Tgrt Haber

AK Parti‘de 550 isimden 238‘i değişti

19 Eylül 2015 12:13
AK Parti‘de 550 isimden 238‘i değişti

Siyasi partiler milletvekili aday listelerini dün YSK’ya sundu. AK Parti’nin YSK’ya sunduğu güçlü liste dikkat çekerken, Uzun yıllar Sağlık Bakanlığı görevini yürüten Recep Akdağ'ın Erzurum'dan aday gösterilmesi ise dikkat çekti.

Kongredeki 2002 ruhunun yansıdığı listede 69 kadın aday yer alırken 238 isim yeniden aday olamadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Üst Komisyon'u öğleden önce bir kez daha toplarken, listelerde son rötuşları yaptı. Listeler, sürenin dolmasına dakikalar kala Seçim İşleri Başkanı Bekir Bozdağ tarafından YSK'ya verildi.
İşte listelerden öne çıkanlar: 
TÜRKEŞ AK PARTİ'DEN ADAY 
Başbakan Davutoğlu, yine memleketi Konya'dan aday listesinin ilk sırasında yerini aldı.  n Geçici Bakanlar Kurulu'nda görev aldığı için MHP'de ihraç süreci başlatılan ve sonra partibinden istifa eden Tuğrul Türkeş, AK Parti'den Ankara 2'inci Bölge 2'inci sıradan aday yapıldı. 

24 üç dönemlik listede 

Üç dönem kuralına takılan 68 isimden 24'ü, engelin esnetilmesiyle aday yapıldı. Ali Babacan Ankara 1'inci Bölge 1'inci sıra, Cemil Çiçek, Ankara 2'nci, Bölge 1'inci sırada yer aldı. 

İSMAİL KAHRAMAN SÜRPRİZİ 

Refah Yol Hükümetinin Kültür Bakanı olan başkanlığı da yapan İsmail Kahraman, İstanbul 1. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı oldu. 

KÜRT SEÇMENE HASSASİYET 

AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde Ağrı, Hakkari, Iğdır, Şırnak ve Tunceli'den milletvekili çıkaramamıştı. Bu illerde adaylar yenilendi. Doğu ve Güneydoğu'da da listeler rötuşlandı. Mehdi Eker'in İstanbul'dan aday yapılmasının ardından Diyarbakır'da liste başına Galip Ensarioğlu konuldu. 

FARUK ÇELİK URFA'DAN 

Mardin'de 6 isimden 2'si dışında tamamı değişti; Orhan Miroğlu yine ilk sıraya konuldu.Şanlıurfa'da da köklü değişim oldu. 7 Haziran'da liste başı olan Nureddin Nebati'nin yerine bu kez Çalışma Bakanı Faruk Çelik geldi. n Van'daki 8 isimden sadece 2'si listede kaldı. Beşir Atalay, Van'da liste başına konuldu. n Başbakan Yardımcılarından Yalçın Akdoğan, Ankara 1'inci Bölge 2'nci sıra, Numan Kurtulmuş Ordu'dan liste başı oldu. 

EFKAN ALA BURSA ADAYI

Efkan Ala bu kez Erzurum'dan değil, Bursa 2'nci sıradan aday oldu. Mehdi Eker, Diyarbakır yerine İstanbul'dan 3'üncü Bölge 1'inci sıraya konulurken, Binali Yıldırım'ın yine İzmir'den aday gösterilmesi dikkat çekti. . 

GAZETECİLER DE ADAY 

Gazeteci ve köşe yazarları da listede yer buldu. Vedat Bilgin "Ankara", Hüseyin Kocabıyık "İzmir", Mehmet Metiner ve Markar Esayan "İstanbul", listesine girdi. 

ARINÇ VE ÇELİK LİSTEDE YOK

Milletvekili aday başvurusunda bulunmayan Bülent Arınç listede yer almadı. Hüseyin Çelik de listeye konulmayan isimlerden biri oldu. AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, 1 Kasım için aday gösterilmedi. Sanatçı Uğur Işılak da listeye konulmadı.

BAŞTAN SONA YENİLENDİ

Diyarbakır'da 11 isimden 9'u değişti n AK Parti'nin 550 adayından 481'i erkek, 69'u kadın oldu. 7 Haziran'da milletvekili aday listesinde yer alan 550 isimden 312'si yeniden aday yapıldı.238 isim liste dışında kaldı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...