Ortak adaydan sonra 'ortak liste' krizi: Altılı Masa'yı karıştıran Meclis hesaplarının ayrıntıları...
Ortak aday tartışmalarının devam ettiği Altılı Masada bu kez de liste krizi çıktı. Millet İttifakı’nda yer alan partiler Meclis için 'grup' hesapları yapmaya başladı. CHP ve İyi Parti Meclis'te daha fazla milletvekiliyle güçlü bir biçimde temsil edilmek istiyor. Diğer partiler ise en az 20 milletvekiliyle grup garantisi istiyor. İşte Altılı Masa'yı karıştıran Meclis hesaplarının ayrıntıları...
2023 seçimlerine yaklaşık 9 ay süre kalırken Millet İttifakı’nda ortak aday tartışmaları bitmeden 'liste krizi' başladı. Altılı Masa'nın ortakları, Meclis'te grup kuracak kadar garanti vekil istiyor.
Altılı Masa’nın ikinci tur görüşmeleri 2 Ekim’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğinde başlayacak. Liderler ortak aday konusunu çözmeye çalışacak. Ancak masadaki tek sorun bu değil. Baraj problemi yaşayan partilerin kimin listesinden seçime gireceği de tartışma konusu olmaya devam ediyor.
3 seçim bölgesinden oluşan İstanbul ve Ankara ile 2 seçim bölgesinden oluşan İzmir’de ortak listeler hazırlanması planlanırken CHP ve İyi Parti, Meclis’teki sandalye sayısını artırmak ve daha güçlü temsil edilmek istiyor. Bu yüzden özellikle İyi Parti, listelerini diğer partilere açmakta fazla istekli değil. CHP içinde de "makul bir sayı dışında listeleri DEVA ve Gelecek Partisi'ne açarsak kendi adaylarımız dışarıda kalır" itirazı dillendiriliyor.
GELECEK VE DEVA 20 MİLLETVEKİLİ İSTİYOR
Ancak DEVA ve Gelecek Partisi, Millet İttifakı’nın yüksek oy oranı aldığı bölgelerde kendilerinin de gözetilmesini istiyor. 'Meclis'te grubumuz olsun'' talebinde bulunan iki parti de en az 20'şer milletvekili istiyorlar. Deva Partisi her partinin güçlü olduğu seçim bölgesinde milletvekili listelerinin belirlenmesi gerektiğini savunuyor. Gelecek Partisi’nden de "ortak listede hakkaniyet istiyoruz" açıklaması geldi.
Gelecek yıl Haziran ayında yapılacak olan seçim öncesi Altılı Masa’da hesaplar da buna göre yapılıyor.