Tgrt Haber

Bakan Çavuşoğlu Fransız mevkidaşının yüzüne baka baka Macron'u uyardı: Sömürgeci geçmişinden ders alsın

06 Eylül 2022 00:07 - Güncelleme : 06 Eylül 2022 03:07

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile ortak düzenlediği basın toplantısında mevkidaşının yüzüne baka baka Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamalarına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Macron'un açıklamaları son derece talihsiz olmuştur" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu​, Fransasız mevkidaşı Catherine Colonna ile Ankara'da bir araya geldi. İki bakan, gerçekleştirdiği görüşme sonrası kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Türkiye​ ile Fransa​'nın siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda tarihi ilişkileri bulunduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Colonna ile bölgesel ve küresel sınamalara karşı iş birliğini sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Fransa'nın Türk toplumunu ilgilendiren konularda sağduyuyu elden bırakmayacağına inandığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, Avrupa'da ırkçılığın ve İslam karşıtlığının artmasında endişe duyulduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Irkçılık ve her türlü fobyaya karşı, İslam düşmanlığı, antisemitizm veya Hristiyan düşmanlığı, aşırıcılıkla mücadeleyi birlikte sürdürmemizde fayda var" ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sırasında sık sık mevkidaşının yüzüne bakarak konuşan Bakan Çavışoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye yönelik ifadelerine Colonna'ya dönerek tepki gösterdi. Çavuşoğu, "Macron'un açıklamaları son derece talihsiz olmuştur" dedi.

"HER KONUDA AYNI FİKİRDE DEĞİLİZ"

Çavuşoğlu, Ukrayna​ konusunda ise fikir ayrılıkları yaşadıklarını belirtti. Mevlüt Çavuşoğlu "Her konuda Fransa'yla hemfikir olmadığımız açık ama bu, diyaloğa ve birlikte çalışmamıza engel değil. Diyalog yoluyla görüş ayrılığımızı azalttığımızı gördük" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANLARI DA GÖRÜŞMELİ"

"Farklı ortamlarda birbirimiz hakkında konuşmaktan ziyade birbirimizle konuşmak daha da sağlıklıdır" diyen Çavuşoğlu, iki ülke Cumhurbaşkanları arasında son dönemde yaşanan yakın diyaloğun da memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, cumhurbaşkanları düzeyinde bir ziyaretin gerçekleşmesinde yarar gördüğüne işaret ederek, Colonna ile bu ziyaretin planlamasıyla ilgili de konuşulduğunu söyledi.

"İSLAM DÜŞMANLIĞINA KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ"

Fransa'nın Türk toplumunu ilgilendiren konularda sağduyuyu elden bırakmayacağına inandığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu "Maalesef Avrupa'da ırkçılığın ve İslam karşıtlığının artmasından hepimiz endişe duyuyoruz. Irkçılık ve her türlü fobyaya karşı, İslam düşmanlığı, antisemitizm veya Hristiyan düşmanlığı, aşırıcılıkla mücadeleyi birlikte sürdürmemizde fayda var." ifadelerini kullandı. Özellikle merkez siyasetçilerin menfi söylemlerinin geleceğe yönelik endişeleri arttırdığını aktaran Çavuşoğlu "Fransa'daki Türk ile Müslüman toplumunun cami ve derneklerinin güvenliği için gerekli bütün tedbirlerin alınmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

MACRON'A TEPKİ

Bakan Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir ziyareti sırasında, "Türkiye menşeli ağlar, Afrika'da Fransa düşmanlığı ve Fransa karşıtı propaganda yürütüyor" sözlerini değerlendirdi. Mevlüt Çavuşoğlu, bu ifadeleri son derece talihsiz bulduğunu vurgulayarak "Yaptığımız açıklamalarda net ifadeler kullanıyoruz. Fransa'nın geçmişte Afrika’daki sömürgeci anlayışı tutmadı. Bu sömürgeci yaklaşımından ders almalılar' dedik. Fransa, aleyhine bir tutum varsa bunu Türkiye’de ya da başka ülkelerde aramaması gerekiyor. O ülkeleri Fransa’ya karşı kışkırttığımız için değil" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...