Bakan Soylu sel felaketinde son durumu açıkladı: 58 ölü, 77 kayıp
Son dakika haberi: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz'deki sel felaketinde şu ana kadar 58 kişinin hayatını kaybettiğini, 77 kişi hakkında da kayıp ihbarı olduğunu duyurdu. Kastamonu'da 48, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Bakan Soylu, Bozkurt'taki 'HES patladı' iddialarını ise yalanladı.
Türkiye tarihinin en büyük sel felaketlerinden birini yaşıyor. Kastamonu, Sinop ve Bartın'da meydana gelen selde bilanço ağırlaşırken, yetkililerin bölgedeki çalışmaları gece gündüz devam ediyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu Bozkurt’taki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu.
'HES PATLADI' İDDİASINA YALANLAMA
Bakan Soylu, sel felaketinin en ağır boyutlara ulaştığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde HES'in patladığı yönündeki iddiaları yalanladı. Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
Milletimizin, vatandaşlarımızın morali ayakta tutulmaya çalışılıyor. Bu travma kolay bir travma değil. Buranın üzerinden siyaset yapmak ayıptır, insanlık dışıdır, şeytanla iş birliğidir. 'HES patlamış' Bu borulu bir HES, barajlı bir HES değil ki, nasıl patlasın. Ama milletin kafasını karıştıracaklar ve siyaset üretmeye çalışacaklar. Bu yalan makinelerine milletimizin itibar etmemelerini altını çizerek söylemek istiyorum.
ÖLÜ SAYISI YÜKSELDİ
Kastamonu'da 48, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişi hayatını kaybetti. Kastamonu'da 62, Sinop'ta 15 kayıp ihbarı var. Kayıplar ne kadarsa bunu da açıklayacağız. Toplam 77 kayıp ihbarı var.
MAĞDUR VATANDAŞLARA YARDIM YAPILACAK
Kimse, 'Nerede bu devlet' demedi. Devlet tüm unsurlarıyla büyük bir çaba ortaya koydu, koymaya devam edecek. Evi tahliye edenlere 3 bin TL, evi hasar görenlere 50 bin TL yardım yapılacak."
Süleyman Soylu'dan sonra söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları şöyle:
"Son 19 yıldır 20 yıldır sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nerede bir sel, heyelan, deprem olduysa biz hep oradaydık ve vatandaşlarımızla birlik, beraberlik ruhu içerisinde hareket ettik. Kimseyi ötekileştirmedik, o afeti yaşayan sanki bizim annemiz, babamız, kardeşimiz, evladımız gibi hareket ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Gittiğimiz her yerde nerede bu devlet, niye benim işim yapılmıyor denildiğini duymadık. Bir an önce yaralarımızı sarmanın içerisinde olduk.
"1 YIL İÇİNDE BİNALARI YENİDEN YAPACAĞIZ"
15 gün önce yangın afeti yaşadık. 1 ay içerisinde konutlarımızı ağırlarımızı yapacağız, yaralarımızı saracağız demiştik. Hasar gören yapıların yarısının ihalesini yaptık. İnşallah söz verdiğimiz gibi 1 yıl içerisinde yapılarımızı yapacağız. O afetlerde ne yaptıysak bugün aynı anlayışta çalışacağız. Esnaflarımız mağdur oldu, acılarını paylaşmak için hızlı hareket etmek zorundayız. 1 hafta sonra esnafımızın yaralarını saracak yapısal adımları da TOKİ Başkanlığımız bu cephelerin takılmasını başlatacak.
Kastamonu Bozkurt en çok etlilenen ilçemiz. Burada da 5 mahallemiz var, 4 mahalleye su verdik, merkez mahallemiz için ana hattan su vermeye yarın başlıyor olacağız. Tüm hasarlarımızı hızlı bir şekilde gidereceğiz."
"DÜNYADA BİR İLK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şöyle konuştu:
Belki dünyada bir ilki yaptık. Havadan mobil jeneratörle vatandaşlarımıza elektrik götürdük. Vatandaşımızı güvenli şekilde elektrikle buluşturacağız. En kısa sürede kesinti sorununu çözeceğiz. Yol yapım çalışmaları da devam ediyor."
DSİ GENEL MÜDÜRÜ'NDEN HES AÇIKLAMASI
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, Kastamonu’nun Bozkurt ve Abana ilçelerini vuran sel felaketine sebep olduğu iddia edilen Hidroelektrik Santralinde (HES) gazetecilerle birlikte havadan incelemelerde bulundu. İnceleme sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kaya Yıldız, Bozkurt'taki HES iddiaları hakkında şu açıklamayı yaptı:
"Böyle taşkın ve sel afetleri meydana geldiği zaman yukarı havzada bir HES var ve ‘HES patladı’ şeklinde genelde böyle asılsız haberler ile asılsız yorumlar yapılıyor. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Zaten bütün tesislerimizi taşkın öncesi veya yağış ihbarı alındığı andan itibaren takip ediyoruz. Bununla ilgili herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil.
"DEFORMASYON VE YIKIM YOK"
Sizlerle beraberde sahayı helikopterle dolaştık. İki tesisimizi de yukarıdan gördük, hem santral binalarımızı hem de santrale su alan daha yukarıdaki ‘regülatör yapısı’ dediğimiz yapıları gördük. Buralardaki yapılarda özellikle bir deformasyon olmadığını, bir yıkılma olmadığını hep beraber müşahede ettik.
HES’ler genelde bir depolamalı barajlı, bir de depolamasız regülatörlü şeklinde iki türlü yapılıyor. Burasıda ‘nehir tipi’ dediğimiz depolamasız, yani bir barajı olmayan sadece nehirden suyu ufak bir kabartma yapısıyla alıp santrale taşıyan yapılar. Bu nedenden dolayı herhangi bir depolaması olmadığı için havuzları çok küçük, herhangi bir risk teşkil etmiyor. Zaten bu tür durumlarda herhangi bir yağış ihbarı alındığı zaman ve yağışlar havzada arttığı zaman bu tür HES tesislerimiz kendini anında güvenceye alıp regülatör kapaklarını yukarıdan derenin akışını engellemeyecek şekilde açıyor. Gelen su zaten normal şekilde olağan akışıyla aşağıya doğru devam ediyor. Burada da bir gün öncesinden 10 Ağustos gece saatleri itibariyle bu yapıldı. Sonrasında da ertesi gün taşkın olayını yaşadık.
"SELİN HES İLE ALAKASI YOK"
Bunun HES ile uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığını da hep birlikte gördük. Ama gördüğümüz bir şey daha var. Havza boyunca heyelanlar var. Dik vadi olan kesimlerde heyelanlar, yamaç heyelanlarına bağlı ağaçların kökünden sökülmesi, dere yatağına yuvarlanması ve bu tür bitkisel rüsubatla beraber, yoğun bir akış gerçekleşmesi, buda doğal olarak aşağıda tıkanmalara ve kesit dışında taşmalara neden oldu ve taşkına sebep oldu"