Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD'ye F-16 çıkışı: Şartlı anlaşmayla satın almayız

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
23 Eylül 2022 16:00 - Güncelleme : 24 Eylül 2022 00:23
Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD'ye F-16 çıkışı: Şartlı anlaşmayla satın almayız

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’taki temaslarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, bir muhabirin 'Türkiye F-16 satın almaktan vazgeçer mi?' sorusuna 'Şartlı anlaşma ile F-16 satın almayız' ifadeleriyle cevap verdi. F-16 görüşmelerinin de olumlu gittiğini belirten Çavuşoğlu, senatörlerin F-16'ların Türkiye'ye verilmesi konusunda destek verdiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna arasında olası bir ateşkesin Türkiye sayesinde olabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD​'nin New York kentinde Birlemiş Milletler 77. Genel Kurulu'ndaki temaslarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, ABD'den F-16​ alımına ilişkin 'Türkiye​ F-16 satın almaktan vazgeçer mi?' sorusuna kritik bir cevap verdi.

F-16 görüşmelerinde olumlu şekilde devam ettiğini aktaran Çavuşoğlu, senatörlerin F-16'ların Türkiye'ye verilmesi konusunda büyük bir destek verdiğini söyledi.

İşte Bakan Çavuşoğlu'nun önemli açıklamaları:

"ÖNEMLİ SENATÖRLER F-16'LARIN TÜRKİYE'YE VERİLMESİ KONUSUNDA BÜYÜK DESTEK VERİYOR"

"Kongre​'den bir karar çıktı ama bu bağlayıcı bir kanun değil. Biliyorsunuz alt kanadından, Temsilciler Meclisi'nden, Senato'dan yine bir karar daha iki karar birleştiriliyor ve F-16 ile ilgili karar çıkıyor. Kongre düzeyinde de temaslarımız devam ediyor. Sayın Volkan Bozkır ve Efkan Ala Washington'a geçtiler ve Kongre'de temaslarda bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın burada görüştüğü Kongre üyeleri senatörler oldu. Bu görüşmelerde önemli senatörler F-16'ların Türkiye'ye verilmesi konusunda büyük bir destek veriyor."

"ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLAYAN BİR ANLAŞMA İÇİNDE OLMAYIZ"

Konuşmasının devamında ABD yönetimine seslenen Çavuşoğlu, "Ama biz yönetime şunu da söylüyoruz; gerek teknik görüşmelerde gerekse siyasi görüşmelerde bizim elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşma içinde olmayız. Biz F-16'yı alacağız şöyle kullan böyle kullan demesi, bir NATO üyesinin diğer bir NATO üyesine böyle kısıtlama getirmesi kabul edilebilir bir şey değil. Burada bazı lobilerin, özellikle Yunanistan Başbakanı'nın Washington'a gelmesinden sonra Yunan lobisi ve Ermeni lobisinin buna karşı çıktığını biliyoruz. Şartlı bir anlaşma içinde olmayız. Kullanamayacağımız bir ürünü niye alalım biz" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN BİR ÜLKE HAYIR DEDİĞİ ZAMAN HİÇBİR KARAR ÇIKMIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dünya beşten büyüktür" mesajı ve Birleşmiş Mİlletler Genel Kurulu'nun reform edilmesine ilişkin Çavuşoğlu, şunları aktardı:

"Türkiye BM ve Güvenlik Konseyi'nin daha kapsayıcı olmasını istiyor. Tüm ülkelerin burada temsil edilmesini istiyor. Tabi her ülkenin nüfusuna, büyüklüğüne, coğrafi dağılımına göre kriteri belirlenir. Ama diğer taraftan veto hakkının da kaldırılması gerekir. Bunun alternatifleri var. Nitelikli çoğunluk olur. 3'te ikisinin oyuyla bir karar alınabilir. Bugün bir ülke hayır dediği zaman hiçbir karar çıkmıyor. Oradan Genel Kurula götürelim diyorsunuz, orada bazı konularda ancak Genel Kurul'un kararı geçerli oluyor"

Genel Kurul marjında 33 görüşme yaptığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, temaslarında hem ikili ilişkiler hem de güncel küresel ve bölgesel gelişmeleri ele alma fırsatı bulduklarını belirterek şunları söyledi:

"Tabii ki birçok görüşmenin odak noktasını Rusya, Ukrayna bağlamındaki gelişmeler oluşturdu. Birçok mevkidaşımdan uluslararası barışa katkılarımız hakkında övgü dolu ifadeler duydum. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın üstlendiği rol hakkında. Küresel gıda güvenliği bağlamında İstanbul Anlaşması'nın işlemesi ya da işlemeyi sürdürmesi herkesin ortak temennisi. BM Genel Kurulu haftasında Rusya'nın kısmi seferberlik kararı, Luhansk, Donetsk, Zaporijia ve Herson'da referandum ilanı ve esir takası önemli gelişmeler oldu. Rusya, Ukrayna arasında adil ve kalıcı bir çözüm için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

İkili görüşmelerde tüm muhataplarından Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasındaki arabuluculuk rolüne ilişkin övgüler aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye'nin şu anda barış için bir umut olduğunu söylüyorlar." dedi.

"ARTIK BU SAVAŞ BİTSİN İSTİYOR ÜLKELER"

Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl anlaşmasına ilişkin değerlendirmesinde ise şunları söyledi:

"Tabii herkes 4 aylık olan bu anlaşmanın uzatılması mümkün mü değil mi diye bunu da soruyorlar. Biraz önce Genel Kurul Başkanı ile yaptığımız ikili görüşmede de sordular ve yine bir ateşkes olacaksa Rusya ile Ukrayna arasında bunun da Türkiye sayesinde olacağını herkes biliyor yani umut Türkiye. Tabii savaşın bitmesini isteyenler var istemeyenler var. İstemeyenlerin sayısı az ama genel anlamda gördük ki artık bu savaş bitsin istiyor ülkeler. Bu savaşın olumsuz etkilerini herkes her alanda hissetmeye başladı. O nedenle biz çabalarımızı tabii sürdüreceğiz. Biz bu denge politikasını epeydir, uzun zamandır sürdürüyorduk. Bu denge politikasını sürdürürken dış politika ekseninde kayma mı var Türkiye'nin diye çok eleştiriler de oldu, içerde de oldu, dışarda da oldu, sorgulandı. Biz bu ilişkilerimizin diğer temaslarımıza alternatif olmadığını her zaman söylüyorduk. Şimdi bunun ne kadar önemli olduğunu herkes de görmeye başladı."

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...