Tgrt Haber

Bakan Akar'dan '12 mil' hayali kuran Yunanistan'a net cevap: Yanlış hesap Ankara'dan döner

30 Aralık 2022 13:55 - Güncelleme : 30 Aralık 2022 14:10
Bakan Akar'dan '12 mil' hayali kuran Yunanistan'a net cevap: Yanlış hesap Ankara'dan döner

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ege ve Doğu Akdeniz'de kışkırtıcı tavrını sürdüren Yunanistan'a tepki gösterdi. Atina yönetiminin Girit'te kara sularını '12 mil'e çıkarma planlarına yönelik iddialara cevap veren Bakan Akar, "Kara sularının 6 milden yukarı çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda yanlış bir adımın ciddi sıkıntılar doğuracağını herkesin bilmesi lazım. Komşumuza unutmayın yanlış hesap Ankara'dan döner diyoruz" diye konuştu. Moskova'da Suriyeli yetkililerin de bulunduğu toplantıyı değerlendiren Akar, şartların oluşması durumunda üst düzey liderler arası görüşmelerin de gündeme gelebileceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Sİlahlı Kuvvetleri (TSK) Gökçeada 5. Alay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulundu. Burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Akar, gerilimin yüksek olduğu Atina​ yönetiminin hamlelerine net cevap verdi.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, '12 mil' planlarından vazgeçmediği görülen Yunanistan​'a tepki gösteren Bakan Akar, "Kara sularının 6 milden yukarı çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Bunun anlaşılmasını bekliyoruz. 1995'te Meclis'te çalışma yapıldı bunu herkesin bilmesi lazım iyi anlaşılması lazım. Bu konuda yanlış bir adımın ciddi sıkıntılar doğuracağını herkesin bilmesi lazım. Komşumuza unutmayın yanlış hesap Ankara'dan döner diyoruz" ifadelerini kullandı.

'TEDBİR ALMAK ZORUNDAYIZ'

Akar, Atina'nın Türkiye​'yi tahrik etmek için adımlar attığını belirterek "Adalar silahlandırılıyor, biz de tedbir almak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu. ABD'nin Dedeağaç'a askeri sevkiyatını da değerlendiren Bakan Akar, "Bir lojistik ve LNG merkezinin kurulduğu bilgimiz var" idiye konuştu.

Bakan Akar, Yunanistan'ın Ege'deki tacizlerine ilişkin şunları söyledi:

"Tacizlerin hiçbirini karşılıksız bırakmadık. Sahada ve masada yapılması gereken ne varsa yapıyoruz, yaptık. Karşılığını mutlaka veririz. Yunanistan kontrolsüz birtakım eylemler ortaya koyuyor"

SURİYE İLE ÜST DÜZEY GÖRÜŞME

Moskova'da gerçekleştirilen 3'lü zirveyi de değerlendiren Bakan Akar, şartların oluşması durumunda üst düzey liderler arası görüşmelerin de gündeme gelebileceğini söyledi.

Bakan Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"İstihbarat kurumları arasında görüşmeler oldu sonra bakanlar arasında görüşmeler oldu. Bu sürecin olumlu gelişmesinden sonra durumların uygun olduğu takdirde liderler düzeyinde görüşmeler olabilir. Hakan Fidan ile yaptığımız toplantıda biz endişelerimizi ifade ettik. Bu konuda herhangi bir olumsuz dönüşü olmadı. Bizim asıl amacımızın terörle mücadele olduğunu söyledik. İlk bir tanışma oldu, görüşeceğiz, konuşacağız. Biz hedefi ortaya koyduk, hedef teröristler. Suriyeli kardeşlerimize de diyoruz ki hiçbir şekilde onlara zarar gelecek şekilde davranmadık. 

Temel hedefler konusunda, mültecilerin önlenmesi konusunda ve terörle mücadele konusunda konuştuk. Bu konuları geliştirmeye çalışacağız. İki konu var, bir bu şekilde siyasi görüşmelerin herhangi bir yerde yapılması bunların üzerinde çalışılıyor. Biz onlarla mutabık olabileceğimizi anladık. Bu sürecin artarak gelişmesi temennimiz."

Kaynak: NTV

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...