Başbakan Davutoğlu‘ndan gençlere THY müjdesi
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında gençlerle buluşan Başbakan Davutoğlu, gençlere Türk Hava Yolları müjdesi verdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 81 ilden gelen gençlik temsilcilerini Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde buluştu.
Davutoğlu, gençlere kitap okuma ve dünyayı tanıma tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi:
"Mutlaka kitap okuyun. Dünyayı tanıyın. Hatta Türk Hava Yolları ile görüşüp siz gençler için özel fiyat uygulaması yapalım. Kültürel gezilerinizde size indirim yapılsın. Gençler ülkemizi ve dünyayı tanısın" dedi.
Davutoğlu, THY ile bir araya geleceklerini söyledi.
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;
- Somali, Suriye ve Myanmar gençlerine bakıyoruz. Myanmar gençleri denizde ölüme terk edildi.
- 1920li yıllar yenik düşmüş bir imparatorluğun istiklal mücadelesi verdiği yıllardı. Denizli ve Balıkesir'deydim geçenlerde milli mücadelenin ilk yıllarıydı. Bir milletin gençleri ayağa kalktı. Balkan, 1.Dünya savaşı ve sonrası İzmir işgali ile bir millet ayağa kalktı. Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktı. Hep bir mücadele oldu.
- 1930’lu yılların gençlerine baktığımızda, tek parti uygulamalarıyla bir çok alanda gençlerin belli imkanlardan kısıtlanması yada tek bir ideoloji yönünde şartlanmasının önü açıldı. 40’lı yıllar ikinci dünya savaşının yokluklarını acılarını yaşadı.
- 1950’li yıllar, yeni demokrasiyi tam da hayata geçireceğiz, özgürlükleri hakkıyla yaşatacağız beklentisi içindeyken, o kalkınma hamlesini açan Adnan Menderes’in şahadetine kadar giden son derece acılı bir süreç
- 1960’lı yılların gençleri, baskın bir ihtilal havası, cunta hikayeleri, 12 Mart müdahalesine kadar giden 68 gençliği dediğimiz gençliğin sağ ve sol gruplar halinde yavaş yavaş örgütlenmeye başladığı dönem
GENÇLER BİRBİRİNE SİLAH ÇEKTİ
- 1970’li yıllar, ki biz üniversitedeydik. Yakın arkadaşların, üniversitenin belli aşamasında düşman ilan edilmeleri, binlerce gencin hayatının karardığı yerler, birbirlerini öldürmek üzere her türlü şiddeti uygulayacak hale gelmesi. Hala gözümün önündedir, 12-13 yaşında arkadaş olduğumuz yaşıtlarımızın 17-18 yaşlarında nasıl birbirlerine silah çektiklerini hüzünle anıyorum. Aynı lisede okuduğumuz, yakın arkadaş olduğumuz kardeşlerimizin, birisi sağ birisi sol cenahta hayatlarını kaybettiler. Onların da hepsinin ideali bu memlekete hizmet etmekti.
YEKPARE GENÇLİK NAZİ DÖNEMİNDEYDİ
- Genç dediğin farklı düşünür. Tek tip düşünme Nazi, Sovyet dönemindeydi. Yekpare gençlik ancak Nazi döneminde olur. Bir hikayemi de anlatıyım. En küçük kızım bir gün eve geldim. Evdeki bir mesele için ben bireyim bana nasıl böyle davranılır dedi. Çok hoşuma gitti. 2 saat sohbet ettik. Siz bireysiniz, şahsiyetli varlıklarsınız. Görüşlerin farklı olması doğal. Geleceğimiz adına özgüveni yüksek bir nesil yetiştirmek istiyoruz.