Ankara'da üçlü zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önemli kararlar aldık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’nde yapılan Suriye başlıklı üçlü liderler zirvesi sona erdi.
Üçlü zirve sonrası liderler açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
Suriye'de siyasi çözüm umutlarını yeşertecek önemli kararlar aldık.
DEAŞ ile mücadele altında terör örgütlerine destek verilmesinin kabul edilemezliğini vurguladık.
İdlib'de tırmanan gerginlik bugünkü görüşmelerimizin odak noktalarından biriydi. İdlib'e yönelik operasyonlarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı maalesef bine yaklaştı. Daha önce yurdundan edilen yüz binlerce insan yeniden göç yollarına düştü.
Sivil halkın ve garantör ülkelerin sahadaki askeri personelinin güvenliği için somut önlemler alınması ihtiyacını vurguladık.
Türkiye olarak sınırlarımızın hemen bitişiğinde 4 milyon insanı etkileyecek yeni bir trajedi yaşanmasına seyirci kalamayız.
Zirvede görüş birliğine vardığımız hususlar doğrultusunda önümüzdeki günlerde bölgede hayırlı gelişmelerin yaşanacağını umut ediyoruz.
Soçi mutabakatı tam olarak hayata geçmeli.
Anayasa Komitesi'nin oluşumuna ilişkin pürüzler giderildi.
Barış koridoru konusunda ABD ile 2 hafta içinde uzlaşamazsak kendi harekat planımızı uygulayacağız.
Suriye'nin istikbali için en büyük tehdit kaynağı PKK ve onun uzantısı olan YPG/PYD'dir
Yeni bir göç dalgasını kaldıramayız.
Barış koridoru korunaklı liman olacak.
Geri dönecek Suriyeliler için yeni yerleşim alanları inşa edilmesi mümkündür. Türkiye olarak bu konuda her sorumluluğu almaya hazırız.
Hem Rusya ve İran'la hem de uluslararası toplumun diğer üyeleriyle Suriyeli mültecilerin gönüllü geri dönüşü için çalışmak istiyoruz.
Ruhani'nin konuşmasından satır başları;
Suriye ile ilgili konularda görüş birliği içindeyiz. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda aynı görüşe sahibiz.
ABD Suriye'de teröristleri destekledi, Suriye'yi bölmeye çalıştı. Bu kabul edilebilir değil.
Fırat'ın doğusu ABD'nin hakimiyetinde ve burada da teröristler bulunmaktadır
Putin'in konuşmasından satır başları;
Erdoğan ve Ruhani ile İdlib’de gerginliğin azaltılması için adımlar atılması konusunda mutabık kaldık.
Bildiride kalıcı barış için maddeler var.
Anayasa Komitesi'nin listesi onaylanmıştır.
İdlib'deki durum endişe verici, buna sessiz kalamayız.
İdlib'de gerginliğin azalması için ilave adımlar atacağız.
Bu sene yeni bir rekor kıracağız. Türkiye'ye 6 milyondan fazla Rus turist gelecek.
Ticarette milli paraların daha fazla kullanımıyla ilgili anlaşma sağladık.
SUUDİ ARABİSTAN'DA RAFİNERİYE SALDIRI
Ruhani: Petrolden çok güvenlik ve bölgenin istikrarını daha çok önemsiyorum. Yemen'e neden saldırdıklarını saldırganlara sormamız lazım. Dolayısıyla Yemen halkı bütün bu saldırılara karşılık vermeli. Meşru savunma haklarını kullanıyorlar.
Putin: Yemen'de insani bir felaket var. İnsanlara yardım etmeye hazırız, herkesi bu halka yardım etmeye davet ediyoruz. Bu krizin çözülmesi için en uygun yöntem ilgili taraflar arasında çözüm üretilmesi.
Erdoğan: Yemen'deki insanlar şüphesiz onlar da sürekli belli bir hazırlığın içerisinde olmuşlardır. Yemen'in yeniden inşası için neler yapabiliriz bunu düşünmemiz gerekiyor. Yemen'e bu bombaları kimler attı bu sorunun cevabı bulunursa gelinen noktanın bir tahrik olduğu kanaatine varabiliriz diye düşünüyoruz.
GÜVENLİ BÖLGE
Erdoğan: Güvenli bölgeyle ilgili olarak ikili görüşmelerimizde ele aldık. Son günlerde yazılı ve görsel medyada aslında barış koridoru diye de gelmeye başladı. Güvenli bölge konusunda sayın Trump 20 mil derinlik diye ifade kullanmıştı. Bu sınır içerisinde Türkiye'de 3,6 milyon Suriyeli var. Biz 40 milyar doları mültecilere yaptığımız harcama aşmış vaziyette. BM ya da AB'den gelen nedir diye baktığımız zaman o da bize şu anda yaklaşık 7 milyar euro. Bunlar tabii bizim milli bütçemize girmiyor. Bunun yanında attığımız adımlarla beraber güvenli bölgede ne yapabiliriz? Bütün liderlerle konuştum. Ülkemizde bulunan Suriyeli mültecilere bu söylediğim 30 km derinlik ve 450 km'lik bir bölgede konutlar yapalım diyoruz. Buralarda biz 200 250 metrekare kapalı alan bir o kadar da açık alan olmak üzere ailelere buralarda konut inşası yapalım. Burada bir inşa hareketine girersek bu insanları kendi topraklarına taşırız. Bu konuda mutabakat sağlanabilir ve adımlar atılabilirse bu insanlar çadır hayatından kurtulmuş olur diye düşünüyorum.