Atalay, 'Bu fitne bitsin diye mücadele veriyoruz'
Atalay, 'Bir yandan şehitlerimizi anarken, bir yandan da (bu fitne bitsin, gençler ölmesin) diye mücadele veriyoruz' dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Bir yandan şehitlerimizi anarken, yakınlarına karşı görevimizi yapmaya çalışırken, bir yandan da 'bu fitne bitsin, genç insanlar ölmesin' diye mücadele veriyoruz" dedi. Özel uçakla Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Atalay, Vali Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yıl dönümü dolayısıyla şehit yakınları ve gaziler onuruna verilen yemekte konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, bütün şehitleri rahmetle yad ettiğini söyledi. Ülkenin, şehitlere çok şey borçlu olduğunu belirten Atalay, şöyle konuştu:
"Dinimizde, geleneğimizde hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek yerleri var. Onlar, o yüce makama sahipler. Millet olarak, devlet olarak onlara daima minnet duyuyoruz. Yapabildiğimiz onların hatırasını yad etmek ve onların yakınlarının devletin güvencesi altında hayatlarını iyi geçirmesini sağlamak. Ülkemizde, özellikle toplumumuzda, geleneğimizde yerleri çok fazla. Şehitlerimizle ilgili bir günümüz ve haftamız var. Bu aynı zamanda şehitleri anma haftamız. Bütün illerimizde, ülkemizin her köşesinde şehitlikler ziyaret ediliyor, şehit ailelerimizle bir araya geliniyor ve onların hatıraları yad ediliyor. Sabahleyin Çanakkale'deydim. Çanakkale ülkemizin bir ucunda, Van diğer ucunda. Ben de şehitler gününü sizin aranızda kutlamak istedim. Şehit yakınlarını büyük bir saygıyla selamlıyoruz. Onlar bize, devlete emanetler. Hepimiz onların yanındayız." Hükümetin, şehit yakınlarını nasıl rahat ettirebileceği yönünde ciddi düzenlemeler yaptığına değinen Atalay, İçişleri Bakanlığı döneminde de bu yönde büyük gayret sarf ettiklerini dile getirdi. Atalay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde şehitlerle ilgili birim kurulduğunu anımsatarak, şehit ailelerinin bütün ihtiyaçlarıyla söz konusu birimin ilgilendiğini, önceki dönemlerde bir olan istihdam sayısını ikiye çıkardıklarını ve şehit ailelerine her yerde öncelik verildiğini ifade etti.
Bugünün bir araya gelme, hasret giderme, kaynaşma günü olduğunu dile getiren Atalay, Van'da şehit aileleri ile şehitlerin anısını yaşamak ve bugünü kutlamanın farklı bir duygu olduğunu belirtti. Atalay, Çanakkale'nin şehitler gününün sembolü olduğunu ve Çanakkale'yi, Gelibolu yarımadasını hükümetleri döneminde ciddi bir şekilde ele aldıklarını vurgulayarak, İngiliz, Fransız ve Yeni Zelandalıların Gelibolu'daki kendi şehitliklerinde güzel düzenlemeler yaptığını, kendilerinin de Gelibolu'yu, şehitleri daha rahat anacakları, çocukların ibret alacağı bir tarihi vesikaya dönüştürdüğünü kaydetti.
Her yıl 3 milyon dolayında öğrencinin Çanakkale'yi ziyaret ettiğinin altını çizen Atalay, "Orada enteresan bir şey var. 63 bin şehidin isminin ve memleketinin yazıldığı sembolik bir şehitlik yaptık. Osmanlı coğrafyasının her tarafından şehitlerimiz var. Kendi coğrafyamızın her tarafından gelmiş kardeşler, orada yan yana yatarlar. O zaman aramızda fitne yok. Kardeşleri birbirine düşüren unsurlar yok. Kardeşliğin temelini orada görürüz. Şehitlerimiz, düşmana karşı verilmiş şehitler. Daha sonra bu birlikteliği zedeleyen, fitne oluşturan gelişmeler olmuş. Acı olan bu. Bir yandan şehitlerimizi anarken, yakınlarına karşı görevimizi yapmaya çalışırken, bir yandan da 'bu fitne bitsin, genç insanlar ölmesin' diye mücadele veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Atalay, çözüm sürecinin de bu kapsamda ele alınması gerektiğine işaret ederek, "Bu bir, bir buçuk yıl içinde çözüm süreci dediğimiz işte bu. İnsanlar korkuyla, endişeyle beklemiyor. Bunu sürekli hale getirmekte bölge insanına çok büyük görev düşüyor. Özellikle Kürt kardeşlerimize çok büyük görev düşüyor. Bu güzel ülkede birlik bütünlük içinde, fitneden uzak hayatımızı sürdürelim" diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Atalay, konuşmasının ardından üç şehit yakınına devlet övünç madalyalarını takdim ederek, beratlarını verdi.