Tgrt Haber

AK Parti'den YSK'ya çağrı: Depremzedelerin oy kullanması için kolaylaştırıcı karar almalı

06 Mart 2023 13:32 - Güncelleme : 06 Mart 2023 15:06
AK Parti'den YSK'ya çağrı: Depremzedelerin oy kullanması için kolaylaştırıcı karar almalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihi olarak '14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından partilerde hazırlıklar sürerken depremzedelerin oy kullanma durumu merak konusu oldu. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceği karar beklenirken AK Partili Ali İhsan Yavuz'dan çağrı geldi. Seçim tarihinin 10-14 Mart arasında netleşeceğini belirten Yavuz, "Adıyaman'dan İstanbul'a gelen vatandaş kaydını almazsa oy kullanamaz. YSK'nın bu yönde kolaylaştırıcı karar alması gerekiyor" diye konuştu.

Kahramanmaraş​'ta meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından afetzedelerin oy kullanma​ durumu da tartışma konusu oldu. Yaşadıkları yıkımın ardından başka illere göç eden depremzedelerin oy kullanımına ilişkin konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim​ İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, sürecin 10-14 Mart tarihleri arasında netleşeceğini söyledi.

YSK'YA ÇAĞRI YAPTI

TV100'de canlı yayın programına katılan Yavuz, "Şu saatten sonra alınacak herhangi bir seçim yenileme kararı sebebiyle yapılacak seçimlerde yeni seçim kanunu uygulanacak" dedi. Yavuz, depremzedelerle ilgili "Herkes fiilen bulunduğu yere kaydını alsın. Adıyaman'dan İstanbul'a gelen vatandaş kaydını almazsa oy kullanamaz. YSK'nın bu yönde kolaylaştırıcı karar alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'SEÇİMLER ZAMANINDA OLACAKTIR'

Bülent Arınç'ın açıklamalarının AK Parti adına bir açıklama olmadığını aktaran Ali İhsan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçimle ilgili öngörülen tarih bellidir. Bunun kararını da YSK verir. Şu saatten sonra alınacak herhangi bir seçim yenileme kararı sebebiyle yapılacak seçimlerde yeni seçim kanunu uygulanacak. 9-10 Mart arasında belli olacaktır. Aksini öngörmüyorum. Seçimler zamanında olacaktır. Hatta 10 Mart diyelim. Kararı verecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız. 14 Mayıs'ta seçim olması isteniyorsa 9, 10, 11, 12, 13, 14 Mart arasında belli olması gerekir. Aslında benim hesaplarıma göre 9 Mart ile 14 Mart arasında belli olacaktır. 10 Mart'ta Sayın Cumhurbaşkanımız bir karar verirse 10 Mart'ta açıklayacaktır. 10-14 Mart tarihinde süreç netleşecektir.

'KILIÇDAROĞLU OY KULLANABİLSİN DİYE DÜZENLEME YAPTIK'

Her seçim döneminde 400 bin seçemen kayıp görünüyordu. Bina yok, adres değiştirmiş, havuza düşüyordu. Biz bunu değiştirdik. Bu ülkede herkes seçmen olsun diye düzenleme yaptık. Şimdi kimse havuza düşmüyor. Depremzedeler​ bir önceki kanuna göre oy kullanamayacaktı. Kemal Kılıçdaroğlu oy kullanamamıştı bu yasal düzenleme nedeniyle. Biz Kemal Kılıçdaroğlu oy kullanabilsin diye bu düzenlemeyle değiştirdik. Artık havuza düşen seçmen yok.

'ÖĞRENCİLERİN BELGE VERMESİ YETERLİ'

Otele, bir akrabasının yanına yerleşmiş, başka şehre göç etmiş insanlarla ilgili YSK karar alabilir. YSK böyle bir karar verecek demiyorum, vermesi gerektiğine inanıyorum. Adıyaman seçmeniyse İstanbul'da oy kullanamaz. Ya gidecek Adıyaman'da oy kullanacak ya da seçmen kaydını İstanbul'a alacak. YSK karar verir mi bilemiyorum ama İstanbul'a göç eden herkes seçmen kaydını alabilmelidir. Şu an göç ettiği yerde eğer hiçbir işlem yapmadıysa oy veremez. Şu anda bile insanlar adreslerini başka yere alabilir. Bunda hiçbir yasal engel yok. Kaydı başka yerde oy kullanamazlar. Bulunduğu yerde oy kullanımının kolaylaşması YSK bir karar verecektir herhalde. Nasıl ki öğrencilerin yurtlarda kalmasıyla ilgili kolaylaştırıcı bir karar verdiyse aynı şekilde karar verecektir. Öğrencilerin yurtta kaldığına ilişkin belgeyi götürmesi yetiyor."

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...