Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu: Türkiye garantör ülke olabilir

10 Mart 2022 14:15 - Güncelleme : 10 Mart 2022 15:20
Antalya'da gerçekleştirilen zirvede ateşkes ya da barış görüşmesine dair herhangi bir sonuç çıkmadı.

Son dakika haberi: Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önemli değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, Ukrayna'nın talebi üzerine Türkiye'nin garantör ülke olabileceğini söyledi.

Antalya'da gerçekleştirilen zirvede ateşkes ya da barış görüşmesine dair herhangi bir sonuç çıkmadı.

Antalya'da Rusya- Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katıldığı üçlü barış zirvesi gerçekleştirildi. Kritik zirvenin ardından Bakan Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

ATEŞKESİN İŞLEMESİ GEREKİYOR

Görüşmede savaşın ortasında kalan sivillerin bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını çizdiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Tabii bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Sürdürülebilir bir ateşkesin tesis edilmesine kadar da insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini bir kez daha vurguladık." diye konuştu.

Çavuşoğlu, sahadaki durumun Türk vatandaşlarının tahliyesi sırasında görüldüğünü de kaydetti.

LİDERLER DÜZEYİNDE GERÇEKLEŞEBİLİR

Siyasi seviyede böylesi bir toplantının önemli bir başlangıç olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Bu toplantının özellikle liderler düzeyinde gerçekleşmesi de gündeme geldi. Ukrayna tarafı (Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy'nin böyle bir toplantıya hazır olduğunu (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov da Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in prensip olarak buna karşı olmadığını bugünkü toplantıda söyledi.

TARAFLAR KENDİ POZİSYONUNU SAVUNDU

Çavuşoğlu, görüşmenin devam eden savaş ve çatışmalar nedeniyle kolay bir ortamda geçmediğine işaret ederek, "Elbette bu şartlarda bu toplantı gerçekleşti ama tüm zorluklara rağmen son derece medeni bir toplantının gerçekleştiğini söyleyebilirim. Elbette taraflar kendi pozisyonunu savundu, düşüncelerini medeni bir şekilde savundu" dedi.

TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜNÜ İSTEDİ

Ukrayna'nın barış anlaşması için Türkiye'nin garantörlüğünü istediğine yönelik soruya Çavuşoğlu, şu cevabı verdi:

Rusya'yla Ukrayna arasında tarafsızlık dahil birçok müzakere ettikleri unsurlar var ve kapsamlı bir barış antlaşmasının imzalanması da masada. Böyle bir durumda Ukrayna'nın bazı ülkelerin garantör olarak burada olmasını istediğini biliyorsunuz. Bunlardan biri de Türkiye'dir. Bugün ikili yaptığımız görüşmede de (Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro) Kuleba bunu bir kere daha teyit etmiştir.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...