Başbakan Yıldırım: Kılıçdaroğlu yollarda kendini heder etmesin
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Gazetesi Yayın Koordinatörü Yücel Koç'a CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun tahrik yürüyüşünü değerlendirdi.
Başbakan Binali Yıldırım, “Adalet sokakta aranmaz. Aranacağı yer mahkemelerdir yargıdır. Bak bugün Yunanistan Başbakanı Çipras ne diyor, ‘Yargının işidir’ diyor. Biz de böyle diyoruz. Ana muhalefet anlamak istemiyor” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım Yunanistan dönüşü gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. Masadaki konular arasında CHP liderinin yürüyüşü, Yunanistan’daki darbecilerin iade meselesi, AB ilişkileri ve kabine değişikliği vardı...
* Yürüyüşün ilk gününde Kılıçdaroğlu size yönelik bir mektup gönderdiğini söyledi ancak mektubun içeriğinden bahsetmedi. Nedir bu konu?
Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı serbest bırakılınca Kılıçdaroğlu bir değerlendirme yaptı kamuoyu vicdanı falan dedi. Üst mahkeme tutuklama kararı verince yine eleştirdi. Hangisi doğru? Kılıçdaroğlu yürüyüşte olduğu için zihinsel ve bedensel yorgunluğu var. Çelişkili açıklamalar yapmaya başladı. Yürüyüşü bırakması lazım. Bize lazım Kılıçdaroğlu. Yollarda kendisini heder etmesine gönlümüz razı olmaz.
Mektup meselesi şu, iki öğretim üyesi açlık grevine başladı. Bunlarla ilgili Sayın Kılıçdaroğlu ‘konuyla ilgilenin, bu arkadaşlara tehlike arz etmeden müdahale edin’ diye ricada bulundu. Ben de Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli’yi görevlendirdim. Arkadaşların aileleriyle buluştu görüştü. Eylemi sonlandırmalarını istedi. Burada olumlu bir yaklaşım göremedik. İstedikleri şu, herhangi bir itiraz komisyonuna girmeden göreve iade edilmeleri. Örgüt ilişkisi yüzünden bir gözaltı yapılmış. Başbakan olarak yargıya müdahale edecek değilim. İnsani bakımdan gereken çalışmaları yaptık. Görüdük ki iş ideolojik boyuta taşınmış yapacak fazla bir şey yok. O yüzden Kılıçdaroğlu bu örneği vermekle isabetli yaklaşım göstermedi.
* Kabinede revizyon olacak mı?
Aranızda bakan olmak isteyen mi var. (gülüşmeler) Kabine değişikliği yapılacağı zaman davul zurnayla ilan edilmez. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar onların motivasyonunu olumsuz yönde etkileyecek hal ve davranışlar içinde bulunmayalım.
* Kabine değişikliği konusunda Cumhurbaşkanı ile aranızda bir uzlaşmazlık mı var? Böyle dedikodular var.
Dedikodulara itibar etmeyiz. Cumhurbaşkanı ile aramızda hiçbir sorun olmaz. Bakın çok iddialı birşey söylüyorum.
* Türkiye çok sıkıntıya düştüğü anlarda bile göçmenlerin Avrupa’ya gidebilmeleri için kapıyı açmadı. Bu politika elimizi zayıflatmadı mı?
Bizimki insani bir konu. Bu insanların denizde yok olup gitmesine seyirci kalamayız.
* Ne olursa olsun kapıları açmayacağız öyle mi?
Biz göçmenleri tehdit ve silah olarak kullanmadık, kullanmayı da düşünmeyiz ama Türkiye’nin de bir kapasitesi var. Avrupa Birliği de bunu görmeli.
* Katar konusunda durum nedir?
Biz diyoruz ki Suudi Arabistan ağabeylik yapsın. Açıkçası Katar’a yapılan suçlamaların tam ne olduğunu da kimse bilmiyor. Müslüman Kardeşler’e Hamas’a yardım etmek, bunlar ne zamandan beri silahlı terör örgütü oldu.
* Peki Türkiye üzerinde bu örgütlere yakın durduğu iddiasıyla bir baskı kurulur mu?
Bu işin bir standardı olması lazım terör örgütü olmanın bir tanımı var. Hamasa, İhvan’a terör örgütü diyen PYD’ye ne diyecek. Bir mutabakat oluşmazsa bölgesel anlaşmazlıklar devam eder. Bir de İslami terörist çıkardılar. Ne demek bu? İslam düşmanlığının başka bir ifade şekli. O nedenle bazı ülkelerin terör ve terörist tanımında sorun var.
* S400 kararı alındı mı?
Teknik düzeyde genel anlamda görüşmeler devam ediyor. Henüz finale yaklaşıldı diyemeyiz.
* Yunanistan’daki temaslarınızda Kıbrıs ve darbeci subaylar konusu gündeme geldi. Yapılan açıklamaların dışında gelinen nokta nedir?
Darbeciler konusunda açıklanan dışında bir şey yok. Yunanistan Başbakanı Çipras bunun tamamen hukuki bir konu olduğunu çok fazla yapacağı bir şey olmadığını söyledi. Ama darbeye bakış ve darbede yer alanlarla ilgili düşünceleri olumlu, yani bizim tezlerimize yakınlar. Bazı başka ülkelerde durum farklı. Yunanistan’da böyle bir şey yok. Bu farkı ortaya koymamız lazım. Çipras yine de bu konularda destek olmaya gayret edeceğini ifade etti.
Kıbrıs konusu da konuşuldu. Doğrusu 28 Haziran’da İsviçre’de yapılacak toplantıda garantör ülke olarak Yunanistan Türkiye gibi ülkelerin başbakanlarının katılmasını gerektirecek şartlar oluşur mu oluşmaz mı gibi bir tereddüt var. Bizde de onlarda da var bu soru işareti. Kıbrıslı liderlerin belli konularda anlaşmış olmaları lazım. Sadece güvenlik, garantiler konuşulsun diğerleri ayrı konuşulsun gibi bir yaklaşmı benimsemiyoruz. Çözüm bir bütündür.
* Askerlerin zehirlenmesi sabotaj olabilir mi?
Bunu söyleyebilmek için elde bilgi olması lazım. Meseleye bütüncül bir bakış yapmamız lazım. Dolayısıyla bütün birliklerdeki toplu yemek işlerini gözden geçiriyoruz. İaşe alımlarıyla ilgili yeni bir sistem devreye girecek. Böylece, kalitesi sıkıntılı olan malların girmesini önlemiş olacağız.