Tgrt Haber

Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplandı

19 Ocak 2015 11:54
Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplandı

Bakanlar Kurulu ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıda, kabine üyeleri çapraz protokol sırasına göre oturdu.

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ediyor. Toplantı için bakanlar sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Kurul toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında öğle saatlerinde başladı. Toplantıdan ilk kareler, öğle saatlerinde basına yansıdı. Tarihi toplantıda oturma düzeni de dikkati çekti. Erdoğan, masanın en başında tek başına otururken, başbakan ve kabine üyelerinin masadaki oturma düzenlerinde protokol listesi esas alındı. Buna göre, Başbakan, Erdoğan'ın sağ tarafında yer alırken, kabinenin iki numaralı ismi Başbakan Yardımcısı Arınç, Cumhurbaşkanı'nın sol tarafında yer aldı. Aynı protokol düzenine göre başbakan yardımcılarının karşılıklı oturduğu gözlenirken, devlet bakanları ve bakanlar da bu sıralamaya göre toplantı masasındaki yerini aldı. Toplantı daha önce Milli Güvenlik Kurulu'nun gerçekleştirildiği salonda yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabineye, değişen Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı ve çalışma biçimini anlatması bekleniyor.
YENİ BAŞKANLIKLARI ANLATACAK
Erdoğan, göreve geldikten sonra yayınladığı bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile, Cumhurbaşkanlığı'nın çalışma düzenini ve kurumsal yapısını değiştirmişti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'ndaki mevcut Başkanlıklara yeni başkanlıklar eklemiş, böylece başkanlık sayısı 12'ye çıkmıştı. Cumhurbaşkanlığı'nın kurumsal iç işleyişini düzenleyen dört başkanlık olan, Hukuk işleri, Kanun ve Kararlar, İdari ve Mali İşler ile İnsan Kaynakları başkanlıklarına ek olarak 8 başkanlık daha oluşturuldu. Cumhurbaşkanlığı'ndaki, Erdoğan'a görev alanları konusunda düzenli rapor sunacak olan bu Başkanlıklar şöyle;
-Strateji Başkanlığı
-Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı
- Ekonomi izleme ve Koordinasyon Başkanlığı
- Güvenlik Politikaları Başkanlığı
-Uluslararası İlişkiler Başkanlığı
- Bilgi Teknolojileri Başkanlığı
-Kurumsal İletişim Başkanlığı
-Halkla İlişkiler Başkanlığı
Gündemdeki kritik konular da toplantıda ele alınacak. "Paralel yapı"yla mücadele, çözüm sürecinde gelinen son durum ve dış politika başlıklarının masaya yatırılması bekleniyor. Devam eden projeler ve yatırımlar da gündem maddeleri arasında. Bakanlar Kurulu toplantısına saat 13.30'da yemek arası verilecek. Erdoğan, bakanlarla yemek yiyecek. Toplantının ardından, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç bir açıklama yapacak.
DAHA ÖNCE DE CUMHURBAŞKANLARI BAŞKANLIK ETMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önce eski cumhurbaşkanları Cemal Gürsel, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel de Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Erdoğan, çok partili hayata geçişin ardından Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek altıncı cumhurbaşkanı olacak. Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yedi defa başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu'nu, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren dört, Dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ikişer kez kendi başkanlığında topladı.Son toplantı, 12 Mayıs 2000'de, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin bitimine dört gün kala, Başbakan Bülent Ecevit'i veda ziyaretinin akabinde Başbakanlık Merkez Bina'da yapıldı.
Atatürk portresini 1936 yılında yapılmıştı
Türkiye’nin halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Bakanlar Kurulu’na başkanlık ediyor. Toplantının yapıldığı salona 1936 yılında ünlü Türk ressam İbrahim Çallı tarafından 1936 yılında yapılan Atatürk portresi asıldı.Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve toplantıya katılan bakanlar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 3 nolu kapısından giriş yaptı. Toplantının yapıldığı salona, Atatürk portresinin asıldığı gözlendi. Aynı salonda yapılan son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Atatürk portresinin olmaması eleştirilere neden olmuştu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "çalışmaların devam ettiğini ve portrenin en kısa sürede asılacağını" ifade etmişti. Salona asılan Atatürk portresinin 1936 yılında ünlü Türk ressam İbrahim Çallı tarafından yapıldığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıda, bakanlar da çeşitli başlıklar altında sunum yapacak. Buna göre Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekonomi, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan çözüm süreci, İçişleri Bakanı Efkan Ala güvenlik, asayiş ve paralel yapıyla mücadele, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye ve Irak’taki gelişmeler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ithalat ve ihracat rakamları, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da Avrupa Birliği ile ilişkiler konularında sunum yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısının kim tarafından yapılacağı konusu tartışma konusu olmuştu. Ancak basın toplantısının her zamanki gibi Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından yapılacağı açıklandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...