AK Parti'de ibre MHP’ye döndü
Hükümet kurulamaması halinde devreye girecek olan Anayasa’nın 114. maddesi, tüm partilerin temsili ile bir Bakanlar Kurulu oluşturulmasını öngörüyor
Meclis Başkanı seçimi sonrası Ak Parti’de koalisyon arayışlarında ibrenin CHP’den MHP’ye döndüğü ifade edilirken, hükümetin kurulamaması halinde gündeme gelecek Anayasa’nın 114. maddesi, Ak Parti ve MHP’yi koalisyona zorlayacak en önemli faktör olarak gösteriliyor. Anayasa’nın 116. maddesi, TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşumundan sonraki 45 gün içinde hükümetin kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı’na TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verme yetkisi tanıyor.
Buna göre bir hükümetin kurulamaz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin yenilenmesine karar verirse, 114. madde uyarınca her koşulda iktidardayken seçime gitmek isteyen Ak Parti, hükümet yetkisini dört parti ile paylaşma zorunluluğu ile karşı karşıya kalacak. HDP ile aynı tarafta yer almamak adına Meclis Başkanı seçiminde, “geçersiz oy” kullanma taktiği izleyen MHP ise bu parti ile aynı kabinede yer alma ya da kendisi dışarıda kalıp üç partili geçici Bakanlar Kurulu’na göz yumma arasında tercih yapacak. siyaset kulislerinde bu nedenle iki parti açısından da “koaliyon” seçeneği “ehveni şer” olarak gösteriliyor.
Anayasa 114 açmazı çerçevesinde Ak Parti cephesinde iki formül gündemde olduğu belirtiliyor. Kurulacak her türlü koalisyonun 4 yıllık seçim dönemini tamamlamasının mümkün olmadığını düşünen Ak Parti, bu süreçte atacağı adımları “iktidarda seçime gitme” hesabıyla planlıyor. Davutoğlu cephesinden yansıyan bilgilere göre, Ak Parti bu çerçevede öncelikle oy oranına göre makul bir bakanlık paylaşımıyla koalisyon seçeneğini sonuna kadar zorlamak istiyor. TBMM Başkanı seçiminin ardından CHP ile koalisyon olasılığının zayıfladığı ifade edilen Ak Parti’de, MHP’li koalisyonun artıları ise daha yüksek dille telaffuz ediliyor. Ak Parti cephesinde MHP’li koalisyonun artıları şöyle sıralanıyor:
Meclis kararıyla seçim
“Uyum daha kolay sağlanır çünkü tek söz sahibi Devlet Bahçeli. Grubuna hakim olan Devlet Bahçeli ile bir konuda anlaşma sağlanması tüm MHP’yi bağlar. CHP’li koalisyonda bu güvence yok. Milli eğitim, İçişleri gibi kritik öneme sahip bakanlıkların MHP’ye verilmesi bizim açımızdan çok fazla sorun çıkartmaz. İçişleri’nin MHP’de olması ise belki bizi büyük ölçüde rahatlatır.”
MHP’li koalisyonun yaşamasa geçirilememesi halinde anayasanın 114. maddesine karşı, mevcut hükümetin iş başında kalmasını sağlayacak Meclis’ten erken seçim kararı çıkarma formülü de gündemde.
Yılmaz’ın yerine 2 isim gündemde
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM Başkanı seçilmesinin ardından bakanlık koltuğu boş kalırken, başta Suriye olmak üzere sınırdaki kritik süreç nedeniyle bu koltuğa asaleten atama yapılacak. Genel seçimlerin ardından yapılacak ilk bakan ataması olacak olan atamanın kısa sürede yapılması beklenirken makam için en güçlü ismin Niğde Milletvekili ALPASLAN KAVAKLIOĞLU olduğu ifade edildi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ismi de kulislerde dillendirildi.