Tgrt Haber

Bakan Özhaseki İstanbul'daki riskli yapı sayısını açıkladı: Bir an önce dönüşmesi lazım 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TRT Haber
05 Aralık 2023 21:30 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 23:11
Bakan Özhaseki İstanbul'daki riskli yapı sayısını açıkladı: Bir an önce dönüşmesi lazım 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki riskli yapı sayısını açıkladı. 6 milyon konut ve 1,5 milyon civarında ise iş yerinin olduğunu belirten Bakan Özhaseki, "Bunun içerisinde 600 bin konut çok riskli görünüyor. Bir an önce dönüşmesi gerekiyor" dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki TRT Haber'de İstanbul​'un deprem​ hazırlığı, kentsel dönüşümü ve riskli yapı​ binaları hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

"Sağlıklı binalar inşa etmek gibi bir zorunluluğumuz var" diyen Bakan Özhaseki, İstanbul'da 600 bin konutun 'çok riskli' olduğunu söyledi. 

Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

Aşağıda müthiş bir güç var, bizim gücümüzün çok üzerinde bizim isteğimizle hareket etmiyor. Onunla savaşamayız, onu yenemiyoruz zaten o zaman yapmamız gereken tek şey onu bilmek, ona uygun şekilde hareket etmek ve o uyum içeriisnde hayatımızı sürdürmek.

"600 BİN BİNA ÇOK RİSKLİ"

Tespitlere göre 6 milyon civarında konut var İstanbul'da , 1 buçuk milyon civarında da iş yeri var. Bunun içerisinde 600 bin konut çok riskli görünüyor. Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm. 

2012'de aslında kentsel dönüşüm yasası çıkmış.Ve o günden bu güne 800 bin civarında binamızı yenilemişiz. Bunlar sapa sağlam duruyor. Risk taşımıyor.

Şu anda da 170 bin civarında bağımsız birimin inşaatı devam ediyor ve ciddi bir şekilde buralara para harcanmış, ancak yetmiyor bu. Bizim bunu hızlandırmamız lazım.

İstanbul'da kentsel dönüşümü hızla başlatacağız.

DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUM

Yılbaşına kadar 46 bin deprem konutunu teslim edeceğiz. Sonrasında her ay konutları teslim etmeye devam edeceğiz. Yani başladıktan sonra 1 yıl içinde tüm konutları teslim etmiş olacağız. Gelecek sene bu zamanlarda tüm evleri teslim etmiş olacağız.

Malatya'da 5 bin kadar konutu sene başında teslim edeceğiz. Binlerce konuta başladık. Bunlar bizim 6-7 ay önce başladığımız yerleri. Şehirlerin merkezlerini özellikle inşa edelim isityoruz.

Kaba inşaatler başladı, hummalı bir çalışma var. Mimarlık grupları Malatya'ya özgün bir kimlik oluşması için özel çalışıyorlar. Malatya denilince o kimlik akla gelecek. 

Deprem bölgelerinde, meydanlardan başlayarak çevreye uzanan kimlikli binalar inşa etmenin peşindeyiz. Başladıktan 1 yıl sonra konutları teslim edeceğiz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE 

Bu konuda uluslararası bütün anlaşmalara taraf olduk. Paris İklim Anlaşması'nı imzaladık.

Doğayı en çok kirleten ülkeler, Hindistan, Çin, Rusya, ABD, AB ülkeleri..Türkiye'nin doğayı kirletme oranı yüzde 1'in altında. 

Sıfır atık projesi 96 milyar lira kazandırdı, 432 milyon ağacı kesilmekten kurtarıldı.

Sıfır atık projesi müthiş bir mücadele veriyor. Türkiye'nin bir markası haline geldi. G20 Zirvesi'nde liderlerin beyanatı içerisine girdi.

"ÖNCELİĞİMİZ DEPREM KONUTLADI"

680 bin konut, 170 bin işyerinin yıkıldığı depremde dışarıda kalan vatandaşlarımızın bir an önce evlerine geçmesinin çabası içindeyiz.

Günümün mesaisinin önemli bir bölümünü deprem konutların ayırıyorum. Şu anda hala 1 milyon 900 bin vatandaşımız evlerinin dışında. 

Madem ki deprem ülkesiyiz diyoruz, başta İstanbul olmak üzere depreme maruz kalabilecek ne kadar şehirlerimiz varsa kentsel dönüşümü en hızlı biçimde yapıp şehirlerimizi sağlam bir hale getirmek istiyoruz.

Öncelik deprem konutlarında. Bu konutları en sağlıklı biçimde en hızlı  biçimde yapıp vatandaşlarımızı oturtma gibi bir zorunluluğumuz var.

Kaynak: TRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...