AK Parti'den başörtüsü teklifi için 4 partiye ziyaret! CHP anayasa değişikliğine kapıyı kapattı
Son dakika haberi: AK Parti, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifiyle ilgili ikna turuna çıktı. İlk olarak MHP'ye nezaket ziyaretinde bulunan AK Parti heyetinin görüşme trafiğinde daha sonra CHP, İYİ Parti ve HDP de yer aldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ MHP ziyareti sonrası yaptığı açıklamada şu an ellerinde bir teklif olmadığını, karşılıklı istişareler sonucu teklife son halini vereceklerini ifade ederken; CHP'li Engin Altay ise AK Parti'nin önerisinin içinde olmayacaklarını açıkladı. HDP ise görüşmeye ilişkin, 'Pazartesi günü Meclise sunmayı düşünüyorlar. Ondan önce cevabımızı iletmiş olacağız' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasıyla siyasette yeniden gündeme gelen başörtüsü tartışmaları sonrası AK Parti, anayasa değişikliği görüşmeleri kapsamında temaslarına başlıyor. AK Parti tarafından hazırlanan çalışma, Meclis'teki 3 siyasi partiye sunulacak.
MUHALEFET PARTİLERİNE ZİYARET
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, anayasa değişikliği için Meclis'te siyasi partileri ziyaret edecek. Saat 15.30'da CHP, 16.00'da İYİ Parti, 16.30'da HDP ziyaret edilecek. Başörtüsüne anayasal güvence verilmesiyle ilgili düzenleme için muhalefetin görüşü alınacak.
Öte yandan AK Parti kurmayları, Cumhur İttifakı'nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) de konuya ilişkin nezaket ziyareti gerçekleştirdi.
MHP ZİYARETİ SONRASI AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifine ilişkin MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'la bir araya geldi. Bozdağ, MHP heyetiyle yapılan görüşmenin ardından şu açıklamayı yaptı:
"Meclis'te grupları bulunan siyasi partilerden anayasa değişiklif teklifi hazırlık çalışmalarıyla ilgili görüşlerini almak maksadıyla randevu talep ettik ve bu çerçevede ilk görüşmemizi MHP ile yaptık. Çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdik. Bugün son gelinen noktayı karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Bundan sonra CHP, HDP ve İYİ Parti ile görüşmelerimiz olacak. Çıkan sonuçları tekrar değerlendirip gelinen noktayı kamuoyuyla paylaşacağız.
"ŞU AN ELİMİZDE BİR TEKLİFLE GİTMİYORUZ"
Cumhur İttifakı ile birlikte daha önce çalıştık, istişarelerimizi yaptık ve belli bir noktaya geldik. Yapılan istişareler sonucunda ortaya çıkacak görüşleri tekrar değerlendireceğiz. Bu görüşler çerçevesinde teklife son halini vereceğiz. Çünkü biz hazır bir teklifi götürmüyoruz, bir fikri tartışıp kendi aramızda istişare ettik. Bu çerçevede onların da görüşlerini alıp, daha sonra bu görüşleri teklif taslağına nasıl monte ederiz onun değerlendirmesini yapacağız. Teklif ondan sonra netlik kazanacak. Şu an elimizde bir teklifle grupları ziyaret etmiyoruz. Bir olumlu niyet ve belli aşamayı geçmiş çalışmanın birikimiyle ziyaret ediyoruz."
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, "Cumhur İttifakı olarak AK Parti ile birlikte değerlendirmelerimizi tamamladık. Anayasa değişiklik teklifine ilişkin yapılacak düzenlemelerin şimdiden milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.
"USÜLDE FARKLILIK OLSA DA NİYETTE HEMFİKİRİZ"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, beraberindeki AK Parti heyetiyle daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nin kapısını çaldı. Burada CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Bülent Tezcan'la görüşme gerçekleştiren Bakan Bozdağ şu ifadeleri kullandı:
"Öncelikle bizleri kabul ettikleri için teşekkür ederiz. Biz kendilerine anayasa değişikliği konusunda yaptığımız hazırlıklar konusunda bilgi aktardık. Anayasanın hangi maddelerinde değişiklik düşündüğümüzü paylaştık. Bir de genel çerçeve üzerinde durduk. Ve kendilerinden bu hazırlık sürecine katkı vermelerini, birlikte bu hazırlık sürecinde görüşlerine ihtiyacımız olduğunu ifade ettik.Görüşler geldikten sonra da teklifi netleştirip, bu görüşlere göre şekillendirerek parlamentoya sunacağız.
