AYM'den seçim öncesi flaş karar: 3 parti kapatıldı
Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kapatma davası açtığı 3 siyasi parti hakkındaki kararını açıkladı. Yüksek mahkeme, söz konusu partilerin hukuki varlığını sona erdirdi.
Seçimlere 3 aydan az bir süre kala siyasette hareketli anlar yaşanırken, partiler adaylarını belirleyerek seçim yarışına hazırlanıyor.
31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi 3 siyasi partinin hukuki varlığının sona erdiğine hükmetti.
"KENDİLİĞİNDEN DAĞILDILAR"
Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararlarına göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Uyanış Partisi, Türkiye Yaşam Partisi ve Yeni Yol Partisi’ne “kapatma davası” açtı.
Yüksek Mahkeme, başsavcılığın 3 parti için “Kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespiti” talebini değerlendirdi. Dosyada, bu partilerin yasaya gereği kuruluşunun üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen büyük kongresini toplamadığı, zorunlu organlarını oluşturmadığı ve adresinin tespit edilemediği bilgileri yer aldı.
Anayasa Mahkemesi, tebligata rağmen gerekli süre içinde savunma da yapmayan bu 3 partinin ‘kendiliğinden dağılmış sayılarak hukuki varlığının sona erdiğine’ karar verdi.
BİR PARTİ SEÇİMDEN ÇEKİLDİ
Öte yandan seçime katılacak siyasi parti sayısı 35'e düştü. Seçimlere katılma konusunda Yüksek Seçim Kurulu'nun onay verdiği bir siyasi parti, 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılmama kararı aldı.
Öztürk Yılmaz'ın liderliğini yaptığı Yenilik Partisi, ocak ayının başında YSK'ye yerel seçimlere katılmayacağına dair bildirimde bulunmuştu.
SEÇİMDE 35 PARTİ YARIŞACAK
Yenilik partisinin çekilmesinin ardından 31 Mart seçimlerine katılacak partiler şöyle:
Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İyi Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Kominist Hareketi, Türkiye Kominist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yeni Türkiye Partisi ve Zafer Partisi.