Tgrt Haber

Avrupa'da tarihe geçen Mahinur Özdemir Göktaş kabinede

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
03 Haziran 2023 22:42 - Güncelleme : 03 Haziran 2023 23:48
Avrupa'da tarihe geçen Mahinur Özdemir Göktaş kabinede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde yeni kabineyi açıkladı. Listedeki en sürpriz isimlerden biri ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş oldu. İşte Avrupa'da tarihe geçen Göktaş'la ilgili dikkat çeken ayrıntılar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, TBMM​'de mazbatasını alıp yemin ederek göreve başladı. Akşam saatlerinde Çankaya Köşkü'ne giden Erdoğan, burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi​'nin ikinci kabinesini açıkladı.

AİLE BAKANLIĞINA SÜRPRİZ İSİM

Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olarak tarihe geçen Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı oldu.

Mahinur Özdemir, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımadığı gerekçesiyle partisinden ihraç edilmişti. Hristiyan demokrat çizgideki Merkez Demokrat Hümanist (CDH) partisinden 2009'da Brüksel milletvekili seçilen Özdemir, Belçika ve Avrupa'da seçilen ilk başörtülü milletvekili olmuştu.

MAHİNUR ÖZDEMİR KİMDİR?

Mahinur Özdemir Göktaş, 7 Kasım 1982'de Belçika'nın Schaerbeek kentinde Türk asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi Konya ve Emirdağ kökenliydi. Brüksel ULB Üniversitesi'nde İnsan Kaynakları Mühendisliği ve Kamu Yönetimi alanlarında eğitim aldı. Türkçe ve Fransızca'nın yanı sıra İngilizce ve Flemenkçe de biliyordu.

Siyasete 2009 yılında Hristiyan Demokrat çizgideki CDH partisinden aday olarak girdi ve Brüksel Bölge Parlamentosu'na seçildi. Böylece Avrupa Parlamentosu'nda başörtülü ilk kadın milletvekili oldu. Şehir planlama, imar, çevre, konut sorunu ve iş yerlerinde ayrımcılıklarla mücadele konularında çalıştı.

2015 yılında Ermeni Kırımı'nı soykırım olarak tanımlamayı reddettiği için partisinden ihraç edildi ve bağımsız milletvekili olarak siyasete devam etti. 2019 yılında ise Büyükelçiler Kararnamesi ile Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi olarak atandı. Türkiye'nin Kuzey Afrika'ya atadığı ilk kadın büyükelçiydi.

2023 yılında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni kabinede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine getirildi. Evli ve iki çocuk annesi olan Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın manevi kızı olarak da biliniyor. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...