AK Parti'nin Anayasa paketinde ilk detaylar belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışmalarına başlandığını açıkladığı AK Parti'nin Anayasa paketinde ilk detaylar ortaya çıktı. 120 maddelik taslakta Anayasa'nın 4 maddesine dokunulmuyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Yakında Meclis'e getireceğiz ve muhalefete sunacağız" dediği yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili detaylar ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Yavuz Atar başkanlığındaki Anayasa Bilim Kurulu’nun Ramazan bayramının ardından Erdoğan’a sunacağı 120 maddelik taslağında ilk 4 madde değişmeyecek.
Türkiye gazetesinin haberine göre Anayasa'da yer alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gibi kurumların çıkarılması öngörülüyor. Bunun yerine söz konusu kurumlarla ilgili kanuni düzenleme yapılacak.
AYM'YE DAHA GENİŞ YETKİ
Bayram sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak olan ve yaklaşık 120 maddeden oluşan metinde, anayasanın ilk 4 maddesi korunurken, TBMM’nin ve Anayasa Mahkemesinin yapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Kurmaylar “Çalışmamızda AYM’nin zayıflatılması ya da Yüksek Mahkeme olmaktan çıkarılması gibi bir düzenleme yok. Bireysel başvurunun anayasadaki düzenlemesi daha da net bir hâle getirilecek. Bu konuda mevcut anayasadaki bireysel başvuru düzenlemesi biraz eksikti” dedi. MHP’nin teklifinde yer alan Cumhurbaşkanı ve iki yardımcısının halk tarafından seçilmesi konusuna ise şartlı destek geldi. Kurmaylar “İki başkan yardımcısı olmaz ama bir başkan yardımcısı olabilir. Bu konuda kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek” bilgisini verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, AYM'nin yapısının değiştirilmesini gündeme getirmiti.
Yine, Anayasada yer alan bazı kamu kurumları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre yeniden dizayn ediliyor. Buna göre, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gibi kurumlar Anayasada yer almayacak ve kanunla düzenlenecek.
Bahçeli’nin açıkladığı 100 maddelik anayasa teklifinde, Başkan ile 2 yardımcısının seçilmesi öngörülüyordu. Kaynaklar, bununla ilgili ise “2 başkan yardımcısı olmaz, ancak bir başkan yardımcısı olabilir. Nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek” ifadesini kullandılar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazının ardından yatığı açıklamada MHP'nin tasladığı ile ilgili soruya karşılık "Milletin genelinin kabul edebileceği bir yeni anayasayı inşallah çıkartalım istiyoruz. Çalışmamız bitmek üzere, muhalefete de sunacağız" demişti.