Bakan Özhaseki'den 'İstanbul'a özel deprem yasası' açıklaması: Kentsel dönüşümü hızlandıracak adımlar atacağız
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'a özel bir deprem yasası çıkarmayı planladıklarını belirtti. Yasayı acil olarak çıkarabilmek için Meclis'i olağanüstü toplayabileceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümü hızlandıracak adımları atacaklarını söyledi. Yarısı bizden kampanyasına yapılan başvuru sayısını açıklayan Özhaseki, fahiş kira ve konut fiyatlarıyla ilgili de dikkat çeken mesajlar verdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu.
İstanbul'a özel bir deprem yasası çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Bakan Özhaseki, konuyla ilgili tatilde olan TBMM'nin olağanüstü toplanabileceğine işaret etti. Özhaseki, "Hızlı adımlar atarak TBMM'de yaz dönemi davet edilerek görüşülebilir. Kentsel dönüşümü hızlandıracak önlemleri alacağız" dedi.
6 ŞUBAT'IN MALİYETİ 100 MİLYAR DOLAR
Bakan Özhaseki, 6 Şubat depreminin bilançosuyla ilgili de bilgiler verdi. Depremlerde 680 bin konutun yıkıldığını söyleyen Özhaseki, "Maliyet 100 milyar doların üzerinde" dedi. Özhaseki, en çok yıkımın 254 bin bina ile Hatay'da olduğunu ifade etti.
2 milyona yakın vatandaşın hala evinden uzakta yaşadığını belirten Özhaseki, konteynerlerde 466 bin, çadırda ise 55 bin kişinin ikamet ettiğini kaydetti.
Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları şöyle:
İSTANBUL'UN NÜFUSU AZALTILACAK MI?
"Nüfusu azaltmaya yönelik çalışmamız yok, öyle bir konu gündemimize gelmedi. Bu konu bizim alanımızın dışında. Önceliğimiz sadece deprem.
İstanbul'un rahatlatılması tahliye için en önemli sebep. Kanal İstanbul bu bakımdan bu şehrin en büyük avantajı.
YARISI BİZDEN KAMPANYASI
İlk günlerde başvurular daha yoğundu.İstanbul'da başvuru sayısı bana göre yeterli sayıya ulaştı. 1 milyon 20 binmüracaat var. Bir bina içinde tek tek yapılan başvurular da var. Yüzde 100 anlaşma sağlanan yapı sayısı 21 bin. 3'te 2'yi karşılayan 14 bin civarında.
Bizim ilk hedefimiz yıkılması beklenen 600 bin binanın dönüştürülmesi. 5 yıl içinde bunu bitirmeye çalışıyoruz. Rezerv alanlarımızın büyük bölümü hazine arazisi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ ŞİKAYETLER
Dairelerin metrekaresindeki düşüşle ilgili şikayetler olabilir ama yapı denetim firmaları hakkıyla yapıyor bu işleri. Zaten beton kalitesi, demirlerin kalitesi kontrol ediliyor. En büyük sorun taşıyıcı kolonların kesilmesi.
Vatandaşın müteahhitlerle bireysel yaptığı anlaşmaya çok müdahil olamayız. Ama yerinde dönüştürmek isteyenlere yarısını biz veriyoruz, metrekaresi de düşmez.
Finansal kaynak konusu önemli. Dışarıdan yardım vaatleri var ama yeterli boyutta değil. Maliyet 100 milyar doları aşıyor. Ama inşallah bunun altından kalkacak güçteyiz. Vatandaşların canını yaksa da birtakım vergilerle bunu karşılamaya çalışıyoruz. TOKİ ve Emlak Konut'u kentsel dönüşüm bölgelerine yönlendiriyoruz.
FAHİŞ KİRA VE KONUT FİYATLARI
Bu meselede tabii ki maliyetler etkili ama başka temel faktör arsa arzının az olması. Birçok yerde yüzde 50 ile gidiyor. Yani bir işe başlıyorsa yaptığı yapının yarısını ev sahibine veriyor. Bu da maliyetleri artırıyor. Bizim bolca arsa temin etmemiz fiyatların da düşmesini sağlayacaktır."