Bu konuda biz artık bir sorun olmadığını ifade ettik ama geçmişte Türkiye idari birtakım düzenlemeler ve haksız uygulamalarla yaşamaması gereken süreçler yaşadı. Bu konu bir daha geri dönülmemek üzere bir daha Türkiye'nin gündemine gelmesin diye anayasal güvencenin daha iyi olacağı kanaatindeyiz. CHP de esasında bu konunun gündemden düşmesini istediği için teklif verdi. Biz de bu konunun artık Türkiye'nin gündeminden çıkmasından yanayız. Bunun yolu da çoğunlukla değişecek kanun teklifi değil de çok zor değişecek, belki de hiç değişmeyecek bir anayasal teminat altına alınması gerektiğine inanıyoruz. Usül konusunda farklılıklar olsa da niyet bakımından bu konunun ülke gündeminden çıkması noktasında hemfikiriz. Bugün bizimle paylaştıkları görüşler için teşekkür ederim."
CHP: AK PARTİ'NİN ÖNERİSİNİN İÇİNDE OLMAYACAĞIZ
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise şöyle konuştu:
"Bir anayasa değişikliği teklifi değil de önerisiyle geldiler. AK Parti'nin bu konudaki çerçevesini ortaya koydular. Anayasanın 24. ve 41. maddelerinde bir değişiklik düşündüklerini ve mümkünse çalışmanın birlikte yapılmasını istediklerini söylediler. Bu konu, genel başkanımızın kadının kılık kıyafetine özgürlük noktasında verdiği kanun teklifi sonrası gelişen bir konudur. Biz prensip olarak bu meselenin artık mesele olmaktan çıktığını söylüyoruz. Ancak CHP bakımından Anadolu'da karşılaştığımız kimi eleştirilere karşı bu konudaki samimiyetimizi ve dürüstlüğümüzü ortaya koymak için sayın genel başkanımız böyle bir kanun teklifi verdi. AK Parti ise buna karşılık bir anayasa değişikliği önerdi.
Biz temel hakların referandum ve anayasa konusu olmaması gerektiğini söyledik. Sadece bununla sınırlı olmayan bir anayasa değişikliğinin, yani birden fazla maddede anayasa değişikliğinin seçime 7 ay kalmışken parlamentoda yapılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni anayasa yeni bir parlamentonun işi olmalı. Bu yönüyle AK Parti'nin çalışmaları birlikte olgunlaştıralım önerisinin içinde olmayacağımızı kendilerine ilettik. Kendileri daha sonra bir çalışma yapıp net bir taslak ortaya koyduklarında o taslağı görerek ayrıca bir değerlendirme yaparız.
Özetle AK Parti'nin gerçekleştirmek istediği anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı sayın bakana ve heyete söyledik."
AK PARTİ'DEN REFERANDUM MESAJI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün yaptığı açıklamada siyasi partilere ziyaret gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Başörtüsü düzenlemesiyle ilgili Cumhur İttifakı'nın ortak çalışma yürüttüğünü belirten Ömer Çelik, "Muhalefetin de görüşleri alınacak. Arzumuz Meclis'ten geçmesi ama onun dışında bir seçenek çıkarsa da millete götürülmesinden çekinmeyiz. Referanduma gittiğinde çok ezici bir çoğunlukla geçebilecek bir düzenleme" ifadelerini kullanmıştı.
AK PARTİ'DEN HDP'YE ZİYARET
AK Parti'den başörtüsü teklifiyle ilgili olarak HDP grubuna ziyaret gerçekleştirildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'u, HDP Grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç, Parti Sözcüsü Ebru Günay kapıda karşıladı. Yarım saati aşkın görüşmeden sonra Beştaş açıklama yaptı. Beştaş, Anayasa değişiklik teklifi ile ilgili görüştüklerini belirterek, “Parti kurulları ve ilgili kurullarımızda karar vereceğiz. Pazartesi günü Meclise sunmayı düşünüyorlar. Ondan önce cevabımızı iletmiş olacağız.” diye konuştu.