Tgrt Haber

Bugün seçim olsa kim kazanır? GENAR Araştırma'nın anketinden Erdoğan'a tek rakip çıktı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
23 Ağustos 2022 15:58 - Güncelleme : 23 Ağustos 2022 16:27

Ankara'da siyaset seçimlere kilitlenirken 6’lı masa son toplantısında 'ortak aday' çıkarma konusunda uzlaştı. Ancak bu adayın kim olacağı uzun süre tartışılacak gibi. Peki anketler ne diyor? GENAR Araştırma'nın son anketine göre, bugün seçim olsa muhtemel adaylardan sadece biri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rakip olabiliyor. GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, son anket sonuçlarını TGRT Haber’de yorumladı.

Cumhurbaşkanı seçimlerine bir yıldan kısa bir süre kalırken siyaset de ısındı. Partiler seçim çalışmalarına ivme kazandırırken muhalefetin 6’lı masası ilk turu tamamladı. Toplantıdan 'ortak aday belirleme' konusunda uzlaşma çıksa da bu ismin kim olacağı uzun süre siyasetin gündeminde olacak.

Muhalefette adaylık belirsizliği yaşanırken bir süredir ülkede yaşanan ekonomik zorluklardan dolayı Cumhur İttifakı’nın oylarında düşüş yaşanıyordu.  Piyasaların bir miktar rahatlaması ve Türkiye’nin dış politikada diplomasi zaferleri oyları yeniden geri döndürdü. Özellikle bu ay yapılan anketlerde Cumhur İttifakı’nın oylarında yükselişler göze çarpıyor. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, son tabloyu yorumladı. 

CHP​ KENDİ ADAYINI KOYMAK ZORUNDA 

İhsan Aktaş, 6’lı masanın üçüncü toplantısından sonra masayı destekleyen medya ve entelektüeller tarafından masanın ciddi tartışmaların başladığını söyledi. “Masanın toplanmasından ve dağılmasından vatandaşa bir umut doğmadı” diyen Aktaş, “Masadaki kampüs romantizmi ile siyasetin gerçekliği birbirinden ayrı işliyor. Öncelikle CHP kendi adayını koymak zorunda. CHP, daha önceki seçimlerde  adaylık konusu ile ilgili pek çok deneme yaptı ve bu tabanında travmaya neden oldu” diye konuştu. 

MASADAN ADAY ÇIKMAYACAK! İYİ PARTİ GÖZÜNÜ CHP OYLARINA DİKTİ 

Kılıçdaroğlu’nun adaylık için ısrarlı çıkışlarının İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i endişeye sevk ettiğini belirten Aktaş, şunları söyledi: “İYİ Parti, CHP’ye şu tehdidi savurdu; ana muhalefet​ partisi biz olacağız. Özellikle AK Parti’den ve MHP’den oy alamadıkları için CHP’nin tabanına göz diktiler. Bazı illerde CHP’yi geçtik iddiasında bulunmuşlar. İki merkez arasında krizi olmuş. CHP araştırma yaptırmış, İYİ Parti’nin araştırmalarının sahte olduğunu anlayınca derin bir nefes almışlar. Kılıçdaroğlu kendi adayını ilan edecek, bu da İYİ Parti’nin aday çıkaracağı anlamına geliyor. Masadan aday çıkmayacak” dedi. 

MUHALEFET AĞUSTOS BÖCEĞİ GİBİ SAZ ÇALDI

Aktaş, son bir aydır AK Parti’de bir toparlanma eğilimi olduğunu söyledi. Küçük partilerin sert bir şekilde eridiğinin altını çizen Aktaş, sadece Refah Partisi ile Zafer Partisinin oyunu muhafaza ettiğinin altını çizerek “Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi masada otururken ellerinde oy kalmayacak. Muhalefetin tek vaat ettiği Tayyip Erdoğan’ı düşürmek. Deva Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi hatta İYİ Parti seçmeni bile Erdoğan’ı düşürme konusunda tereddüt geçiriyor. Muhalefet 4 yılı ağustos böceği gibi saz çalarak geçirdi, siyaset biriktirmedi.” 

BUGÜN SEÇİM OLSA… İŞTE OY ORANLARI 

“Bugün seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır?” sorusuna cevap veren Aktaş, son tabloyu şöyle açıkladı: “CHP artık doğal sınırının ötesine geçemiyor. CHP’den HDP’ye oy geçişleri var, CHP yüzde 27’lere kadar çıktıktan sonra yüzde 24’e sabitlendi.  İYİ Parti’nin de doğal oy sınırı yüzde 13. Kayıplar yaşayan AK Parti'nin oyları ise yüzde 36’ya çıktı. Yükselişin devam edeceğini düşünüyorum. MHP’de 2 puanlık ileri ve geri hareketler var. Bazen 17,5 bazen de 19,5 çıkıyor. Gelecek Partisi’nde ve Saadet Partisi’nde çok gerileme oldu. Yeniden Saadet Partisi’nde yükseliş oldu. Zafer Partisi’nin ırkçı politikaları hem CHP’den hem de İYİ Partinden oy aldı.”

YAVAŞ İLE ERDOĞAN KAFA KAFAYA GİDER

Aktaş, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yavaş yarışsa sonuç ne olur?” sorusuna şu cevabı verdi: “Biraz kafa kafaya gidiyorlar. HDP içinde Yavaş’a yüzde 3 oy veren bir damar var” dedi. AK Parti’nin ekonomik nedenlerle oy kaybettiğinin altını çizen Aktaş, “Dış politika ve güvenlik AK Parti’nin oylarını tutuyor, son ayda yeniden yükselişe geçti” ifadelerini kullandı.  

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sadık 28 Kasım 2022 23:43

Tabiki Reis Allah'ın izniyle inşallah

Mehmet maviş 22 Kasım 2022 20:36

MHP ve AKP yine kazanacak.bundan kimsenin kuşkusu olmasın.tam destek.????????????????????????

Başkomutan14 Ekim 2022 04:10

Bu kez Yavaş kazanacak inşallah

Húseyin inceel13 Ekim 2022 23:58

Reyis inşallah zamanla pandemir döneminin verdiği ekonomiyi verdiği zararı asıp yine sayın Bahçeli ile bu yarışı gôgüslerler allahın izniyle

Kadir kabaca 13 Ekim 2022 12:31

Allah cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanı başımızadan eksik o her zaman 1numara kabaca onun için kabaca ailesi olarak 8kişi reis e devam diyoruz. R. T. E.

Kartal 8 Eylül 2022 13:01

Erdoğan dışında gerisini gördük biliyoruz..gerek yok yine Erdoğan yine erdogan

Galip Koç 23 Ağustos 2022 19:15

Recep Tayyip Erdoğan. Gerisi hikaye. Onlardan hiç bir cacık olmaz. Laf ile gemi yürümez. Hepsinin amacı ve niyeti belli. Kula kulluk yapıyorlar kuklalar.

Havva Eren Yılmaz 23 Ağustos 2022 18:56

RECEP TAYYİP ERDOĞAN varken diğerleri kim, Allah'ın izniyle yine yeniden Sn. Recep Tayyip Erdoğan ezici bi çoğunlukla kazanacak, Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İslam Âlemi kazanacak ????????????????

Ramazan Aydogdu 23 Ağustos 2022 17:47

RECEP TAYYİP ERDOĞAN cumhur ittifakını destekliyorum

Ali Kaplan 23 Ağustos 2022 17:00

Ziraat hayvancılıkta gerçek düzen sağlanırsa ak parti açık ara alır

Sonraki Haber Yükleniyor...