Tgrt Haber

Son dakika! Çavuşoğlu'ndan AB ve ABD’ye KKTC tepkisi: İcazet alacak değiliz

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
17 Kasım 2022 19:30 - Güncelleme : 17 Kasım 2022 22:30
Son dakika! Çavuşoğlu'ndan AB ve ABD’ye KKTC tepkisi: İcazet alacak değiliz

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) "gözlemci üye" olmasına yönelik tepkilere sert sözlerle cevap verdi. 'ABD ve AB'den icazet alacak değiliz' diyen Çaavuşoğlu, "Türk yüzyılı başladı, Türk baharı başladı" ifadelerini kullandı. Tahıl anlaşmasına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, özellikle Rusya'nın koyduğu tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ve anlaşmanın 1 yıl daha uzatılabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu​, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Casaubon ile Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, toplantıda tahıl anlaşmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Tahıl anlaşmasının uzaltılmasının uzun bir süredir gündemde olduğunu belirten Çavuşoğlu, özellikle Rusya​'nın koyduğu tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Ukrayna​ tahılının sorunsuz şekilde ihtiyaç sahibi insanlara gidebilmesi için Rusya’nın taleplerinin de anlaşmada olduğu gibi kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Anlaşmaya herkesin uyması gerekiyor. Anlaşma umarım 4 ay sonra tekrar uzatılır. Bu adımlar aslında güven artırıcı adımlardır" dedi. 

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları:

"ENGELLER TAMAMEN KALKMALI"

Bu tahıl anlaşmasının uzatılması epeydir gündemde. Özellikle Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması da gündemde. Bu istanbul'daki mutabaktın bir parçası.

Özellike Rus amonyakının Odessa ve bazı Avrupa ülkelerinden ihracatı konusunda yoğun temas yürütmemiz gerekiyordu. Sonuçta bu konularda önemli adımlar atıldı. Rusya da atılan adımlardan tatmin oldu. Ama engellerin tamamen kalkmadığını söylemek lazım.

"ANLAŞMAYA HERKES UYMASI GEREKİYOR"

Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde ihtiyaç sahibi insanlara gidebilmesi için Rusya’nın taleplerinin de anlaşmada olduğu gibi kabul edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Anlaşmaya herkesin uyması gerekiyor. Anlaşma umarım 4 ay sonra tekrar uzatılır. Bu adımlar aslında güven artırıcı adımlardır. İnşallah bir daha uzatılmasına gerek kalmaz, ateşkes olur

"POLONYA'YA FÜZE DÜŞMESİ KAZA GİBİ DURUYOR"

Polonya'ya füze düşmesine de değinen Bakan Çavuşoğlu "İlk incelemelere göre bir kaza yaşandığı anlaşılıyor. Tabii derinlemesine incelemeler devam ediyor. Kaza da olsa maalesef devam bir savaşın yansıması. Bir an önce savaşın sonlandırılması, müzakere masasına dönülmesi her bakımından önemli" şeklinde yorum yaptı.

“ABD KIBRIS’TA KANTARIN AYARINI BOZDU”

KKTC’nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz. Tepki gösteren AB'ye ‘Dürüst olun’ çağrısı yapıyorum. 2004'te Annan Planı'nı kabul eden KKTC'ye kısıtlamaları kaldırma sözü verildi ancak buna riayet edilmedi. AB'nin ne hakkı var ki TDT'ye müdahale etsin. ABD'ye de mesajımız şu; hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs'ta dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun. Uluslararası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan'ın ve Rum kesiminin ihlallerine bakın. Aynı şekilde biz, ABD'den de icazet alacak değiliz. Türk yüzyılı başladı, Türk baharı başladı. Dolayısıyla KKTC'nin TDT'ye üye olmasıyla bir filizin daha ortaya çıktığını, yükseldiğini söyleyebiliriz.

“ABD VE AB, TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI ÜYELERİNİ TEHDİT EDİYOR”

Diğer taraftan ABD'nin, özellikle AB'nin TDT üyelerine baskı yaptığını da gördük. Hatta tehdit ettiğini de gördük. Çok ciddi baskı yaptılar, her bir ülkeye notalar verdiler, mektuplar yazdılar. Ama şunu unutmasınlar; artık AB veya ABD, kim olursa olsun bu tür tehditlere boyun eğmeyen bir Türk dünyası var.

“TEHDİTLERİ BIRAKIN, İŞ BİRLİĞİ YAPALIM”

Türk dünyasının birliği kimsenin aleyhine değil, bölgenin istikrarı ve barış bakımından önemli. Tehditleri bırakın, iş birliği yapalım, herkesin yararına adımlar atalım. Tehditlerin Türk dünyasına etkisi yok. Gereken adımlar atıldı. Bu bir başlangıç. Adım adım dahası da gelecek inşallah.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...