mahalleler, köyler büyükşehir belediye yetkisi altında hizmet sunulması gereken alanlar haline dönüştürüldü. Merkezi idarenin oradaki etkisi, özellikle mali bakımdan büyük ölçüde azaldı. Eskiden vatandaşlar yerel seçimlerde daha çok mikro siyaset dengeleri gözeterek hareket ediyordu. Seçilen belediye başkanının bulunduğu yere hizmet getirip getiremeyeceği, bunun nasıl olacağı konusunda zihinlerde tasavvur yoktu. Çoğu zaman merkezi yönetime rahatsızlığını böyle hissettiriyordu. Bir kişiyi seçiyordu, ondan hizmet alamayacağı zaman da valiye, kaymakama giderek 'bizim böyle bir sorunumuz var, bunu çöz' diyordu. Bu kez merkezi idare, seçimde hata eden o seçmenlere, belediye başkanlarının yapamadığı hizmetleri yapmaya çalışıyordu. Şimdi tablo öyle değil, Büyükşehir Yasası ile bu değişti. Bundan sonra merkezi idarenin böyle bir yetkisi yok. Merkezi idare, yerelde seçilen kişileri eksikliklerini, yapamadığı hizmeti yapma konusunda mali güce ve yetkisine sahip değil. Bundan sonra seçmen, 5 yıllığına o yere hizmet verecek kişiyi seçecek. Uygun birini seçmediğinde, 5 yıl merkezi idareden hizmet alabilme imkanı yok. 5 yıl buna katlanacak. Seçmenin bu kapsamda yeni Büyükşehir Belediye konsepti bu seçimde değişiyor. Seçmeninin konuya böyle yaklaşması lazım. Yerel seçimler; geçmişteki  gibi tali seçimler, seçim oyunu algısı etrafında ele alınmamalı. Bir şehrin kaderini  5 yıllığına bir kişiye veriyoruz, o kişilerin hatalarını ve eksikliklerini telafi edecek mekanizma yok. Bunu yerelde hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için yaptık. Hizmetleri daha etkin hale getirecek olan bu değişimin doğru algılanması lazım. "
Açıklanan belediye başkan adayları arasında kadın adaylarının azlığı konusunda yapılan eleştirilerle ilgili olarak Şentop, yerel seçimlerde sadece partilerin oylarının değil,  adayların da önemli olduğunu, bu nedenle bir siyasi partinin genel seçim ile yerel seçimde, il genel meclisinde aldığı oy arasında farklılıklar olabildiğini kaydetti. "Burada çok büyük ölçüde aday faktörü önemli oluyor" diyen Şentop, bu nedenle siyasi partilerin aday belirlerken daha önce o il ve ilçede almış olduğu oyu en azından muhafaza edecek, hatta  artırabilecek adayı belirlemeye çalıştığına işaret etti. Kendilerinin de bu şekilde düşündüğünü belirten Şentop, şöyle konuştu: "Bu açıdan bakıldığında kadın adayların biraz şanssız olduğunu söyleyebiliriz. Siyasetçi kimliğiyle tanınırlık, aday gösterildiğinde oy alabilmesi, seçilme kapasitesi bakımına kadın adayların dezavantajlı olduğunu ifade edebiliriz. Bu konuda partilerin, 'mutlaka kadın aday gösterelim, sonuç ne olursa olsun...' deme lüksü yok. Bu durumun aşılması kadınların siyasette güçlenmesi, siyasetçi kimliğiyle tanınmasıyla mümkündür. Bunu sağlayacak yolları düşünmek lazım. Parti olarak biz bu tür çalışmaları mümkün olduğu kadar yapıyoruz. Yerel ve milletvekili seçiminde kadınların bu dezavantajlı durumlarını aşabilecek imkanları sunmaya çalışıyoruz. Belediye meclisleri, il genel meclisleri üyeliklerinde en az üçte bir oranında kadın aday gösterecek bir formülü benimsedik. Belediye meclislerinde buna itina ve dikkat göstereceğiz. Bu; bir yandan daha fazla kadının meclis üyesi olmasını sağlarken, aynı zamanda kadın siyasetçilerin yerelde tanınmasını ve  kendilerini göstermesini sağlayacaktır. Belki gelecek seçimde bunlar arasında etkili olabilecek siyasetçiler, belediye başkanı olarak gösterebileceğimiz isimler çıkar. Kadın meclis üyeleri arasında belediye başkan yardımcısı olarak bazı arkadaşlarımızı  belirlemeyi, cesaretlendirmeyi, teşvik etmeyi düşünüyoruz."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...