Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan vize sorunu hakkında açıklama: Gerekli uyarıları yaptık, süreç hızlanacak

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
08 Kasım 2022 18:40 - Güncelleme : 08 Kasım 2022 20:23
Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan vize sorunu hakkında açıklama: Gerekli uyarıları yaptık, süreç hızlanacak

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının yurt dışına seyahatini geciktiren ve engelleyen vize sorununun çözümü için büyükelçilerle görüştüklerini açıkladı. Tüm büyükelçilere gerekli uyarıları yaptıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "ABD dahil pek çok ülke süreci hızlandıracak" mesajını verdi. Türkiye ile ABD arasında yaşanan savaş uçağı tedariki krizine de değinen Çavuşoğlu, "F-35 ile ilgili bir şey söylemek zor fakat F-16 konusunda herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu, bakanlığının 2023 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gündeme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türk vatandaşlarını etkileyen vize sorunu için yeni bir adım attıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, İsveç​ ve Finlandiya​'nın NATO​ üyeliğinin yanı sıra F-16'ların tedarikiyle ilgili de çarpıcı mesajlar verdi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

'F-16 KONUSUNDA SIKINTI YOK'

"Kıbrıs ve Yunanistan konusunda Amerika Birleşik Devletleri'nin terazisi bozuldu. Biz ABD’ye gereken uyarıları yaptık.  Şu anda F-35'lerle ilgili bir şey söylemek zor fakat F-16 konusunda herhangi bir sıkıntı yok.

BAKANLIKTAN VİZE HAMLESİ

Vize konusu gerçekten bir sorun, vize hepimizin bir sorunu. Tüm büyükelçiler bakanlığımıza çağırıldı, gerekli uyarılar yapıldı. ABD dahil bazı ülkeler, süreci hızlandırmaya başladı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda attıkları adımlar var ama yetersiz. Uzmanlar düzeyinde Stockholm'de önümüzdeki günlerde görüşme olacak.

Artık Türkiye​'de bir Kürt meselesi yoktur, PKK meselesi vardır. Türkiye’nin kimyasal silah kullandığı sözü iftiradır. Buna da alet olmayın. Osman Kavala konusunda iç hukuk işliyor. Hoşunuza gitse de gitmese de bu bir gerçektir."

'HERKES TÜRK DİPLOMASİSİNİN BAŞARISINDAN BAHSEDİYOR'

Dünyanın Türk dış politikasından övgü ile bahsettiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu şu açıklamayı yaptı:

Bugün dünyada Recep Tayyip Erdoğan’ı küresel bir aktör olarak görüyor. Eskiden mazlumlar mağdurlar gözünü Türkiye’ye dikiyordu, umudu Türkiye’ydi. Şimdi en zengin ülkeler bile Türkiye’ye dönmüş, Türkiye’den medet umuyor. Herkes Türk diplomasisinin başarısından bahsediyor. BM Genel Sekreteri ‘görevim süresince en büyük başarım Türkiye ile yaptığım iş birliği sayesinde tahıl anlaşması’ diyor. Siz bunu küçümseyebilirsiniz. Ama Afrika ülkeleri küçümsemiyor. Zengin ülkeler de küçümsemiyor bunu. Evet bizi eleştirdikleri noktalar var. Evet, bize karşı haksız da olsa yapılan eleştirileri biz dikkate almaya çalışıyoruz. Dış politikamız diğer konularda olduğu gibi tüm dünyada mükemmel demiyoruz biz. Ama sizin sabahtan beri çizdiğiniz tablodan çok farklı bir ortam var. Biraz gerçekçi olun."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...